Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Συνεργασίες

Έργο ΥΑΝΤΑΣ της INTERAMERICAN: τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης για τα ακραία καιρικά φαινόμενα 

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συχνά οδηγούν σε σημαντικές καταστροφές σε ιδιωτικές κατοικίες, εμπορικές επιχειρήσεις και αυτοκίνητα, καθώς και σε δημόσιες εγκαταστάσεις και υποδομές. Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, που συνδέονται με τον καιρό και την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Η συχνότητα, η ένταση και η διάρκεια των ακραίων φαινομένων έχει αυξηθεί και αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον (IPCC, 2014).

 

Στο πλαίσιο αυτό και έχοντας πλήρη συνείδηση της υπευθυνότητας και της θέσης της, η INTERAMERICAN συνεχίζει την υλοποίηση του έργου με τίτλο “ΥΑΝΤΑΣ – ΠρότΥπο σύστημΑ εκτίμησης και χαρτογράφησης της ευπάθειας και του καταστροφικού κινδύνου λόγω έΝτονων καιρικών φΑινομένων στην Ελλάδα”. Το έργο με κωδικό T2ΕΔΚ-01108 εντάχθηκε στο πλαίσιο του 2ου κύκλου της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014-2020, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους και υλοποιείται σε συνεργασία με την GEOSPATIAL ENABLING TECHNOLOGIES (GET), εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης της χωρικής πληροφορίας, και τη σημαντική συμβολή της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

Τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεων των καιρικών επεισοδίων με ασφαλισμένες απώλειες, παρουσιάστηκαν από την INTERAMERICAN με δημοσίευση πρακτικών στο πλαίσιο του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου «15th International Conference on Meteorology, Climatology and Atmospheric Physics – COMECAP2021». Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, αφορούν:

  • στην ανάπτυξη δεικτών καιρικού κινδύνου και ύψους ζημιάς των επεισοδίων,
  • στην εκτίμηση της ευπάθειας των γεωγραφικών ζωνών στα καιρικά φαινόμενα
  • στη μοντελοποίηση του κινδύνου εμφάνισης ζημιάς με σημαντικό ύψος οικονομικής απώλειας σε συνάρτηση με το ύψος βροχόπτωσης.

 

Το διεθνές συνέδριο COMECAP2021 πραγματοποιήθηκε στις 26-29 Σεπτεμβρίου στα Ιωάννινα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο συνέδριο Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας που διοργανώνεται στην Ελλάδα κάθε δύο χρόνια και προσελκύει σταθερά την τελευταία δεκαετία πάνω από 200 καταξιωμένους επιστήμονες του χώρου, κυρίως από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό.

Το πρόγραμμα καθώς και τα πρακτικά του συνεδρίου είναι διαθέσιμα στον παρακάτω σύνδεσμο  https://www.conferre.gr/allevents/comecap2020/files/abstactbookopt.pdf

 

 

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement