Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Αν… πέσουν οι διακόπτες

Published

on

 

 

Είχαμε γράψει πριν λίγες μέρες για την άποψη που κατέθεσε ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος σχετικά με την ενεργειακή κρίση και την άποψή του ότι πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες, καθώς η Ευρώπη βιάστηκε να «φύγει» από τα ορυκτά καύσιμα χωρίς να έχει τις υποδομές και τις «αποθήκες» για άλλες μορφές ενέργειας.

Εάν λοιπόν η ενεργειακή κρίση αποδειχτεί κάτι σαν τα… κύματα του κορωνοϊού, τότε μάλλον δεν έχουμε αντιληφθεί πλήρως την έκταση του προβλήματος που μπορεί να δημιουργηθεί.

Διότι, ένα ή δύο «κύματα» ενεργειακής κρίσης ίσως μπορούμε να το αντέξουμε. Μετά όμως θα αρχίσουν τα πολύ σοβαρά προβλήματα. Και το κυριότερο ίσως, τουλάχιστον για τον πολύ κόσμο, θα είναι η διατροφική κρίση που θα επέλθει λόγω της κατακόρυφης αύξησης τιμών των αγροτοδιατροφικών προϊόντων. Επίσης, στις χώρες με ισχυρή βιομηχανική παραγωγή, οι αλλεπάλληλες ενεργειακές κρίσεις θα δημιουργήσουν ένα νέο κύμα ισχυρής ανεργίας και μεγάλες κοινωνικές αναστατώσεις. Ούτε καν στα επιτελεία της Ε.Ε. δεν έχουν σκεφθεί ακόμα μάλλον το εύρος και το βάθος των επιπτώσεων ορισμένων αλλεπαλλήλων ενεργειακών κρίσεων και τώρα, που ήδη ζούμε την πρώτη ενεργειακή κρίση μετά από πολλά χρόνια, είναι καιρός να σκεφθούν καλά και να πάρουν σημαντικές αποφάσεις. Αποφάσεις, που δεν θα ανακουφίσουν απλώς τα συμπτώματα, αλλά θα διασφαλίσουν το μέλλον. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με δύο τρόπους: Είτε «όπισθεν» στην ενεργειακή μετάβαση και αξιοποίηση των ορυκτών καυσίμων, είτε μεγάλες επενδύσεις στις μορφές ενέργειας από ΑΠΕ προκειμένου η Ευρώπη να καταστεί ενεργειακή δυνατή και αυτοδύναμη.

Είναι δεδομένο πως οι επενδύσεις που απαιτούνται είναι… ιλιγγιώδεις. Αλλά η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να το κάνει, αρκεί να προχωρήσει με πολύ πιο γρήγορα και θαρραλέα βήματα. Διαφορετικά, ας βρεθεί μια καλή ισορροπία μεταξύ της «κακής» (ορυκτά) και «καλής» (ΑΠΕ) ενέργειας. Γιατί… εάν πέσουν οι διακόπτες στον σύγχρονο πολιτισμό μας, τότε η επόμενη μέρα θα είναι πολύ διαφορετική. Για την ακρίβεια, θα είναι μια μέρα που δεν θα θέλει να τη δει κανείς!

Ροή ειδήσεων

Advertisement