Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

 «Απέχουμε από τους πλειστηριασμούς»

Ο πρόεδρος του Δκηγορικού Συλλόγου Θ. Ζούπας στην «Γ»: «Στόχος μας η προστασία της κύριας κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών»

 

Published

on

 

Απέχουν από τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών, με εντολείς Τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, κατά της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών, οι δικηγόροι της Πάτρας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών αποφάσισε την αποχή έως και τέλος Οκτωβρίου των δικηγόρων-μελών του προκειμένου να προστατεύσουν τα ευάλωτα νοικοκυριά τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με την κατάσχεση της πρώτης κατοικίας.

Όπως ανέφερε στην «Γ» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Αθανάσιος Ζούπας, «οι δικηγόροι της Πάτρας όπως και όλης της χώρας συνεχίζουμε την αποχή από κάθε πράξη εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας, διότι ακόμα δεν έχει συσταθεί η Εταιρία Διαχείρισης Απαιτήσεων. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και έχει κοινωνικό αντίκτυπο. Από τον Ιούνιο που είχε ψηφιστεί ο νόμος και ο νέος πτωχευτικός κώδικας έπρεπε να είχε συσταθεί αυτός ο φορέας ώστε τα ευάλωτα νοικοκυριά να μεταβιβάσουν την κύρια τους κατοικία και να έχουν δικαίωμα να παραμένουν έναντι μισθώματος για 12 χρόνια. Η απόφασή μας στοχεύει στο να προστατεύσουμε τους ευάλωτους διανειολήπτες».

Υπενθυμίζουμε ότι οι δικηγόροι απέχουν:

1) από τη σύνταξη, υπογραφή και κοινοποίηση επιταγής (άρθρο 924 Κ.Πολ.Δ), που αποτελεί την πρώτη πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης και η οποία συντάσσεται υποχρεωτικά κάτω από επικυρωμένο αντίγραφο από το πρώτο εκτελεστό απόγραφο, του οποίου η ακρίβεια της αντιγραφής βεβαιώνεται από τον δικηγόρο που το εκδίδει (άρθρο 36 παρ. 2 περ. β Κώδικα Δικηγόρων).

2) από την υπογραφή εντολής προς εκτέλεση (άρθρο 927 Κ.Πολ.Δ).

Επισημαίνουν, δε, ότι «η ιδιότητα του ευάλωτου οφειλέτη θα πρέπει να διαπιστώνεται από την Τράπεζα ή την Εταιρία Διαχείρισης Απαιτήσεων, εφόσον αυτές είναι ενημερωμένες με τα τρέχοντα στοιχεία του οφειλέτη σε διαφορετική περίπτωση οφείλουν να ενημερώσουν τον δανειολήπτη, να προσκομίσει (στην Τράπεζα ή Εταιρία Διαχείρισης) τα απαραίτητα στοιχεία (το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα και το τελευταίο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ), έτσι ώστε να προκύπτει η ιδιότητα του ευάλωτου».

Ε.Γ.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement