Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

  Έρχονται “λουκέτα” στην εστίαση!- Του Νίκου Γ. Σουγλέρη  

Published

on

 

Παράγοντες του κλάδου της εστίασης οκτώ μήνες μετά την πανδημία εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να έχουμε κύμα “λουκέτων” σε πολλά κατάστημα εστίασης μέχρι τέλους του έτους.

Και αυτό γιατί ο τζίρος υποχώρησε από 40%εως 60% σε πολλά καταστήματα. Ακόμα και σε μεγάλους δημοφιλείς προορισμούς, και σε περιοχές με αυτηριοποίηση των μέτρων και των μίνι lockdown όπως και την περιοχή της Αχαΐας πριν λίγο καιρό. Και βεβαίως στις μεγάλες πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου είναι ο μεγαλύτερος όγκος των εστιατορίων, και πριν προλάβουν πριν το κλείσιμο του καλοκαιριού να “σηκώσουν κεφάλι”!

Οι διοικήσεις πολλών σύλλογων μάθαμε συναντήθηκαν ακόμα και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας επανεξέταση του θέματος των ενοικίων αλλά και την μείωση του ΦΠΑ στο 6% για να αντέξουν στην οικονομική πίεση που δέχονται. Στο σύνολο τους οι απώλειες είναι μεγάλες αν σκεφθεί κάνεις ότι ο τζίρος στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020 ήταν στα 511 εκ ευρώ έναντι 911 εκ ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το πρόβλημα διαμορφώνεται διαφορετικα από περιοχή σε περιοχή αν αναλογισθεί κάνεις ότι αυτό ισχύει και στους πιο δημοφιλής προορισμόυς Μύκονο και Σαντορίνη Πάρο παρατηρήθηκε και εκεί μείωση που άγγιξε το 90% με μικρότερη στα Γρεβενά που έφθασε στο 33%.Μια ιδαιτερότητα παρατηρήθηκε κοντά σε περιοχές όπως η Εύβοια, η Φθιώτιδα και η Πελοποννήσος που υπήρχε μεγαλύτερη τουριστική κίνηση με μονοήμερες εκδρομές με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερες απωλειες. Μεγάλο δε το πρόβλημα ιδιαίτερα στην Αθήνα που τα εστιατόρια είναι υποχρεωμένα να κλείνουν τα μεσάνυχτα με μείωση του τζίρου τους της τάξεως 15 %έως 20 %.

Γι αυτό το λόγο και οι επιχειρηματίες ζητούν από τον πρωθυπουργό να επανεξετάσει δύο βασικά ζητήματα!

Το πρώτο την μείωση των ενοικίων και τον ΦΠΑ. Οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων επιμένουν ότι δεν καλύπτονται καθώς οι ελαφρύνσεις είναι μικρές αφού η μείωση των ενοικίων αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα ενώ τα ακίνητα που στεγάζονται ανήκουν σε εταιρείες – νομικά πρόσωπα. Στο θέμα δε της μείωσης του ΦΠΑ του θυμίζουν ότι είναι δική του δέσμευση και του ζητούν να επεκταθεί και το 2021 όπως έγινε στην Γερμανία που έφθασε τελικά το 2020 στο 7%και πλέον θα πάει στο 5% έως τον Ιούλιο του 2021.

Ροή ειδήσεων

Advertisement