Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Καλάβρυτα 1943

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» ξεκίνησε στις 4 Δεκεμβρίου, όταν οι γερμανικές δυνάμεις άρχισαν να συρρέουν στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων από την Πάτρα, το Αίγιο, τον Πύργο και την Τρίπολη. Στο διάβα τους έκαιγαν χωριά και μοναστήρια (Μέγα Σπήλαιο και Αγία Λαύρα) και σκότωναν άοπλους πολίτες και μοναχούς.

Στις 9 Δεκεμβρίου έφθασαν στα Καλάβρυτα, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω από την πόλη. Καθησύχασαν τους κατοίκους, διαβεβαιώνοντας ότι στόχος τους ήταν αποκλειστικά η εξόντωση των ανταρτών και μάλιστα ζήτησαν, από όσους την είχαν εγκαταλείψει να επιστρέψουν άφοβα πίσω στα Καλάβρυτα. Οι Γερμανοί στις 13 Δεκεμβρίου συγκέντρωσαν στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού σχολείου τους κατοίκους της κωμόπολης και διαχώρισαν τον ανδρικό πληθυσμό από τα γυναικόπαιδα και τους υπερήλικες. Στη συνέχεια τα γυναικόπαιδα και οι ηλικιωμένοι κρατήθηκαν στο εσωτερικό του σχολείου, ενώ οι άνδρες και οι έφηβοι άνω των 13 ετών οδηγήθηκαν στην Ράχη του Καππή, στις παρυφές της κωμόπολης. Ο λόφος αυτός ήταν μια τοποθεσία προσεκτικά επιλεγμένη καθώς ήταν αμφιθεατρική και επικλινής και στην οποία δύσκολα θα γλίτωνε κανείς από τα πυρά, ενώ παράλληλα είχε πλήρη θέα στα σπίτια των Καλαβρύτων που φλεγόντουσαν. Εκεί οι Γερμανοί τους εκτέλεσαν με συνεχείς ριπές πολυβόλων, σκοτώνοντας πάνω από 500  άτομα. Άλλες εκτιμήσεις μιλάνε για 600, 700 ή και πάνω από 800 άτομα· ενώ εκτιμάται πως 13 άτομα κατάφεραν να γλυτώσουν. Οι γυναίκες και τα παιδιά κατάφεραν να αποδράσουν από το σχολείο ενώ η κωμόπολη φλεγόταν έπειτα από την πυρπόληση της από τα ναζιστικά στρατεύματα. Παράλληλα, όλα τα πολύτιμα αγαθά, σοδιές και τρόφιμα, είχαν αρπαχτεί και φορτωθεί στον Οδοντωτό. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της «Επιχείρησης Καλάβρυτα», οι Γερμανοί σκότωσαν 1.101 άτομα, κατέστρεψαν και λεηλάτησαν πάνω από 1.000 σπίτια, κατάσχεσαν 2.000 αιγοπρόβατα και απέσπασαν 260.000.000 δραχμές. Αυτά περίπου και εν συντομία μας λέει η Ιστορία.

Στην ταινία, τώρα, «ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 1943» παρακολουθούμε έναν πολύ ηλικιωμένο άνθρωπο μέσα από τα κοντινά πλάνα στο υπέροχο πρόσωπο-τοπίο του  Μαξ φον Σίντοφ,  παράλληλα τα διάφορα φλας μπακ μας οδηγούν στην παιδική του ηλικία και στην σφαγή των Καλαβρύτων και την επιβίωσή του παιδιού μέσα από τον όλεθρο. Ο σκηνοθέτης Νικόλας Δημητρόπουλος ξεκινά το ταξίδι στο παρελθόν με όχημα τα διαδοχικά φλας μπακ. Μια Γερμανίδα δικηγόρος  καλείται να αποκρούσει τις ελληνικές αξιώσεις για αποζημίωση των θυμάτων των ναζί. Στο πλαίσιο της έρευνας συναντά τον Νικόλα Ανδρέου (ο σπουδαίος Μαξ Φον Σίντοφ) έναν από τους τελευταίους επιζήσαντες του ολοκαυτώματος, ο οποίος με τα όσα συνταρακτικά θα της ιστορήσει θα κάνει την μυθολογία γύρω από το θέμα, τις βεβαιότητες της δικηγόρου και την επαναπαυμένη συνείδηση των σύγχρονων να ριγήσουν.

Για την ταινία δεν έχουμε να πούμε και πολλά. Ολοκληρώνει αξιοπρεπώς τους περιορισμένους στόχους της, χωρίς πάντως συνολικά να προσεγγίζει το συνταρακτικό γεγονός. Υπάρχει μεγάλο θέμα με το σενάριο, στο οποίο αναπτύσσονται τρεις ιστορίες χωρίς καμιά από τις τρεις να είναι ικανή να τραβήξει το κάρο της αφήγησης και μάλιστα να σηκώσει το τρομερό βάρος της ασύλληπτης κτηνωδίας.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης υπενθύμισε, ότι ναι μεν  η ταινία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, αλλά στην  ουσία  πρόκειται για μυθοπλασία! 

Είναι επίσης κοινώς αποδεκτό, πως η «Σφαγή των Καλαβρύτων» (Kalavryta massacre) συνιστά, ένα από τα μεγάλα εγκλήματα της Ναζιστικής Γερμανίας. Η «ένταση» συγκεκριμένα του γνωστού και ως Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (Kalavryta Holocaust) αλλά και το ίδιο το όνομα «Επιχείρηση Καλάβρυτα» (Unternehmen Kalavryta) που του δόθηκε από τους Ναζί, προσδίδει στο τρομερό γεγονός υπερτοπικό χαρακτήρα. 

Έχει ανοίξει, με αφορμή την ταινία, ζήτημα με την ύπαρξη του αυστριακού φαντάρου ο οποίος βοήθησε τις γυναίκες και τα παιδιά σπάζοντας την πόρτα να διαφύγουν και να γλιτώσουν από τον όλεθρο. Κάποιοι απείλησαν με αγωγές. Οι υπεύθυνοι της ταινίας έδωσαν τις απαντήσεις. Ο Καλαβρυτινός Γεώργιος Β. Μάρκου σε κείμενό του με αφορμή τη σκηνή και την αμφισβήτηση της ύπαρξης  του φαντάρου γράφει:

«Η μόνη εξήγηση είναι ότι θεωρούν αδιανόητο Γερμανός στρατιώτης του 1943 να έχει διάθεση βοηθείας των άμαχων Καλαβρυτινών. Άποψη και λανθασμένη και ανιστόρητη.

Η Ελένη Κολλιοπούλου, η Ηλέκτρα Κάκιου, η Ελένη Ρεκουνιώτη – Ρηγοπούλου, ο Δημήτριος Καλδίρης, ο Ηλίας Ρεκουνιώτης και ο Ηλίας Λιακόπουλος, βεβαιώνουν ρητά και κατηγορηματικά ότι Γερμανοί στρατιώτες που είχαν καταλάβει τα Καλάβρυτα από την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου τους φέρθηκαν ανθρώπινα και κάποιοι προσπάθησαν να τους σώσουν από το επερχόμενο μακελειό.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του 17χρονου τότε Χρήστου Μηλιτσόπουλου από τη Ζαχλωρού που περιγράφει πώς ο «φύλακας άγγελος»  του σωματώδης Γερμανός στρατιώτης τον έσωσε  περνώντας τον από τους μελλοθανάτους κρυφά από τους συναδέλφους του και αφήνοντάς τον δίπλα  στον πατέρα του.

Είναι πράγματι κρίμα τόσα χρόνια μετά την ναζιστική λαίλαπα να αμφισβητείται μια διαυγέστατη ιστορική πραγματικότητα.

Δεν ήσαν όλοι οι Γερμανοί της Ναζιστικής  περιόδου υπόδουλοι της ερεβώδους «κοινοτοπίας του κακού» όπως αποκάλεσε η Γερμανοεβραία φιλόσοφος Χάνα Άρεντ τη φονική συμπεριφορά των Ναζί απέναντι στην υπόλοιπη ανθρωπότητα. Και εμείς οι Καλαβρυτινοί  δεν έχουμε κανένα λόγο να «καταγγέλλουμε» την πραγματικότητα αυτή».

Ακούγοντας, διαβάζοντας και βλέποντας γύρω, ένα έχω να πω, και να μην υπήρχε αυτός ο αυστριακός φαντάρος θα έπρεπε να τον εφεύρουμε, θα έπρεπε να τον φανταστούμε, θα έπρεπε να τον ονειρευτούμε, για να έχουμε μια ελπίδα ως ανθρώπινο είδος, θα έπρεπε να ανοίξουμε αυτή τη χαραμάδα στο συμπαγές σκοτάδι του ναζισμού κι από κει να παρελάσουν τα όνειρα όλου του κόσμου, τα χαμόγελα των μικρών παιδιών και οι ελπίδες μας, ότι η Ευρώπη, ο κόσμος, η ανθρωπότητα, μπορεί κάθε μέρα να γίνεται και καλύτερη.

Ο Αντόρνο, που είχε από πρώτο χέρι εμπειρία στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, υποπτεύεται ότι το πλήθος δεν πολύ πιστεύει τους ηγήτορές του ούτε ταυτίζεται απόλυτα με τα μηνύματά τους: παριστάνει ότι ταυτίζεται, υποκρίνεται τον ενθουσιασμό του, σαν να συμμετέχει σε μια παράσταση. «Είναι πιθανόν, η υποψία ότι η ομαδική τους ψυχολογία έχει κάτι το ψεύτικο, το εικονικό να κάνει τα φασιστικά πλήθη τόσο αμείλικτα. Γιατί αν σταματούσαν να συλλογιστούν για ένα δευτερόλεπτο, όλη η παράσταση θα γινόταν κομμάτια και θα έμεναν με τον πανικό τους», γράφει ο Γερμανός φιλόσοφος. Ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας, υπήρξαν άνθρωποι, που στάθηκαν για μια στιγμή να συλλογιστούν, που βρήκαν τη δύναμη και το θάρρος να υπερβούν τον φανατισμό, την επιβολή, τον φόβο, τον εξαναγκασμό, να βρουν τον εαυτό τους, να ξανασυναντηθούν με τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά της αγάπης, της κατανόησης, του σεβασμού, της ατομικής συνείδησης και του ουμανισμού. 

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Χάνει το καρναβάλι, χάνει και η Πάτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Ποιος θα μας το έλεγε – εδώ στην Πάτρα – πριν τρία χρόνια, ότι θα έρχονταν οι απόκριες και… απόκριες δεν θα ‘χάμε; Και ποιός, από τους πολλούς και καλούς καρναβαλιστές της πόλης θα πίστευε ότι θα υπήρχαν εποχές που αντί για καρναβαλικές, θα έπρεπε να φοράμε χειρουργικές ή KN95 μάσκες στα πρόσωπα;

Ασφαλώς, στα χρόνια της πανδημίας, δεν είναι μόνο το καρναβάλι που… στοιχειώθηκε από την «κατάρα του αιώνα». Πολλά άλλαξαν με ορμή στις ζωές μας, ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο χαιρετιόμαστε.

Το καρναβάλι όμως, είναι για την Πάτρα ο θεσμός – κολώνα, το σύμβολο που υποστηρίζαμε πως αντέχει σε όλους τους καιρούς και σε όλες τις συνθήκες.

Δεν αντέχει όμως σε συνθήκες πανδημίας και αυτή είναι μία αλήθεια που πρέπει να την πούμε.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι ακριβώς η κατάσταση μέχρι τις αρχές Μαρτίου και πόσα θα μπορέσουν να γίνουν φέτος στο καρναβάλι της Πάτρας. Είναι μάλλον βέβαιο όμως πως έτσι κι αλλιώς δεν θα έχουμε ένα «κανονικό» καρναβάλι. Ακόμα και αν πανδημία καμφθεί, ο κίνδυνος δεν θα έχει ξεπεραστεί. Ούτε και ο φόβος των ανθρώπων. Και η ψυχολογία όλων, επίσης, δεν είναι και στα καλύτερά της.

Είναι εξίσου βέβαιο όμως ότι η πανδημία κάποτε θα τελειώσει. Ότι σύντομα ή λίγο αργότερα, οι Πατρινοί θα «ξανασυναντηθούν» με το καρναβάλι, όπως το ήξεραν. Και αυτά τα χρόνια – της αναγκαστικής «αγρανάπαυσης» – αποτελούν μία ευκαιρία να αναλογιστούμε τι καρναβάλι θέλουμε να έχουμε και πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό αυτόν το θεσμό που είναι ιστορικά συνδεδεμένος με την Πάτρα στο μυαλό και τη συνείδηση όλης της Ελλάδας. Και είναι πικρή αλήθεια πως ούτε αυτό δεν έγινε τα τελευταία δύο χρόνια. Ούτε και βέβαια, βρέθηκαν σοβαρές εναλλακτικές, ώστε το καρναβάλι της Πάτρας (έστω και υπό συνθήκες πανδημίας) να αναδεικνύει την λάμψη του.

Εδώ και πολλά χρόνια, εμείς σε αυτή τη στήλη και σε αυτή την εφημερίδα, έχουμε σημειώσει την ανάγκη οργάνωσης του καρναβαλιού σε υψηλά «επαγγελματικά» στάνταρ, πλαισιωμένο από ανθρώπους που το ξέρουν καλά, αλλά και από ανθρώπους που μπορούν να φέρουν φρέσκιες ιδέες και να το προβάλλουν κατάλληλα. Τίποτα δεν έγινε, επίσης. Και όσο η κατάσταση παραμένει ως έχει, τόσο το καρναβάλι θα φθίνει… Ας δούμε την αλήθεια, ας κοιτάξουμε κατάματα τη σημερινή και την αυριανή εποχή. Χάνει το καρναβάλι, χάνει και η Πάτρα!

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Άνθρωποι μονάχοι: οι «τυχεροί» της πανδημίας!

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΣ Γ. ΚΟΥΣΑΔΙΑΝΟΥ-ΔΙΔΑΧΟΥ (*)

Έτσι απρόσμενα ήρθαν στο νου οι συγκλονιστικοί στίχοι του τραγουδιού, με την αξεπέραστη φωνή της Βίκυς Μοσχολιού: «άνθρωποι μονάχοι, σαν το ξεχασμένο στάχυ, σαν ξωκλήσια ερειπωμένα, σαν εσένα, σαν εμένα».
Στίχοι με παρομοιώσεις που θολώνουν το βλέμμα και γεμίζουν με σκιές τα μύχια της καρδιάς.
Και ξαφνικά, όσοι ζουν μόνοι είτε από επιλογή τους είτε από τις συγκυρίες – και εννοούμε βέβαια τους ψυχικά υγιείς – αναδεικνύονται τυχεροί μέσα στην μοναξιά τους, στον καιρό της πανδημίας. Το οξύμωρον της κατάστασης!
Κατ’ αρχήν, αν μολυνθούν με τον ιό, δεν έχουν το άγχος ότι θα τον μεταδώσουν σε κάποιον στο σπίτι τους, αφού δεν υπάρχει κανείς και ταυτόχρονα δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν από κανέναν στον ίδιο χώρο. Όσο για το εργασιακό περιβάλλον τους και τις εξωτερικές δραστηριότητές τους, αρκεί η τήρηση των μέτρων προστασίας.
Επιπλέον, οι άνθρωποι που μένουν μόνοι, έχουν ενδυναμώσει τις άμυνές τους και την αυτοπροστασία τους ειδικά στο θέμα της υγείας, επειδή ξέρουν ότι αν αρρωστήσουν ή τους συμβεί το παραμικρό ατύχημα κυρίως μέσα στο σπίτι, δεν θα έχουν κανέναν να τους βοηθήσει σωματικά και να τους στηρίξει ψυχολογικά. Γι’ αυτό ανήκουν στην κατηγορία που τηρεί στο μέγιστο βαθμό όλες τις υγειονομικές οδηγίες.
Είναι γνωστό ότι η καραντίνα αλλά και τα μετέπειτα διαστήματα, έφεραν στην επιφάνεια ανεκδήλωτες επιθετικές συμπεριφορές και δημιούργησε ανεπούλωτες ρωγμές ανάμεσα στα ζευγάρια, που πριν εκτονώνονταν μέσω των κοινωνικών συναναστροφών ακόμα και των ξέφρενων διασκεδάσεων.
Η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας μα και των διαζυγίων ήταν το αναμενόμενο επακόλουθο. Επειδή η διατάραξη της (σωτήριας;) ρουτίνας, αποκάλυψε πλήθος «ξένων στο ίδιο σπίτι»!
Αντίθετα οι μοναχικοί δεν βίωσαν παρόμοιες καταστάσεις οπότε και ο ψυχισμός τους έμεινε άθικτος. Γι’ αυτό και δεν θα διαγνωστούν με αυξημένες ψυχικές διαταραχές – κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, φοβίες ή άλλα ανησυχητικά συμπτώματα – όπως συμβαίνει με τους προαναφερθέντες.
Γενικότερα, οι πιο επιβαρυμένοι με όλα τα παραπάνω, είναι εκείνοι οι «λεηλατημένοι» από μια κοινωνία όπου, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής, Στέλιος Στυλιανίδης: «κυριαρχούσε ο ακραίος καταναλωτισμός, η εξιδανίκευση του πλούτου, η ισχύς του χρήματος ως άμυνα απέναντι στο άγχος του θανάτου, η ικανοποίηση του αγοραίου ναρκισσισμού μέσα από τα πολλά likes στα social media και η κουλτούρα του κενού» (εφημ. Το «Βήμα» 2 Ιανουαρίου 2022). Καταπέλτης ο καθηγητής Στυλιανίδης! Ας θυμηθούμε εδώ ως ελάχιστο χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι, εκείνο που κυρίως έλειπε στην πλειοψηφία των δυσανασχετούντων με τους περιορισμούς, ήταν το «σκότωμα» της ώρας με έναν καφέ. Αλοίμονο! Η Ελλάδα όλη, μια καφετέρια!…
Αν θα έπρεπε να εξετάσουμε κατά πόσον η αντοχή στην καραντίνα αντικατοπτρίζει και το πνευματικό επίπεδο του καθενός, επικαλούμαστε ως απάντηση τα λόγια της καταξιωμένης ηθοποιού Κάτιας Δανδουλάκη, σε συνέντευξή της: «Περνάω θαυμάσια! Έχω με τόσα να ασχοληθώ στην καραντίνα! Διαβάζω, μελετάω, σκέφτομαι, προγραμματίζω».
Οι άνθρωποι σαν την κυρία του θεάτρου μας, την μοναχική μα αυτάρκη μάλλον αποτελούν μειοψηφία, είναι όμως οι απολύτως τυχεροί, με ή χωρίς πανδημία!
Επειδή καταφέρνουν και τα βγάζουν πέρα με το πιο άγριο θηρίο, που είναι για όλους μας: ο εαυτός μας!
(*) Πτυχιούχος Φιλοσοφίας – Συγγραφέας

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Μια άλλη… πραγματικότητα;

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Μάσκες, αποστάσεις, μέτρα κατά του κορωνοϊού (άλλοτε πιο αυστηρά και άλλοτε πιο ήπια). Και καθημερινά, το ανακοινωθέν του ΕΟΔΥ με τις νέες μολύνσεις, τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς…

Αν το σκεφθούμε, δύο χρόνια τώρα, μάλλον συνηθίσαμε σε μία άλλη… κανονικότητα. Μετά το πρώτο «οχύρωμα» στα σπίτια, βγήκαμε έξω, επιστρέψαμε στις δουλειές μας, βρήκαμε τις παρέες και τους γνωστούς. Στο μεσοδιάστημα – και ειδικά μετά την «Όμικρον» – πάρα πολλοί νοσήσαμε και ίσως… απομυθοποιήσαμε τον Covid (τουλάχιστον τη συγκεκριμένη εκδοχή του). Και επειδή, η «εποχή της πανδημίας» δεν έχει τελειώσει ακόμα, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για το μάλλον βέβαιο ενδεχόμενο νέων μεταλλάξεων, αυτή… η νέα κανονικότητα, μάλλον θα μας ακολουθεί και στο εγγύς μέλλον.

Φτάνει στο σημείο κάποιος να σκεφθεί λοιπόν, εάν μετά το τέλος της πανδημίας, θα μπορούμε να μιλήσουμε για «κανονικότητα». Μήπως θα έχουν αλλάξει τόσα πολλά πλέον – και σε τέτοιο βαθμό – που έτσι κι αλλιώς θα μπούμε σε μία νέα εποχή;

Αυτό είναι ένα σενάριο που ήδη πολλοί υποστηρίζουν. Ο καθένας από τη σκοπιά του. Για παράδειγμα, πολλοί λένε πως η τηλε-εργασία θα συνεχίσει να υπάρχει. Ίσως. Αλλά μάλλον θα είναι χρήσιμη και ωφέλιμη σε συγκεκριμένους κλάδους. Όχι σε όλους. Άλλοι υποστηρίζουν πως ο τουρισμός έχει ήδη «μεταμορφωθεί» γιατί οι τουρίστες αποδίδουν πλέον μεγάλη σημασία στην υγειονομική ασφάλεια. Ίσως και να συνεχίσει να ισχύει το ίδιο «δόγμα» και μετά την πανδημία, αλλά αυτό μόνο ως.. κακό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Από την άλλη πλευρά όμως, ας σκεφθούμε ποια είναι τα άλλα μεγάλα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο. Τι μπορεί να αλλάξει η «πανδημία» άραγε ως προς αυτό τον στόχο; Κλιματική αλλαγή και έντονα καιρικά φαινόμενα. Ούτε και εδώ μπορεί να αλλάξει κάτι μάλλον. Το ίδιο ισχύει και για τις ανισότητες, το κράτος δικαίου, τα εθνικά θέματα, κλπ.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι μετά την πανδημία, όλοι θα έχουμε μεγαλύτερη ευαισθησία για τον τομέα της υγείας και όλοι καταλάβαμε την αξία ενός ισχυρού συστήματος δημόσιας υγείας. Κατά τα άλλα, όποιες και όσες αλλαγές θα γίνουν στη ζωή μας, μένει να αποδειχθούν…

 

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα