Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021
Connect with us

Διεθνή

Γερμανία: Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός – Πρόταση για καταβολή νοσηλίων από τους ανεμβολίαστους

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιμέτωπη με το σφοδρότατο τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται η Γερμανία, με το σύστημα υγείας της να δέχεται αφόρητες πιέσεις ή και να «γονατίζει».

Υπό αυτό το πρίσμα πληθαίνουν οι φωνές υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Ακόμη και όσοι διατυπώνουν δεύτερες σκέψεις, το κάνουν σχεδόν αποκλειστικά γιατί ακόμη κι αν επιβληθεί τώρα υποχρεωτικός εμβολιασμός, τα αποτελέσματά του θα αργήσουν να φανούν, την ώρα που η Covid-19 «θερίζει».

Ο συνταγματολόγος του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου Ούλριχ Μπάτις δηλώνει στην «Neue Osnabruecker Zeitung» χωρίς επιφύλαξη ότι «ένας γενικός υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ήταν απολύτως δικαιολογημένος – για την προστασία της ζωής άλλων ανθρώπων» και θεωρεί ότι το Σύνταγμα είναι απολύτως σαφές σε αυτό το σημείο. «Ο προληπτικός εμβολιασμός πολιτών κατά του κορονοϊού καλύπτεται από το άρθρο 2 του Συντάγματος, το οποίο αφορά την προστασία της ζωής των άλλων ανθρώπων», τονίζει ο συνταγματολόγος και επισημαίνει ότι αυτός ο εμβολιασμός «μπορεί να γίνει το συντομότερο δυνατό». Είναι πλέον ξεκάθαρο, αναφέρει, ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί πλέον να κάνει τίποτα εναντίον του τέταρτου κύματος, «είναι πλέον πολύ αργά για αυτό», λέει χαρακτηριστικά. «Αλλά μπορεί να βοηθήσει ενάντια σε ένα μελλοντικό νέο κύμα», εξηγεί.

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μπίλεφελντ Φραντς Τ. Μάιερ, ο οποίος θεωρεί «θεμελιωδώς συμβατό» με το Σύνταγμα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. «Όλα εξαρτώνται από το αν συντρέχουν καλοί λόγοι και αν υπηρετείται η αναλογικότητα. Η ελευθερία ενός ατόμου τελειώνει εκεί που κινδυνεύει η ελευθερία και η υγεία των άλλων. Αυτό ισχύει και εδώ, εφόσον δεν επιτύχει η εκστρατεία εμβολιασμού», προσθέτει ο καθηγητής και επισημαίνει ότι για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν «θα μπορούσαν να επιβληθούν πρόστιμα ή να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για την απώλεια της ασφαλιστικής κάλυψης υγείας τους».

Και πρόταση για καταβολή νοσηλίων από ανεμβολίαστους

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ένωση Ιατρών Ασφαλιστικών Ταμείων (KV) του Βερολίνου τάχθηκε σήμερα υπέρ ενός εθνικού lockdown για τους ανεμβολίαστους και ζήτησε μάλιστα συμμετοχή τους στα έξοδα νοσηλείας τους, σε περίπτωση που νοσήσουν από κορονοϊό. «Ο μεγάλος αριθμός των ανεμβολίαστων θα μας οδηγήσει στην καταστροφή και το σύστημα υγείας μας σε τεράστια επιβάρυνση. Μόνο με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό δεν θα πάμε μπροστά», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης.

Η Γερμανική Ένωση Νοσοκομείων από την πλευρά της ζητά να μην αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικού εμβολιασμού. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, Γκέραλντ Γκας, προειδοποιεί ωστόσο, σε δηλώσεις του στον Όμιλο Funke, ότι η συζήτηση θα πρέπει να διεξαχθεί στην κοινωνία με πολύ υπεύθυνο τρόπο και με βάση τα επιστημονικά δεδομένα. Η νέα κυβέρνηση, σημειώνει ο κ. Γκας, πρέπει να δημιουργήσει ένα «επιτελείο πανδημίας», προκειμένου να συντονίζει συνεχώς όλα τα μέτρα και τις διαφορετικές παραμέτρους.

Συνταγματική και επιβεβλημένη θεωρεί την εισαγωγή του υποχρεωτικού εμβολιασμού και ο Πρωθυπουργός της Βάδης – Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν (Πράσινοι). Σε άρθρο για την «Frankfurter Allgemeine Zeitung» που υπογράφει από κοινού με τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ (CSU), τονίζεται ότι «ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν αποτελεί παραβίαση των πολιτικών ελευθεριών. Αντιθέτως, αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να ανακτήσουμε την ελευθερία μας». Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο Πρωθυπουργός της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ (CDU) και ζήτησε κεντρική απόφαση από την ομοσπονδία.

Επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικού εμβολιασμού εμφανίζεται από την άλλη πλευρά ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος, μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF, σημείωσε ότι «δεν θα έλυνε το σημερινό, οξύ πρόβλημα, καθώς το αποτέλεσμα θα ερχόταν με μεγάλη καθυστέρηση». Όπως είπε, τώρα απαιτείται περιορισμός των επαφών και καλός συντονισμός. Ο κ. Σπαν αναγνώρισε πάντως ότι «πολλοί Πρωθυπουργοί ομόσπονδων κρατιδίων τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού», αλλά έθεσε ταυτόχρονα ζήτημα «ελευθερίας και ευθύνης» και τόνισε ότι οι πολίτες «έχουν πρώτα από όλα ηθική και κοινωνική υποχρέωση να εμβολιαστούν».

Ανεφάρμοστο θεωρεί τον υποχρεωτικό γενικό εμβολιασμό ο υποψήφιος Αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, θεωρώντας και αυτός ότι δεν θα είχε αποτέλεσμα έγκαιρα. Ο κ. Μερτς, μιλώντας στο ARD, εξέφρασε επιπλέον και επιφυλάξεις σχετικά με το εάν κάτι τέτοιο θα ήταν συνταγματικά αποδεκτό και παραδέχθηκε ότι «είναι πολύ δύσκολο να επιβάλει κανείς κάτι τέτοιο σε όσους συστηματικά αρνούνται». Αντίθετα, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τάχθηκε υπέρ της γενικής εφαρμογής του Κανόνα 2G (πρόσβαση σε εμβολιασμένους και ιαθέντες) σε όλη τη Γερμανία, καθώς, όπως υποστήριξε, κάτι τέτοιο θα ήταν ένας πολύ ευκολότερος και ταχύτερος τρόπος» για την καταπολέμηση της πανδημίας. «Έτσι, κανένας ανεμβολίαστος βουλευτής δεν θα πατούσε το πόδι του στη Βουλή και κανένας ανεμβολίαστος ποδοσφαιριστής δεν θα πατούσε το πόδι του στο γρασίδι. Αυτό το μέτρο θα καθιστούσε περιττή και τη συζήτηση για μια γενική απαίτηση εμβολιασμού», δήλωσε ο κ. Μερτς.

Διεθνή

Κορονοϊός: Η Κίνα θα δώσει ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων στην Αφρική

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε σήμερα ότι η Κίνα θα δώσει ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων για την Covid-19 στην Αφρική, ως δωρεά ή μέσω στήριξης της εγχώριας παραγωγής, ώστε να καλυφθεί το «εμβολιαστικό κενό».

Ο Κινέζος ηγέτης ανακοίνωσε επίσης δεκάδες επενδυτικά και κατασκευαστικά σχέδια στην αφρικανική ήπειρο, στον τομέα της υγείας, της ψηφιακής οικονομίας, της ασφάλειας, καθώς επίσης και την ακύρωση του χρέους αφρικανικών χωρών, ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ανακοινώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια του Σινοαφρικανικού Φόρουμ Συνεργασίας (Focac) που οργανώθηκε στο Ντακάρ της Σενεγάλης και το οποίο επικεντρώθηκε στις προσπάθειες των αφρικανικών χωρών να δώσουν ώθηση στις οικονομίες τους που έχουν πληγεί από την πανδημία.

«Η Κίνα θα παράσχει στην Αφρική ένα δισεκατομμύριο επιπλέον δόσεις εμβολίων, εκ των οποίων τα 600 εκατομμύρια ως δωρεά και τα 400 με άλλες μορφές, όπως με την ίδρυση μονάδων παραγωγής» επί τόπου, είπε, στη διαδικτυακή παρέμβασή του, ο Κινέζος πρόεδρος.

Η Αίγυπτος έχει ξεκινήσει την παραγωγή του κινεζικού εμβολίου της Sinovac. Άλλα σχέδια βρίσκονται σε λιγότερο προχωρημένο στάδιο, όπως στη Νότια Αφρική και τη Σενεγάλη. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εμπορίου της Κίνας, τον Ρεν Χονγκμπίν, η χώρα του έχει παραδώσει περισσότερες από 160 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στην Αφρική.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Advertisement
«Πρέπει να συνεχίσουμε τον αλληλέγγυο αγώνα μας απέναντι στην Covid. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην προστασία του πληθυσμού και να καλύψουμε το εμβολιαστικό κενό», επέμεινε ο Σι, αναφερόμενος στις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό που παρατηρούνται στην Αφρική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα

Διεθνή

Μετάλλαξη Όμικρον: «Πολύ μεταδοτική» προειδοποιούν οι υπουργοί Υγείας των G7

Δημοσιεύθηκε

στις

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού είναι “πολύ μεταδοτική” και απαιτεί “επείγουσα δράση”, προειδοποίησαν οι υπουργοί Υγείας των χωρών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), έπειτα από έκτακτη σύνοδο που συγκάλεσε το Λονδίνο.

“Η διεθνής κοινότητα είναι αντιμέτωπη με την απειλή μιας νέας πολύ μεταδοτικής παραλλαγής της Covid-19, που απαιτεί επείγουσα δράση”, εκτίμησαν οι υπουργοί σε ένα κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο.

“Οι υπουργοί χαιρέτισαν την υποδειγματική εργασία της Νότιας Αφρικής, η οποία εντόπισε την παραλλαγή και προειδοποίησε τις άλλες”, προσθέτουν για τη χώρα αυτή της νότιας περιοχής της αφρικανικής ηπείρου, η οποία ταυτοποίησε αυτή τη νέα παραλλαγή, προτού εκφράσουν λύπη για τους περιορισμούς που αποφάσισαν άλλες χώρες με στόχο τη Νότια Αφρική.

Οι χώρες της G7 “αναγνώρισαν επίσης “τη στρατηγική σύνδεση να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα εμβόλια” “προετοιμάζοντας” τις χώρες να λάβουν δόσεις, παρέχοντας “επιχειρησιακή βοήθεια, δίνοντας συνέχεια στις δεσμεύσεις μας στον τομέα των δωρεών, στον αγώνα κατά της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια, καθώς και υποστηρίζοντας την έρευνα και την ανάπτυξη”.

Οι χώρες της G7 δεσμεύονται εξάλλου “να συνεχίσουν να εργάζονται σε στενή συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους διεθνείς εταίρους προκειμένου να μοιραστούν τις πληροφορίες και να παρακολουθήσουν την Όμικρον”.

“Οι υπουργοί δεσμεύονται να συνέλθουν εκ νέου τον Δεκέμβριο”, καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Υγείας της G7.

 

Περισσότερα

Διεθνή

Ιταλία – Μετάλλαξη Όμικρον: «Το εμβόλιο λειτούργησε περίφημα» δηλώνει το πρώτο κρούσμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανεβαίνουν τα κρούσματα στην Ιταλία καθώς το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 12.932 κρούσματα και 47 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ήδη έχει καταγραφεί ένα κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον.

Συνολικά, στην Ιταλία πραγματοποιήθηκαν 512.592 διαγνωστικά τεστ, το 2,5% από τα οποία προέκυψε θετικό. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 638 ασθενείς, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 4.964.

Στο μεταξύ, ο ιταλός μάνατζερ ο οποίος βρέθηκε θετικός στη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού μετά την επιστροφή του από ταξίδι στη Μοζαμβίκη, δήλωσε στη δημόσια ραδιοφωνία της Rai: «Είμαι ικανοποιημένος που εμβολιάσθηκα, διότι το εμβόλιο λειτούργησε περίφημα. Τόσο εγώ όσο και η οικογένειά μου, από το παιδί μας οκτώ ετών μέχρι τον παππού ογδόντα ενός, όλοι μας έχουμε μόνον ελαφρά συμπτώματα».

Ο πρώτος Ιταλός ασθενής στον οποίο διαγνώσθηκε η νέα παραλλαγή της Covid-19, βρίσκεται σε απομόνωση και, φυσικά, υπό συνεχή παρακολούθηση. Ο Φερντινάντο Ρούσο, τέλος, υπεύθυνος των νοσοκομείων της πόλης Καζέρτα, όπου ζει η συγκεκριμένη οικογένεια, επιβεβαίωσε ότι το ιικό φορτίο όλων των μελών της είναι χαμηλό και πως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν λόγοι ιδιαίτερης ανησυχίας.

newsit.gr

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

Περισσότερα
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα