Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοδος 0,61% στο κλείσιμο, στα 153,25 εκατ. ευρώ ο τζίρος

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε ανοδική τροχιά επανήλθε η χρηματιστηριακή αγορά, μετά τη χθεσινή ισχυρή διορθωτική πτώση, κόντρα στο πτωτικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών.

Η αγορά παρουσιάστηκε ιδιαίτερα δυνατή αφού κατόρθωσε να απορροφήσει τις αρχικές σημαντικές ρευστοποιήσεις και να κλείσει κέρδη, με μοχλό το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 779,04 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,61%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 759,18 μονάδες (-1,96%) και υψηλότερη στις 785,25 μονάδες (+1,42 %).

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 0,75%, από τις αρχές Δεκεμβρίου ενισχύεται σε ποσοστό 5,72 %, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει απώλειες σε ποσοστό 15,01%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε στα 153,25 εκατ. ευρώ, ενώ 83.989.705 διακινήθηκαν μετοχές.

Πακέτο 10.714.000 μετοχών το οποίο αντιστοιχεί στο 5% των μετοχών της Ελλάκτωρ πέρασε μέσω του Χρηματιστηρίου. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στο 1,3 ευρώ ανά μετοχή και ήταν συνολικού ύψους 13,92 εκατ. ευρώ. Ακόμη διακινήθηκαν τέσσερα πακέτα της Τέρνα Ενεργειακή με συνολική αξία 42 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,61%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,51%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Alpha Bank (+7,29%), της Εθνικής (+5,51%), της Τέρνα Ενεργειακή (+4,38%), της ΕΧΑΕ (+3,14%), της Eurobank (+2,66%) και της Πειραιώς (+2,01%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-5,86%), του ΟΤΕ (-3,33%), της Jumbo (-2,76%), της Coca Cola HBC (-1,88%) και της Lamda Development (-1,88%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (+4,72%) και της Τεχνολογίας(+4,33%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-3,28%) και των Προσωπικών Προϊόντων (-2,48%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 19.441.608 και 14.295.457 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Τέρνα Ενεργειακή με 43,208 εκατ. ευρώ και η Ελλάκτωρ με 18,243 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν μετοχές, πτωτικά και παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: ΣΙΜΔΑ +20,00% και Βιοτέρ +14,55%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Τρία Άλφα (π) -20,00% και SATO -19,35%.

Οικονομία

Κράτησαν… άμυνα στην πανδημία: 972 εγγραφές και 377 διαγραφές επιχειρήσεων στην Αχαΐα το 2020

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, το 2020 «έκλεισε» με θετικό ισοζύγιο εγγραφών/διαγραφών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Οι νέες επιχειρήσεις υπερίσχυσαν των «λουκέτων», παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που επέβαλε ο κορωνοϊός, αναγκάζοντας πολλές ΜμΕ να κατεβάσουν ρολά για μήνες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΜΗ από το Επιμελητήριο Αχαΐας, το 2020, σε σχέση με αυτές που άνοιξαν και αυτές που έκλεισαν, το πρόσημο είναι θετικό, εφόσον η διαφορά ανέρχεται στις 595 επιχειρήσεις. Ειδικότερα, καταγράφηκαν 55 επιχειρήσεις περισσότερες στην μεταποίηση, δεδομένου ότι άνοιξαν 125 αλλά έκλεισαν 70.

Στον κλάδο του εμπορίου, η ψαλίδα άνοιξε περισσότερο, εφόσον η διαφορά έφθασε τις 156 επιχειρήσεις, καθώς άνοιξαν 287 και έκλεισαν 131.
Η μεγαλύτερη διαφορά καταγράφεται στον κλάδο των υπηρεσιών, καθώς φθάνει το ύψος των 384, με δεδομένο ότι άνοιξαν 560 και έκλεισαν 176 επιχειρήσεις. Ωστόσο, πλήρης αποτύπωση της κατάστασης στο επιχειρείν αναμένεται το επόμενο διάστημα, όταν επιστρέψουμε πλήρως στην κανονικότητα και διαφανεί πόσες τελικά επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να σηκώνουν ρολά και να ανοίξουν πάλι τις πύλες τους ελπίζοντας σε επιβίωση. Εκτιμάται από ανθρώπους της αγοράς πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχουν
κλείσει περισσότερες επιχειρήσεις μέσα στο 2020 και να μην το έχουν δηλώσει ακόμη στο Επιμελητήριο Αχαΐας.

Πάντως, τα επίσημα αριθμητικά δεδομένα δείχνουν πως οι επιχειρήσεις κράτησαν… άμυνα απέναντι στην επέλαση του κορωνοϊού που έπληξε τις επιχειρήσεις και προκάλεσε βαθύτατο ρήγμα στην οικονομία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Περισσότερα

Οικονομία

Πωλείται μονοκατοικία στον Άνω Καστελόκαμπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Πωλείται μονοκατοικία 250 τμ περίπου σε οικόπεδο 650 τμ. Διαθέτει 3 επίπεδα &
σοφίτα.

Στον κυρίως –ισόγειο χώρο αναπτύσσονται: ενιαίος χώρος-σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, γραφείο, με μικρό πατάρι, τουαλέτα ενώ διαθέτει ενεργειακό τζάκι στο σαλόνι. Στο Α’ όροφο μια (1) μεγάλη κρεβατοκάμαρα με μπάνιο και τζακούζι, διπλή γκαρνταρόμπα με πατάρι. Τρείς ακόμα κρεβατοκάμαρες με ντουλάπες A/C, εκ των οποίων οι δύο με μπαλκόνι και 1 ….μπάνιο. Η σοφίτα είναι ενιαίος χώρος που έχει πρόσβαση σε 2 βεράντες με θέα βουνό, θάλασσα και
Γέφυρα.

Στο υπόγειο υπάρχουν 2 ξενώνες με κοινό μπάνιο, home cinema, τροφοθήκη, κουζινάκι πλήρως εξοπλισμένο. Διαθέτει ακόμα στεγασμένο γκαράζ 2 θέσεων με αίθριο από πάνω.

Επιπλέον διαθέτει πολλούς βοηθητικούς χώρους όπως χώρο με εγκατεστημένα πλυντήριο-στεγνωτήριο, αποθήκες τροφίμων,
ρούχων, εργαλείων.

Διαθέτει σύστημα συναγερμού με έλεγχο σε κάθε επίπεδο, σύστημα αυτόματης θέρμανσης ανα όροφο με μπόιλερ , A/C σε όλους τους χώρους ύπνου, 3 ηλιακούς θερμοσίφωνες, πόρτες ασφαλείας , ηλεκτρικά ρολά, ξεχωριστό
χώρο καυστήρα από τη δεξαμενή πετρελαίου.

Στον πλούσιο κήπο του βρίσκεται εγκατεστημένο σύστημα αυτόματου ποτίσματος ενώ η πισίνα διαθέτει αυτόματο
σύστημα ανακύκλωσης.

Επιπλέον, στην άκρη της πισίνας, έχει εγκατασταθεί BBQ με φούρνο. Έτος κατασκευής: 2007.
Τιμή Πώλησης: 600.000€

Περισσότερα

Οικονομία

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε καταβάλλεται η αποζημίωση για τον Ιανουάριο9

Δημοσιεύθηκε

στις

Δύο εβδομάδες – από 19 έως 31 Ιανουαρίου – έχουν στη διάθεσή τους εργοδότες και εργαζόμενοι για να δηλώσουν τις αναστολές συμβάσεων του Ιανουαρίου, ώστε να καταβληθεί το επίδομα 534 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, από τις 19 Ιανουαρίου ανοίγουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες υποβολής δηλώσεων για τις αποζημιώσεις των 534 ευρώ για τους πληττόμενους εργαζομένους.

Τόσο για τους μισθωτούς οι οποίοι θα βγουν σε αναστολή κατά τον Ιανουάριο, όσο και για τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, οι δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν έως τις 31 Ιανουαρίου.

Το επίδομα 534 ευρώ

Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τον μήνα Ιανουάριο αναμένεται να πληρωθούν το πρώτο 15ήμερο του Φεβρουαρίου και θα υπολογιστούν με βάση τα 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής.

Όπως συνέβη και για τον Δεκέμβριο, οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ξεχωριστά από κλειστούς και πληττόμενους κλάδους, ανάλογα με την πορεία των τοπικών και του εθνικού lockdown.

Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που ανοίγουν την Δευτέρα μπορούν να επαναφέρουν στη δουλειά όλους ή ένα τμήμα μόνο των εργαζομένων τους, καθώς ως πληττόμενες μπορούν να διατηρούν όσους εργαζόμενους θέλουν σε αναστολή σύμβασης, έως και το 100% αν παραμείνουν σε εθελοντική βάση κλειστές.

Με αυτή την φόρμουλα, οι εργαζόμενοι που θα παραμείνουν σε αναστολή ολόκληρο τον Ιανουάριο θα λάβουν αποζημίωση 534 ευρώ.

Όσοι επανέλθουν στη δουλειά από την Δευτέρα για τις ανάγκες της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων δικαιούνται αποζημίωση για την περίοδο 1-17 Ιανουαρίου, δηλαδή 303 ευρώ.

Ειδικές προβλέψεις με βάση τοπικά lockdown ισχύουν στον Δήμο Σπάρτης, την Κοινότητα Σπερχειάδας, στην Αργολίδα, την Λέσβο, τη Βοιωτία, τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, την Κοζάνη, την Κάλυμνο κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλει δήλωση, δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ). Μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

www.in.gr

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα