Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Μας δίνουν ψίχουλα…»-Με το ποσό των 130.000 ευρώ χρηματοδοτείται ο Δήμος για την αντιπυρική περίοδο

Published

on

«Σταγόνα στον ωκεανό» χαρακτήρισε την ετήσια χρηματοδότηση του Δήμου Πατρέων για δράσεις πρόληψης και καταστολής κατά την αντιπυρική περίοδο ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Α. Αθανασόπουλος στο πλαίσιο του απολογισμού που έγινε κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου.

Ο αντιδήμαρχος παρουσιάζοντας τον απολογισμό, έκανε λόγο για «υπονόμευση» των Δήμων αφού όπως είπε, από τη μία η Πολιτεία έχει «παγώσει» κάθε πρόσληψη προσωπικού και από την άλλη χρηματοδοτεί τους ΟΤΑ με «ψίχουλα». «Παρά το τιτάνιο έργο που παράγουν οι εργαζόμενοι του Δήμου μας το αποτέλεσμα υπονομεύεται από την πολιτική που ακολουθείται από τις όλες τις κυβερνήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως καμία νέα πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού και έμπειρου εργατοτεχνικού προσωπικού, δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια.

Καθώς και το γεγονός πως ο Δήμος μας χρηματοδοτείται με 130.000 € ετησίως μόνο για την αντιπυρική περίοδο που αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των μεγάλων αναγκών αν ληφθεί υπ’ όψιν πως απαιτούνται μόνο για την αποψίλωση κοινόχρηστων χώρων, καθαρισμό δασών, αλσών, κοινοτικών – αγροτικών οδών πολλαπλάσια δαπάνη», τόνισε.

Όσον αφορά στον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου κρίθηκε θετικός καθώς υπήρξε καταλυτική για ακόμη μία χρονιά η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους εθελοντές.
Όπως είπε «κατά την αντιπυρική περίοδο στα όρια του Δήμου μας εμφανίστηκαν σε μεγάλο αριθμό ημερών υψηλοί δείκτες επικινδυνότητας όπως α) τρία 4αρια και β) τριάντα επτά 3αρια που απαιτούσαν σχεδόν καθημερινά σε υψηλό βαθμό ενεργοποίηση των υπηρεσιών και την ετοιμότητα μεγάλου αριθμού προσωπικού τους. Εκδηλώθηκαν δύο μεγάλες πυρκαγιές στις περιοχές Άνω Καλλιθέας και Συχαινών – Βούντενης και μία στην περιοχή του Δασυλλίου στις οποίες απαιτήθηκε πολύωρη προσπάθεια κυρίως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τον μηχανισμό του Δήμου και των Εθελοντικών Ομάδων για την κατάσβεσή τους και την προστασία από τις φλόγες της ζωής και των περιουσιών των κατοίκων.

Ειδικά στην περιοχή των Συχαινών όταν οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση μερικών μέτρων από κατοικημένη περιοχή και αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους εκκένωση συγκεκριμένης περιμέτρου οικιών, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και το υπόλοιπο προσωπικό του Δήμου με επάρκεια, ωριμότητα και ολοκληρωμένο σχεδιασμό (Ενημέρωσης, μεταφοράς και χώρους διανυκτέρευσης των συμπολιτών μας) την εφάρμοσαν επακριβώς, μέχρι την νέα απόφαση ανάκλησή της.

Ο κατά γενική ομολογία θετικός απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου εκτιμούμαι πως οφείλεται στην άμεση επέμβαση των Πυροσβεστικών Δυνάμεων, στον αποδοτικό σχεδιασμό φύλαξης και περιπολιών, σε μεγάλο βαθμό στην τακτική της πρόληψης», επεσήμανε.

Μάλιστα, όσον αφορά στην πρόληψη, ο αντιδήμαρχος τόνισε πως έγινε προληπτικός καθαρισμός βλάστησης σε άλση όπως Δασυλλίου, Γηροκομείου, Κεφαλόβρυσου, έλους Αγυιάς, Πλατανόδασους και περιαστικών περιοχών όπου υπήρξε μίξη δασών – κατοικημένων περιοχών, καθαρισμός των εκατοντάδων κοινόχρηστων χώρων από ξερά χόρτα και βλάστηση, κ.α.

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας, ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Ιωάννης Μπάφας, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, του Λιμενικού και Υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ροή ειδήσεων

Advertisement