Connect with us

Εκκλησιαστικά

Υιοθετήστε τα διδάγματά τους-Η προτροπή του Μητροπολίτη προς τους μαθητές με αφορμή την χθεσινή εορτή των Τριών Ιεραρχών

Published

on

Με ιερά κατάνυξη και την αρμόζουσα τιμή, εορτάστηκε χθες η μνήμη των Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών.

Χθες ανήμερα της εορτής, ο κεντρικός ἑορτασμός πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών, όπου την θεία λειτουργία τέλεσε ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε: α) Στην εποχή που έζησαν οι Τρεις Ιεράρχαι, Δ’ αιών, ο οποίος εξ’ αιτίας της μεγάλης δραστηριότητος και πνευματικής εργασίας των Αγίων Ιεραρχών, ονομάσθηκε χρυσούς αιών της Εκκλησίας.
β) Στο τεράστιο εκκλησιαστικό και εν γένει πνευματικό και κοινωνικό έργο των Τριών Ιεραρχών, στην φιλόθεη και φιλάνθρωπη δραστηριότητα και προσφορά τους, στο αδέλφωμα δύο στοιχείων, δύο κόσμων, του Ελληνικού και του Χριστιανικού με την έννοια της αποκεκαλυμμένης από τον Θεό αληθείας. Στο συγγραφικό τους έργο, στους αγώνες τους εναντίον των αιρέσεων και της εκκλήσεως των ηθών, στις παιδαγωγικές αρχές και τα παιδαγωγικά αξιώματα, που είναι οι βάσεις όλων των μετά ταύτα παιδαγωγικών συγγραμμάτων, παγκοσμίως.
γ) Στην δική μας εποχή, στα προβλήματα που αντιμετωπίζομε γενικά ως κοινωνία, στα δύσκολα θέματα που αντιμετωπίζει το παιδαγωγικό σύστημα και εν γένει η παιδεία, όχι μόνο στην πατρίδα μας, αλλά παγκοσμίως και
δ) Στην ανάγκη, υιοθετήσεως όλων των διδαγμάτων, των πνευματικών παρακαταθηκών και παιδαγωγικών αρχών που κατέλειπαν σε μας οι Τρεις μέγιστοι Φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος.
Ο Σεβασμιώτατος έκανε ειδική αναφορά στους ευσυνειδήτους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, τους ευχαρίστησε για το μεγάλο έργο που προσφέρουν και τους επήνεσε για το λειτούργημα που επιτελούν με βαθειά αίσθηση ευθύνης σε μια τόσο δύσκολη εποχή.
Επίσης, μίλησε με αγάπη για τους μαθητές και φοιτητές και προέτρεψε τα παιδιά να ζουν με αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα, να αξιοποιούν τον χρόνο της ζωής τους και να φροντίζουν να αποκτήσουν όχι μόνο την κατά κόσμον γνώσιν, αλλά και την κατά Θεόν σοφίαν.
Απευθυνόμενος στους γονείς των μαθητών, ευχήθηκε να έχουν δύναμη από τον Θεό, υγεία και υπομονή στην τεράστια προσπάθειά τους, για την ανατροφή των παιδιών τους.
Στον Μητροπολιτικό Ναό χθες εκκλησιάσθη αντιπροσωπεία από τους μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών, κρατώντας την σημαία.
Τους άρτους προσέφερε το Στρούμπειο Σχολείο Πατρών, ενώ την εικόνα των Τριών Ιεραρχών στόλισαν με άνθη, τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement