Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Οι Άγιοι από την Ιεραποστολή του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου-Γράφει ο Δημήτριος Τσερεγκούνης

Published

on

Στην Εκκλησία του Χριστού οι πιστοί καλούμεθα να συνειδητοποιούμε τις ευλογίες της αγάπης του Θεού.

Οι Άγιοι της Εκκλησίας ζούσαν τις αλήθειες αυτές και με τα θεάρεστα έργα τους τις μετέδιδαν παντού ,ξεχώριζαν γιατί είχαν «οσμή ζωής εις ζωήν» 1.Κορ.2,16. [μυρωδιά ζωηφόρο που παρέχει ζωή ].
Ο Άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος Μαθητής του Κυρίους υπήρξε μια μαρτυρία αγάπης, μια «ευωδία Χριστού». Με την πνοή του Αγίου Πνεύματος μετά την Πεντηκοστή κατά τις Αποστολικές –Ιεραποστολικές του περιοδείες έφθασε με τις μεγάλες δυσκολίες της εποχής του σε «Εθνη τα μη ειδότα Θεόν» και δίδαξε την αγάπη του Χριστού μέχρι Σταυρού και θανάτού, την νίκη Του κατά του θανάτου δια της Αναστάσεως. Με υπομονή Κατηχούσε – Βάπτιζε πιστούς, στις Εκκλησιαστικές κοινότητες χειροτονούσε Κληρικούς, Επισκόπους. Με επαγρύπνηση επιτελούσε το δύσκλο έργο, όπως επισημαίνει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος «πτερώσαι ψυχή, αρπάσαι κόσμου και δούναι Θεώ» [να δώσουμε φτερά στην ψυχή, να την αρπάξουμε από τον κόσμο και να τη δώσουμε στο Θεό].
Ο Άγιος Ανδρέας με αυταπάρνηση «ευαγγελίζετο Χριστόν». Για την Αποστολική του προσφορά σεμνύνονται πολλές περιοχές. Υπενθυμίζονται το Βυζάντιο,η Πάτρα όπου και μαρτύρησε.
Θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου
«Η Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως έχει καθιερώσει την ημέρα της μνήμης του Αποστόλου [30 Νοεμβρίου] ως Θρονική Εορτήν, εορταζομένην μετά λαμπρότητος».
«Μυρίπνοα άνθη του παραδείσου» οι Άγιοι από τις Αποστολικές του περιοδείες.
Ο Άγιος Ανδρέας είχε πολλές ευλογίες των αγώνων του. Δοξολογεί ακατάπαυστα τον Θεό και παρακαλεί για τους συνανθρώπους του. Ευφραίνεται μαζί με Αγίους από τις Αποστολικές του περιοδείες.
Θα παρουσιασθούν με συντομία από το Αγιολόγιο της Εκκλησίας Άγιοι Επίσκοποι και Αγίες Μαθήτριες του.
Ι. Άγιοι Επίσκοποι.
Άγιος Στάχυς, επίσκοπος Βυζαντίου .
Στο Βυζάντιο το Αποστολικό έργο του Αγίου Ανδρέου είχε ξεχωριστή απήχηση. Δημιούργησε μεγάλη Εκκλησιαστική κοινότητα με ιεραποστολική δράση. Ο Άγιος Ανδρέας χειροτόνησε τον Στάχυ πρώτον Επίσκοπο Βυζαντίου, διάδοχό του. Ο επίσκοπος Στάχυς εργάστηκε ιεραποστολικά με ζήλο. Ανήγειρε Ιερό Ναό στην Αργυρούπολη, που συναθροίζονταν πιστοί άνω των δύο χιλιάδων. Εορτάζει την 31 Οκτωβρίου .
Άγιος Αμπλίας, επίσκοπος Οδυσσουπόλεως .
Από τον Απόστολο Ανδρέα εγκαταστάθηκε Επίσκοπος στην Οδυσσούπολη. Ο Άγιος Αμπλίας αγωνίστηκε εναντίων των ειδώλων και μαρτυρικά ετελειώθη. Εορτάζει την 31 Οκτωβρίου .
Άγιος Ουρβανός επίσκοπος Μακεδονίας.
Συνεορτάζει με τους Αγίους Στάχυ και Αμπίλα 31 Οκτωβρίου. Και για τον Άγιο Ουρβανό αναφέρεται ότι έγινε Επίσκοπος και εγκαταστάθηκε στη Μακεδονία από τον Απόστολο Ανδρέα. Ο Άγιος Ουρβανός εξυμνείται για την διάδοση των αληθειών του Ευαγγελίου.
Άγιος Φιλόλογος επίσκοπος Σινώπης του Πόντου.
Σε στίχο της εορτής του με ποιητική χάρι τονίζεται η αγάπη του για τον Θεόν.«Φιλόλογος φιλών σε τον Θεόν Λόγον».
Ο Άγιος Φιλόλογος χειροτονήθη και ορίστηκε Επίσκοπος στη Σιώπης του Πόντου από τον Απόστολο Άγιο Ανδρέα.
Η μνήμη τιμάται από την Εκκλησία μας στις 5 Νοεμβρίου.
Για τους Αγίους Στάχυ, Αμπλία, Ουρβανός, Φιλόλογο αναφέρεται ιδιαίτερα και ο Απόστολος Παύλος, τους απευθύνει αδελφικούς χαιρετισμούς στην Προς Ρωμαίους Επιστολή τους [Ρωμ.16,9], [Ρωμ.16,15.]
Απόστολοι εκ των Εβδομήκοντα .
Οι Άγιοι Στάχυς,Αμπλίας, Ουρβανός, Φιλόλογος συγκαταλέγονται στους Αγίους Αποστόλους εκ των Εβδομήκοντα. Εορτάζουν και την 4 Ιανουαρίου.
ΙΙ. Μαθήτριες του Αγίου Ανδρέου.
Αγία Ωραιοζήλη .

Όταν ο Άγιος Ανδρέας δρούσε στο Βυζάντιο η Ωραιοζήλη κατοικούσε εκεί από Έλληνες ειδωλολάτρες γονείς.
Ο Άγιος Νικόδημαος Αγιορείτης επισημαίνει «από τότε εσαγηνεύθη δια των λογικών δικτύων του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλητου και η σεμνοτάτη αύτη Ωραιοζήλη και ελυτρήθη από τον βυθόν της ειδωλολατρείας… Από τον Απόστολο γαρ Ανδρέα εβαπτίσθη αύτη και εφωτίσθη…Σπούδαζε δια των καλών έργων να γίνεται κήρυξ του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. καλουμένη ισαπόστολος…συνέτρεχον εις αυτήν πλήθος Ελλήνων πολύ,και ωφελούντο με τις καθημερινές της διδασκαλίες ,την μεν προτέραν κακήν ζωήν τους αλησμονούντες,επιστρέφοντες δε εις τον Χριστόν και με μεν την χάρν αυτού οικειούμενοι» Εορτάζει 26 Ιουλίου.
Αγία Πολυξένη.

Η Πολυξένη με την αδελφή της Ξανθίππη ζούσαν στα μέσα του 1 μ.Χ. αιώνα στην Ιβηρική χερσόνησο, στην Ισπανία.
Οι ευγενείς αυτές υπάρξεις αναζητούσαν τις αλήθειες του χριστιανισμού. Η Πολυξένη με τη φλόγα της πίστεως μετέβη στα μέρη του Βυζαντίου που δρούσε ο Άγιος Ανδρέας. Γνώρισε τον «αυτόπτην του Λόγου και θείον κήρυκα, και εθνών πνευματικόν σαγηνευτήν αληθώς». Μαθήτευσε κοντά του. Κατηχήθηκε. Βαπτίστηκε από το Άγιο Απόστολο. Με τα εφόδια της πίστεως επέστρεψε στην πατρίδα της και εργάστηκε ιεραποστολικά. Συνεορτάζει με την αδελφής της Αγία Ξανθίππη στις 23 Σεπτεμβρίου.
Οι Άγιοι Επίσκοποι και οι Μαθήτριες του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου διακρίθηκαν για τους ωραίους αγώνες δια την διάδοση των αληθείων της πίστεως στο Ιησού Χριστό. Μεταλαμπάδευαν το ανέσπερο Φως του Χριστού, της Αναστάσεως.
Αυτό ας αποτελεί ένα διαχρονικό μήνυμα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement