Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Επικίνδυνο το δεύτερο κύμα της πανδημίας!

Του Νίκου Σουγλέρη

Published

on

Μπαίνουμε αργά και βασανιστικά στο χειμώνα και η χώρα είναι αντιμετώπη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Και αυτό γιατί η αύξηση των κρουσμάτων δημιουργεί νέα δεδομένα και νέους περισσότερους θανάτους που ευτυχώς δεν είχαμε στην πρώτη φάση.

Η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και η επιτροπή επιστημόνων κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα τόσο για την έξαρση της πανδημίας όσο και την ανεύθυνη στάση πολλών πολιτών εφόσον δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική απέναντι στον ιό, ο οποίος είναι απρόβλεπτος και επικίνδυνος.

Η εξέλιξη αυτή κάνει τους πάντες να είναι ανήσυχοι και τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην διαχείριση της καθημερινότητας αλλά και των οικονομικών τους.

Αφού όσο η πανδημία δείχνει τα δόντια της και το εμβόλιο αργεί οι πολίτες επιστρέφουν σε μια αποταμίευση μικρή ή μεγάλη αφού τα οικονομικά τους όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται χειρότερα.

Στην Ελλάδα το θέμα αυτό αφορά πολλές κοινωνικές ομάδες, με σαφή επιδείνωση ακόμα και στο θέμα της ψυχολογίας τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν λιγότερο αισιόδοξοι ή θεωρούν ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται στην σωστή κατεύθυνση με αποτέλεσμα να επικρατεί η ανησυχία και ο φόβος σε θέματα δημόσιας υγείας και οικονομίας.

Η αλλαγή είναι ιδιαίτερα μεγάλη στην Ελλάδα αφού κατάφερε με έγκαιρες και σωστές κινήσεις να μας προστατεύσει από τις συνέπειες του πρώτου κύματος της πανδημίας και σήμερα να βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο – σε καλύτερη κατάσταση – από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης και την αντιμετώπιση της δεύτερης δοκιμασίας που έρχεται. Και όλα αυτά, μέσα σε ένα νέο τοπίο με κοινωνική κόπωση από τα μέτρα που εφαρμόζονται.

Γιατί στην πρώτη φάση ήταν πρόθυμοι όλοι (έτσι και έγινε) να συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια εφαρμόζοντας τα μέτρα αφήνοντας πίσω μας τον κορωνοϊό.

Όμως, ο κορωνοϊός είναι εδώ! Είναι μαζί μας!

Η παρουσία του γίνεται ολοένα πιο απειλητική ενώ ενισχύεται η αμφιβολία των πολιτών για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων σε μίνι lockdown ανά περιοχές που εμφανίζονται νέα κρούσματα. Χαρακτηριστική δε και η στάση – συμπεριφορά της νεολαίας, η οποία παρόλο ότι το όριο θανάτων έχει κατέβει και στις ηλικίες 35-45 χρόνων αυτοί καθημερινά ειδικά της μεταμεσονύχτιες ώρες και το κλείσιμο των μαγαζιών γεμίζουν πλατείες, σκάλες, πεζόδρομους και στήνουν τα δικά τους πάρτι με τις γνωστές συνέπειες αύξησης των κρουσμάτων.

Εκείνο που πρέπει να δούμε ως επίλογο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) δεν έχει (επτά μήνες μετά) ούτε πρόκειται να αποκτήσει κοινή πολιτική για την Υγεία.

Ροή ειδήσεων

Advertisement