Connect with us

Εκκλησιαστικά

Τιμώνται σήμερα οι Τρεις Ιεράρχες

Published

on

Τους τρεις Ιεράρχες, τους προστάτες των Γραμμάτων τιμά σήμερα η Εκκλησία μας. Στην Πάτρα γιορτάζει ο ομώνυμος Ιερός Ναός στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ενώ χθες σε πολλούς Ιερούς Ναούς της πόλης μας χθες τελέστηκαν θείες λειτουργίες μετ’ αρτοκλασία παρουσία αντιπροσωπείων εκπαιδευτικών σχολείων της πόλης.

Στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας τελέστηκε θεία λειτουργία (μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Λύχνος), στη διάρκεια της οποίας ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στον βίο και στην μεγάλη προσφορά των τριών Φωστήρων της Ορθοδοξίας, υπογράμμιζοντας την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του νοήματος της εορτής.
Οι Τρεις Ιεράρχες θεωρούνται οι τρεις επιφανείς Άγιοι και Θεολόγοι, ο Βασίλειος ο Μέγας, Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός. Για τη σοφία τους και τη χριστιανική τους ζωή, η Ορθόδοξη Εκκλησία τους ονόμασε αγίους και γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά. Αλλά επειδή δημιουργήθηκε μια διαφωνία μεταξύ των χριστιανών για το ποιος από τους τρεις πρόσφερε τα περισσότερα, αποφασίστηκε και καθιερώθηκε από τα τέλη του 4ου αιώνα να υπάρχει και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους.

Ροή ειδήσεων

Advertisement