Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γιώργος Τελώνης: «Συμπαραστάτης»… με περιεχόμενο!

«Στόχος μου να γίνει ο θεσμός ακόμα πιο προσιτός, πιο αποτελεσματικός για τον πολίτη»

 

Published

on

 

 

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Ο γνωστός επιχειρηματίας της Πάτρας και επί σειρά ετών δραστήριο στέλεχος της τοπικής κοινωνίας (από διάφορες θέσεις), Γιώργος Τελώνης, εδώ και ενάμισι χρόνο περίπου κατέχει τη θέση του «Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εκλεγόμενος μάλιστα με πολύ αυξημένη πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Κάπου 16 μήνες αργότερα, έκανε τον δικό του απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας του στο Περιφερειακό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης και όσα είπε, τόσο για το έργο που έχει παραχθεί όσο και για όσα ο ίδιος οραματίζεται για τη θέση, έκαναν το σύνολο σχεδόν του Συμβουλίου να αποτιμήσει με πολύ θετικό τρόπο την παρουσία του.

Όπως όμως αναφέρει ο ίδιος στη «Γ», βάζει τον πήχη ψηλά. Όραμά του, ο συγκεκριμένος θεσμός να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη ουσία και να γίνει ευρύτερα γνωστός στην κοινωνία.

Ο «συμπαραστάτης» εξάλλου, είναι ο άνθρωπος στον οποίο μπορεί να απευθυνθεί κάθε πολίτης και να μιλήσει για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τη δημόσια διοίκηση. Και ο άνθρωπος τον οποίο μπορεί να εμπιστευθεί κάθε επιχείρηση για να επιλύσει ζητήματα. Με άλλα λόγια, ο «άνθρωπος του πολίτη» μέσα στη δημόσια διοίκηση. Και αυτός είναι ένας ρόλος που ο κ. Τελώνης γνωρίζει καλά. Γνωρίζει όμως και κάτι παραπάνω. Όπως τονίζει, δεν αρκείται μόνο στις αναφορές και τις καταγγελίες των πολιτών, αλλά προβαίνει και ο ίδιος σε θεσμικές παρεμβάσεις. Γιατί ένας «συμπαραστάτης» ουσίας, δεν αρκείται να περιμένει. Δρα υπέρ του πολίτη, κάθε φορά που αντιλαμβάνεται ότι προκύπτει ανάγκη…

 

– Κύριε Τελώνη συμπληρώθηκε ένας χρόνος που βρίσκεται στο «τιμόνι» του Συμπαραστάτη του Πολίτη και των Επιχειρήσεων. Είστε ικανοποιημένος από το έργο που έχει παραχθεί;

 

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τις εξαιρετικά έκτακτες, όσο και πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε εδώ και έναν χρόνο περίπου, θα έλεγα ναι. Συνηθίζω, βεβαίως, να βάζω τον πήχη ψηλά, γιατί μ’ αυτό τον τρόπο εξασκείσαι στο να γίνεσαι, σε κάθε επίπεδο της ζωής, συνεχώς καλύτερος. Συνεπώς, υπό κανονικές συνθήκες, θα σας απαντούσα ότι μπορούσαμε και ακόμα καλύτερα. Όμως, επειδή αφενός ήταν και για μένα και για τους συνεργάτες μου κάτι εντελώς καινούργιο αυτό που αναλάβαμε και αφετέρου πέσαμε πάνω σε μια διαρκή τρικυμία, θεωρώ πως το πρόσημο είναι απολύτως θετικό. Αυτός ο πρώτος χρόνος, και το λέω με κάθε ειλικρίνεια, ένιωσα πως ήταν για μένα ένα πραγματικά ξεχωριστό σχολείο. Γεμάτο καινούργια, ανεξερεύνητα και πολύ ελκυστικά μαθήματα. Βαδίζοντας ήδη προς τη δεύτερη τάξη, νιώθω πολύ πιο έτοιμος, με τους συνεργάτες μου, για να κυνηγήσουμε σχεδόν το άριστα. Όχι φυσικά για να πάρω εγώ τα εύσημα, αλλά για να γίνει ο θεσμός του Συμπαραστάτη ακόμα πιο προσιτός, πιο αποτελεσματικός για τον πολίτη».

 

 

  • Ποιές ήταν οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν από την θέση σας και σε ποιούς τομείς;

Θα χώριζα το κομμάτι των παρεμβάσεων σε δύο μέρη. Το ένα είναι το μέρος που αφορά αιτήματα, παράπονα, καταγγελίες πολιτών και επιχειρήσεων για πλημμελείς υπηρεσίες, για αδυναμία εξυπηρέτησής τους και για διαφορές μεταξύ τους σε οικονομικά θέματα.

Το άλλο μέρος αφορά παρεμβάσεις που έγιναν αποκλειστικά με δική μου πρωτοβουλία. Αντιλαμβάνομαι τον θεσμικό ρόλο μου με σαφώς πιο πλατιά έννοια. Δεν μπορεί μόνο να περιμένει ο Μωάμεθ. Είναι αρκετές φορές που πρέπει να κάνει κι αυτός το πρώτο ή το δεύτερο βήμα. Αναφέρομαι σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται ότι συμβαίνει κάτι που απειλεί τη δημόσια ασφάλεια και υγεία ή σε περιπτώσεις που ένας δημόσιος ή ιδιωτικός Φορέας με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του θέτει σε κίνδυνο ή σε αμφισβήτηση ανθρώπινες περιουσίες και ζωές. Και τότε επιβάλλεται να παρεμβαίνω.

Όσον αφορά το πρώτο μέρος, το περιεχόμενο των αιτημάτων-καταγγελιών αφορούσαν συναλλαγές, συνδιαλλαγές και παροχή υπηρεσιών μεταξύ πολιτών ή επιχειρήσεων και Φορέων είτε του Δημοσίου είτε του ιδιωτικού Τομέα. Καταλαβαίνετε, τα συνηθισμένα… Όσον αφορά το δεύτερο μέρος, έκρινα υποχρέωσή μου και παρενέβην σε υποθέσεις που σχετίζονται με το λεγόμενο κοινό, δημόσιο συμφέρον. Για παράδειγμα…

-Επιστολή προς την Επίτροπο Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναγκαιότητα άμεσης έγκρισης της χρηματοδότησης της νέας Εθνικής οδού Πατρών Πύργου, ώστε να επισπευστεί το έργο.

-Επιστολή προς την Εθνική Τράπεζα για την απομάκρυνση του αμίαντου από το πρώην εργοστάσιο της Αμιαντίτ στο Δρέπανο.

-Παρεμβάσεις για το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης για την τραγική κατάσταση του οδοστρώματος σε πολλά κομμάτια της παραλιακής ακτογραμμής (πχ Ρίο, Αγιος Βασίλειος, Αραχωβίτικα, Βραχνέικα).

-Παρέμβαση για το πρόβλημα που υφίσταται εδώ και καιρό στην τοποθεσία Ποτόκι, στις όχθες του Αλφειού στην Ηλεία

-Επιστολή για την επίσπευση της δρομολόγησης της υπό κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας-Πάτρας και την σύνδεσή της με το  λιμάνι

-Επιστολές για θέματα που αφορούν την ασφαλή λειτουργία του λιμένα Πατρών λόγω της παρουσίας στον ευρύτερο χώρο μεταναστών και υποβολή προτάσεων για την βελτίωση των συνθηκών.

-Παρέμβαση για την ασφαλή διέλευση των πεζών και κυρίως των μαθητών και μαθητριών στην οδό Κανελλοπούλου και Αυστραλίας, με την προβληματική πεζογέφυρα

-Παρέμβαση προς τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία ,  για την ενίσχυση της πρότασης των φορέων της Αχαϊας για την δημιουργία της νέας βιομηχανίας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων στην περιοχή μας».

 

 

  • Η πανδημία αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα στην προώθηση αιτημάτων του κοινού αλλά και των επιχειρήσεων;

 

Ανασταλτικό παράγοντα όχι για την εξέταση και εν συνεχεία επίλυση αιτημάτων, αλλά για την κατάθεση αιτημάτων. Και αυτό σε ένα περιορισμένο βαθμό. Εξηγούμαι: σε χρονικά διαστήματα που επιβλήθηκε lockdown, για την προστασία της δημόσιας υγείας, και άρα σημαντικός περιορισμός της ελεύθερης κυκλοφορίας, ήταν από δύσκολο έως και ανέφικτο να έρθει κάποιος στην Υπηρεσία. Αναλογιστείτε, επιπρόσθετα, ότι κάποιες Υπηρεσίες στις οποίες απευθύνονταν τα αιτήματα υπολειτουργούσαν, οπότε υπ’ αυτή την έννοια η πανδημία εξελίχθηκε, μόνο μερικώς όμως, σε ανασταλτικό παράγοντα. Κατά τον μεγαλύτερο βαθμό, πάντως, και αιτήματα κατατέθηκαν από πολίτες και επιχειρήσεις σε όλο αυτό το διάστημα και αντιμετωπίστηκαν με τον πλέον πρόσφορο τρόπο.

 

-Ποιές είναι οι προτάσεις σας για τη βελτίωση της Υπηρεσίας και των σχέσεών της με το κοινό;

Ο θεσμός του Συμπαραστάτη μπορεί να γίνει πιο πρακτικός, πιο άμεσος, πιο προβάσιμος και πιο αποτελεσματικός. Και κυρίως πιο γνωστός ευρέως.

Θα πρότεινα προς αυτή την κατεύθυνση τα εξής:

Α. Μεγαλύτερος αυτοματισμός στην επικοινωνία. Να δοθεί η δυνατότητα στον Πολίτη, στην Επιχείρηση, να καταθέσουν το αίτημά τους ανά πάσα στιγμή, ψηφιακά.

Ήδη, και το λέω σε εσάς για πρώτη φορά, έστειλα επιστολή στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη και του ζητώ να εξετάσει το ενδεχόμενο να μπει η Υπηρεσία μας, μέσω της Περιφέρειας, στο gov.gr και με ειδική εφαρμογή να μπορεί ο πολίτης να υποβάλει ψηφιακά το αίτημά του και ακολούθως να παρακολουθεί, επίσης ψηφιακά, τη διαδρομή του αιτήματος».

Να επισημάνω, βεβαίως, ότι ανεξάρτητα της τύχης του αιτήματός μας προς το Υπουργείο, για την ηλεκτρονική κατάθεση αιτημάτων, εμείς ως Υπηρεσία έχουμε ήδη σχεδιάσει και ακολουθούμε ευλαβικά ένα πλάνο με συγκεκριμένη μεθοδολογία από την στιγμή που θα επισκεφτεί τα γραφεία μας ένας πολίτης για να υποβάλει το αίτημά του μέχρι την στιγμή που θα αποχωρήσει έχοντας στα χέρια του την απάντησή μας.

Β. Να γίνει, μέσω εκστρατείας στα ΜΜΕ, πιο γνωστός ο θεσμός, πώς λειτουργεί και τι ακριβώς καλύπτει. Αυτό, θεωρώ, ότι θα πολλαπλασιάσει σε μεγάλο βαθμό τις επαφές πολιτών και επιχειρήσεων με την Υπηρεσία μας.

 

 

  • Ποιοί είναι οι στόχοι σας για το 2021 και το προσωπικό σας στοίχημα;

 

Το προσωπικό μου στοίχημα μπορεί να σας φανεί παράξενο αλλά πιστεύω ότι κατανοείτε τι υπονοώ, όπως και οι αναγνώστες. Να ελαχιστοποιηθεί, να εκμηδενιστεί ο αριθμός των πολιτών που απευθύνονται στην Υπηρεσία μας. Γιατί αυτό θα σημαίνει ότι τα προβλήματα θα έχουν εκμηδενιστεί και κατ’ επέκταση ότι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς θα λειτουργούν σχεδόν ιδανικά ώστε η δική μου παρέμβαση θα χρειάζεται σπάνια. Μέχρι να φτάσουμε, πάντως, σε ένα τόσο ιδεατό περιβάλλον, εγώ από την πλευρά μου θα κάνω ό,τι καλύτερο και ό,τι περισσότερο για να λειτουργεί όπως πρέπει ο θεσμός του Συμπαραστάτη. Αισθάνομαι ότι ασκώ, σε αυτό το πόστο, λειτούργημα. Δεν νιώθω πως κατέχω ένα αξίωμα. Αισθάνομαι πως κάτι προσφέρω και πιστέψτε με, αυτή η αίσθηση είναι πολύ ξεχωριστή».

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement