Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: «Λουκέτο» από αύριο στα διαγνωστικά εργαστήρια

Published

on

Κατεβάζουν ρολά από αύριο μέχρι και την Τρίτη τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια της περιοχής μας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προείσπραξη του Clawback, με αποτέλεσμα να φθάνουν σε αδιέξοδο.

Ο Σύνδεσμος Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος ΣΙΔΕΙΔΕΛ, προκήρυξε την απεργιακή κινητοποίηση από αύριο μέχρι και την Τρίτη, με τα μέλη του να βρίσκονται σε απόγνωση καθώς όπως δηλώνουν η προείσπραξη του Clawback τους οδηγεί στο χείλος της χρεοκοπίας.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος ΣΙΔΕΙΔΕΛ Κυριακή Κώτσα σε χθεσινή της ανακοίνωση ανέφερε πως «Η ανοχή μας έχει εξαντληθεί και η αγανάκτηση για την ισχύουσα κατάσταση έχει φτάσει στο ζενίθ. Από το 2013 μέχρι και σήμερα ο ΕΟΠΥΥ καταλογίζει στους εργαστηριακούς γιατρούς το κόστος της διάγνωσης των ασφαλισμένων. Δεν είναι δυνατό να εφαρμόζεται κλειστός προϋπολογισμός με ασύδοτη συνταγογράφηση! Επιβάλλεται να ισχύσουν τα θεσμοθετημένα πρωτόκολλα για τον έλεγχο αυτής. Η πολιτεία έχει τα μέσα να το πράξει, απαιτείται να υπάρξει και η βούληση!»
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως στηρίζει και συμπαραστέκεται στην κινητοποίηση του κλάδου από 26/11 έως και 30/11, τονίζοντας πως τα εργαστήρια θα παραμείνουν ανοικτά για να εξυπηρετούν τους πολίτες μόνο για τους ελέγχους για τεστ Covid.
MΑΣΤΟΡΑΚΟΥ: «Η ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΟΥ 70% ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ»
Την απόγνωση που έχουν περιέλθει αρκετοί κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, αρκετοί εκ των οποίων δεν μπορούν ούτε να βγουν σε σύνταξη εξαιτίας των οφειλών μετά από τα συνεχή «κουρέματα» στις επιχορηγήσεις του ΕΟΠΥΥ, ενώ ορισμένοι κινδυνεύουν να χάσουν και τα σπίτια τους, περιγράφει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου, ζητώντας από το Υπουργείο την κατάρτιση άμεσου διαρθρωτικού πλαισίου πλήρους κατάργησης του clawback.
Όπως μας εξηγεί: «Με την επιβολή του clawback, ο ιδιωτικός εργαστηριακός τομέας δεν αποζημιώνεται στο ακέραιο από τον ΕΟΠΥΥ το κόστος των παραπεμπτικών που εκτελούνται σε αυτά, ενώ οι εργαστηριακοί ιατροί είναι υποχρεωμένοι να τα εκτελούν. Με αυτό τον τρόπο o ΕΟΠΥΥ καταλογίζει στους ιατρούς, το κόστος της διάγνωσης των ασφαλισμένων καθώς οι κλειστοί προϋπολογισμοί που συντάσσει, είναι μη ρεαλιστικοί. Εν μέσω πανδημίας, και ενώ η εξυπηρέτηση των πολιτών στράφηκε στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, με πρωτοφανή απόφαση του ΕΟΠΥΥ επιβλήθηκε προείσπραξη του 70% του clawback του 2021, στερώντας ξαφνικά την απαιτούμενη οικονομική ρευστότητα από τον διαγνωστικό κλάδο για την προμήθεια του αναλώσιμου υλικού, την αμοιβή του εξειδικευμένου προσωπικού και των μέτρων ατομικής προστασίας. Ζητείται η κατάρτιση άμεσου διαρθρωτικού πλαισίου πλήρους κατάργησης του clawback».

Ροή ειδήσεων

Advertisement