Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΑΠΟΨΗ: «Προσθαφαιρέσεις»… και διαχρονικότητα

Published

on

 

 

Κάτι που ίσως δεν γίνεται αρκετά κατανοητό από άλλους κομματικούς χώρους είναι ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί το πιο πολυσυλλεκτικό κόμματα της χώρας, εδώ και μισό αιώνα. Στη ΝΔ μπορεί να προσχωρήσει εύκολα – ή και πολύ εύκολα – οποιοσδήποτε και να φτάσει μέχρι τα πιο υψηλά αξιώματα, χωρίς να διαθέτει «πατρογονικά πιστοποιητικά νεοδημοκρατικής νομιμοφροσύνης».

Το κόμμα που πριν 47 χρόνια ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, και πριν τρεις μέρες γιόρτασε τα γενέθλιά του, σε όλα αυτά τα χρόνια που πρωταγωνιστεί στην πολιτική ζωή της χώρας έχει καλοδεχτεί στους κόλπους του, δεξιούς, κεντρώους και αριστερούς, σχεδόν από όλο το μήκος του πολιτικού άξονα της χώρας.

Έτσι, από την αρχή της δημιουργίας του μέχρι και τώρα, είναι ένα κόμμα που στο εσωτερικό του έχει πολλές τάσεις και απόψεις, οι οποίες όμως δεν διαμορφώνονται ως «ανεξάρτητες φατρίες», αλλά τελικά μπολιάζουν το κόμμα με ιδέες και απόψεις που το βοηθούν να προχωράει και να εξελίσσεται.

Σε αυτή τη διαδικασία – η οποία τελικά αποτελεί και το μεγάλο «μυστικό» αντοχής της ΝΔ στον χρόνο ως πολιτικός φορέας που πρωταγωνιστεί – κάποιες φορές υπάρχουν και… παραφωνίες. Τάσεις και απόψεις που προφανώς εκφράζουν κάποιους, δεν εκφράζουν όμως την κυρίαρχη ιδεολογία και δεν εξυπηρετούν την πολιτική της ΝΔ. Αυτές οι τάσεις και οι απόψεις, αποκόπτονται από το κόμμα της ΝΔ, είτε προσωρινά, είτε και μόνιμα. Και τα παραδείγματα, διαχρονικά, είναι επίσης πολλά.

Ο Μπογδάνος λοιπόν δεν είναι ο πρώτος – μάλλον ούτε και ο τελευταίος – που διεγράφη από τη κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Υπήρξαν πολλοί πριν από αυτόν. Κάποιοι επέστρεψαν και κάποιοι διάλεξαν διαφορετικούς δρόμους, στα πλαίσια της προσωπικής ελευθερίας καθενός αλλά και της πολιτικής που υπηρετεί η ΝΔ.

Ωστόσο, εκείνο που πρέπει να σημειωθεί ως δίδαγμα της 47χρονης ιστορίας είναι ότι η ΝΔ ποτέ δεν υπέστη απώλειες από τις «προσθαφαιρέσεις» που κατά καιρούς έγιναν. Και τελικά, είναι το μοναδικό κόμμα που έχει κατακτήσει έναν πολύ υψηλό βαθμό ωριμότητας, ώστε να ξεπερνάει όλους τους «τριγμούς», μικρούς ή και μεγάλους. Άλλωστε, είναι το μοναδικό κόμμα που έχει αλλάξει 8 προέδρους…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement