Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αμετακίνητοι, ξανά στους δρόμους-Νέα συγκέντρωση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Παναχαϊκό την ερχόμενη Δευτέρα

Published

on

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον ορεινό όγκο του Παναχαϊκού Όρους μεταξύ των χωριών Ελεκίστρα, Σούλι, Μοίρα, Λεόντιο, Ρακίτα, Παρασκευή, Κρήνη, Γκραίκας και Σαλμενίκο και εντός περιοχών Natura δηλώνουν οι κάτοικοι της περιοχής, προαναγγέλλοντας νέα δυναμική κινητοποίηση την ερχόμενη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, οι Τοπικές Κοινότητες και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Ελεκίστρας, Λεοντίου, Μοίρα και Σουλίου καλούν σε συγκέντρωση στις 11 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα στον κόμβο Σκλαβενίτη, στην Περιβόλα, διαδηλώνοντας κατά της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους  «οι κυβερνήσεις μας έχουν αδειοδοτήσει πέντε νέα αιολικά πάρκα τεσσάρων εταιρειών και ένα υδροηλεκτρικό στο απάτητο  κομμάτι του Σελινούντα.

Αυτά κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της κοινής λογικής και εν αναμονή υπέρογκων προστίμων μετά την από  17 Δεκεμβρίου 2020 καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (έκτο τμήμα) κατά της χώρας μας στην υπόθεση C 849/19 περί μη προστασίας των τόπων κοινοτικής σημασίας (περιοχών Natura). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας που χρηματοδότησε το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι ανεμογεννήτριες που ήδη βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης για περιοχές εκτός Natura επαρκούν για να υπερκαλυφθεί κατά δύο έως τρεις φορές ο εθνικός στόχος για το 2030. Παρά ταύτα, αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η αδειοδότηση για επιπλέον 5.514 ανεμογεννήτριες μέσα σε προστατευόμενες περιοχές.

Η ερευνητική ομάδα καταλήγει σε τρεις προτάσεις:

Να σταματήσει προσωρινά το υπουργείο Περιβάλλοντος να εγκρίνει τις νέες αιτήσεις για αιολικά πάρκα, μέχρι να ολοκληρωθούν το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που εκπονούνται σήμερα για τις προστατευόμενες περιοχές.

Να επιτραπεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης μόνο για όσες περιπτώσεις αφορούν αιολικά πάρκα εκτός Natura (μελλοντικά να εξεταστεί η «απόσυρση» όσων βρίσκονται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές και έχει τεκμηριωθεί ότι προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον).

Να δοθεί προτεραιότητα στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις πιο υποβαθμισμένες οικολογικά περιοχές όπου υπάρχει ήδη πυκνό οδικό δίκτυο.

Τα παραπάνω έργα περιλαμβάνουν 77 νέες ανεμογεννήτριες, περί τα 70 χλμ. νέες διανοίξεις δρόμων, άλλα τόσα διαπλάτυνσης υφισταμένων και αρκετά χιλιόμετρα ηλεκτρικού δικτύου διασύνδεσής τους.  5.000 – 6.000 στρέμματα δάσους και ημιαλπικών χορτολιβαδικών εκτάσεων αναμένεται να καταστραφούν οριστικά σε βάρος των κτηνοτρόφων μας και του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Ο θόρυβος (άνω των 105 db) και οι υπόηχοι που παράγουν καθώς και η οπτική ρύπανση επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία και το νευρικό σύστημα ανθρώπων και ζώων σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement