Connect with us

Ποδόσφαιρο

Στην «παρέα» του Κώστα Δαβουρλή και του Θέμη Ρήγα από χθες και ο Πέτρος Λεβεντάκος-Αυριο το τελευταίο «αντίο»

Published

on

ΤΟΥ ΠΡΟΚΟΠΗ Χ. ΚΟΓΚΟΥ

Φτωχότερο είναι από χθες όχι μόνο το αχαϊκό αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο καθώς έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 76 ετών ο θρύλος της Παναχαϊκής και ένας από τους κορυφαίους παίκτες της, ο Πέτρος Λεβεντάκος, ανήμερα της γιορτής του.

Ήταν ένας από τους κοκκινόμαυρους που έγραψαν χρυσές σελίδες με τη φανέλα της Παναχαϊκής, την οποία οδήγησε στα σαλόνια της Ευρώπης, τη δεκαετία του 1970, με την οποία πραγματικά έκανε «παπάδες» μέσα στο γήπεδο.

Ο «Πετράν» όπως ήταν το παρατσούκλι του για τους φίλους, έδινε μεγάλο αγώνα το τελευταίο διάστημα αλλά δεν κατάφερε να βγει νικητής βυθίζοντας στο πένθος τους οικείους του, αλλά και τον φίλαθλο κόσμο της πόλης.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ

Γεννημένος το 1945 ο Πέτρος Λεβεντάκος έπαιξε για πρώτη φορά ποδόσφαιρο στην Παναχαϊκή όταν ήταν 15 ετών. Έγινε γνωστός τη διετία 1964-66, όταν εμφανίστηκε με τον Εθνικό στην Α΄ Εθνική, ο οποίος βρήκε στο πρόσωπο του Πατρινού επιτελικού μέσου τον ηγέτη που έψαχνε για το κέντρο του.

Ο Λεβεντάκος έπαιξε θαυμάσια κατά τη διάρκεια της θητείας του στους Πειραιώτες, όντας μάλιστα ο ένατος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας! Μετά από έξι περιόδους στην ομάδα του Πειραιά, το 1971 μεταγράφτηκε στην Παναχαϊκή. Ήταν μια μετακίνηση που ουσιαστικά δεν ήθελε ούτε ο ίδιος, ούτε ο Εθνικός, αφού ήταν έτοιμος να μεταπηδήσει στην μεγάλη ομάδα του Πειραιά, τον Ολυμπιακό, αλλά έγινε με απόφαση του τότε Γ.Γ.Α., Ασλανίδη («για να τονωθεί το επαρχιακό ποδόσφαιρο»).

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ «ΧΡΥΣΗΣ» ΠΕΝΤΑΔΑΣ

Εντέλει, όμως, αυτή η εξέλιξη έφερε τον Λεβεντάκο μπρος από νέες επιτυχίες! Όντας μέλος της «θρυλικής πεντάδας» -οι υπόλοιποι ήταν οι Δαβουρλής, Μιχαλόπουλος, Στραβοπόδης και Ρήγας-του κέντρου της Παναχαϊκής εκείνων των καιρών, έπαιξε στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο UEFA και  οδήγησε την ομάδα της Πάτρας σε αξιοπρόσεκτες πορείες στο πρωτάθλημα. Συνεχίζοντας να πρωταγωνιστεί, αγωνίστηκε για πέντε σεζόν στην Παναχαϊκή, ενώ την περίοδο 1975-76 ολοκλήρωσε τον κύκλο του στην Α΄ Εθνική με τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα. Συνέχισε να αγωνίζεται στη δεύτερη μεγάλη ομάδα της Πάτρας, ΑΠΣ Πάτραι, για τρία χρόνια.

Κατά την προπονητική καριέρα του κατέκτησε πολλούς τίτλους με Αχαϊκή, Κιάτο, ΑΟ Κέρκυρας, Άργος, Πάτραι, Πρέβεζα, Θεσπρωτό, Αιολικό, Θύελλα Ηλείας, αλλά και πολλές ερασιτεχνικές ομάδες του τοπικού πρωταθλήματος ενώ τελευταία φορά ήταν προπονητής στον Ολυμπιακού Πύργου το 2010. Για μια δεκαετία ήταν ποδοσφαιρικός σχολιαστής σε μέσα ενημέρωσης της Πάτρας.

ΕΙΧΕ ΕΚΔΩΣΕΙ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟ 2016

Μάλιστα ο Πέτρος Λεβεντάκος τον Μάιο του 2016 είχε εκδώσει και βιβλίο με τίτλο «Το 10 το καλό». Στο βιβλίο υπήρχαν πολλές ανέκδοτες ιστορίες από την πλούσια καριέρα του και τη ζωή του. Το βιβλίο είχε δεχτεί πολύ καλές κριτικές και είχε κάνει ικανοποιητικές πωλήσεις.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ο εκλιπών το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα υγείας και είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο της πόλης για αρκετό διάστημα.

Τον τελευταίο μήνα νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική της Πάτρας από όπου τελικά δεν άντεξε και χθες το πρωί άφησε την τελευταία του πνοή.

ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ

Το τελευταίο «αντίο» για τον μεγάλο άσο της Παναχαϊκής θα απευθύνουν αύριο το πρωί (11.00) στον Άγιο Μηνά Λεύκας, συγγενείς, φίλοι και όλοι όσοι τον αγάπησαν.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement