Connect with us

Ελλάδα

ΚΙΝ.ΑΛ.: Στο δρόμο προς τις εσωκομματικές-Του Νίκου Σουγλέρη

Published

on

Όπως όλα δείχνουν στην Χαρίλαου Τρικούπη έχουν αποφασίσει το επόμενο δίμηνο να γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου.

Η ημερομηνία θα καθορισθεί στην συνεδρίαση της Κ.Ε. που θα διεξαχθεί (αν δεν αλλάξει κάτι) στις 26 Σεπτεμβρίου ή μία εβδομάδα αργότερα.

Σίγουρα αυτή η εξέλιξη βάζει τους πρωταγωνιστές στην γραμμή αφετηρίας της εκλογικής κούρσας, και μέχρι τότε θα πρέπει να να έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις εκείνες που θα φέρουν τους υποψήφιους στην πρώτη θέση. Προς το παρόν επίσημα ονόματα υποψήφιων δεν υπάρχουν. Ακούγονται όμως, πέρα από το όνομα της προέδρου Φώφης Γεννηματά, και τα ονόματα των Ανδρέα Λοβέρδου (έχει δηλώσει επίσημα την υποψηφιότητά του) Νίκου Ανδρουλάκη και των Χάρη Καστανίδη -ίσως και του Παύλου Γερουλάνου.

Δεν αποκλείεται να είναι και πάλι υποψήφιος ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Λόγω κάποιων κινήσεων της σημερινής ηγεσίας έχει δημιουργηθεί ένα κύμα εσωστρέφειας και καχυποψίας περί τακτικής καθυστερήσεων από την πλευρά της.

Σίγουρα μέχρι τις εκλογές θα δούμε πολλά. Προβλέψεις για τον νικητή δεν υπάρχουν. Οι εκλογές θα είναι δύσκολες για όλους και αμφίρροπες. Φαβορί μέχρι αυτή την στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει.

Το κόμμα που ίδρυσε το 1974 ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, που ήταν πρωταγωνιστής για περισσότερες από τρεις δεκαετίες στην πολιτική ζωή του τόπου και που έχει περάσει από σαράντα κύματα είναι εδώ. Όχι όμως ενωμένο δυνατό, όπως ήταν ένα από τα ωραιότερα σλόγκαν, και σήμερα δεν μπορεί να ξαναβρεί τα πατήματά του Εκτίμηση μου είναι ότι στην Χαρίλαου Τρικούπη τα μέλη έχουν αποφασίσει να αλλάξουν σελίδα και μαζί της να αλλάξουν αρχηγό αφού οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο κύκλος της στην ηγεσία έχει κλείσει.

Τα ποσοστά, ακόμα και τώρα μέσα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι σε χαμηλά επίπεδα. Στο κάδρο πριν την μάχη οι απόψεις των μελών που κάνουν λόγο ότι επόμενος στόχος (με τον νέο αρχηγό) είναι το κόμμα να ξεπεράσει το 10% και να “χτυπήσουν” ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά.

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία δέκα χρόνια το ιστορικό κόμμα ΠΑΣΟΚ με το όνομα ΚΙΝΑΛ κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Οι διευρύνσεις ήταν κατά βάση αποτυχημένες και ατελέσφορες και υπήρξε και αιμορραγία στελεχών προς τον Σύριζα. Σίγουρα με την εκλογή του νέου προέδρου πολλοί πιστεύουν σε μια πολιτική αφύπνιση των ηγετικών στελεχών του αφού διαπιστώνεται ότι έχουν απολέσει την επαφή με την πραγματικότητα.

Γιατί όλα αυτά τα χρόνια τα περισσότερα στελέχη κινούνται αυτοκαταστροφικά αλληλοϋπονομευόμενοι.

Η μόνη ελπίδα να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο είναι να πάνε όλοι μαζί συντεταγμένα στις εκλογές ώστε και οι πρωταγωνιστές να γλυτώσουν τα χειρότερα και το ιστορικό κόμμα να μην διασυρθεί.

Ροή ειδήσεων

Advertisement