Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΚΙΝ.ΑΛ.: Το μεγάλο στοίχημα!- Γράφει ο Νικόλαος Γ. Σουγλέρης

Published

on

 

Εδώ και λίγες ημέρες κάτι φαίνεται να κινείται δημοσκοπικά ευχάριστα στο ΚΙΝΑΛ αφού οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν πως τα ποσοστά του αγγίζουν το 10 μπορεί και το 12%.. Η άνοδος αυτή ενδεχομένως να είναι συγκυριακή και να οφείλεται κυρίως σε συναισθηματικούς λόγους.

Κατά πρώτον ο αδόκητος θάνατος της Φώφης Γεννηματά που συγκίνησε τους παλιούς οπαδούς του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές ΣΎΡΙΖΑ και ΝΔ. Και αμέσως μετά ήλθε η κάθοδος του Γ. Παπανδρέου για την αρχηγία που έδωσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο εσωκομματικό παιχνίδι απέναντι στις υποψηφιότητες των κκ Ανδρέα Λοβέρδου και Νίκου Ανδρουλάκη. Το όνομα του Γ Παπανδρέου συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στην κούρσα διαδοχής.

Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο σε όλους τους πολιτικούς χώρους ιδιαίτερα στην ΝΔ και το ΣΎΡΙΖΑ αφού, από το πρόσωπο που θα εκλεγεί στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, θα εξαρτηθούν πολλά και θα επηρεάσουν τους σχεδιασμούς των κκ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα. Τα επιτελεία των υποψηφίων κάνουν λόγο για ένα μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται όχι μόνο από τους παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ αλλά και από νέους υποστηρικτές που αναζητούν πολιτική στέγη αφού είναι απογοητευμένοι από τον ΣΎΡΙΖΑ και την ΝΔ.

Το τοπίο λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα. Βλέπουμε πως υπάρχουν υποψηφιότητες δύο ταχυτήτων. Στην πρώτη κατηγορία έχουμε τα “φαβορί”, τους κκ Γιώργο Παπανδρέου, Ανδρέα Λοβέρδο και Νίκο Ανδρουλάκη. Στην δεύτερη κατηγορία βρίσκονται τα “αουτσάιντερ” οι κκ Γερουλάνος, Καστανίδης και Χρηστίδης. Και οι έξι, με τα δικά του πολιτικά χαρακτηριστικά έκαστος, προσπαθούν σε όλες τις ομιλίες, συγκεντρώσεις, συνεντεύξεις να πείσουν το ακροατήριο τους ότι διαθέτουν τον καλύτερο σχεδιασμό για το κόμμα.

Και βραχυπρόθεσμα, για “την επόμενη μέρα” με στόχο τον άμεσο επαναπατρισμό ψηφοφόρων αλλά και μακροπρόθεσμα ώστε να αποκαταστήσουν την γοητεία του σοσιαλδημοκρατικού οράματος στους πολίτες Βέβαια οι υποψήφιοι δεν προέρχονται από παρθενογένεση.

Ο καθένας τους διαθέτει μία πολιτική διαδρομή πολλών ετών με πεπραγμένα σε κυβερνητικές και άλλες επιτελικές θέσεις και ο κόσμος τα γνωρίζει όλα αυτά και θα κρίνει δεόντως. Θα κρίνει κατά πρώτον εάν θα συμμετάσχει στην διαδικασία. Και στη συνέχεια, εφόσον πάει να ψηφίσει, θα επιλέξει τον υποψήφιο εκείνο που είναι ικανός να φέρει το ιστορικό κόμμα και πάλι στη θέση που του αξίζει. Διότι το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και κυβέρνησε τη χώρα πολλά χρόνια είναι ένα σοβαρό αστικό κόμμα και αδικείται από τα σημερινά του ποσοστά. Σε προηγούμενες ανάλογες εσωκομματικές διαδικασίες οι ψηφοφόροι τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ έδειξαν πως διαθέτουν ισχυρότατο -και αλάνθαστο- ένστικτο αυτοσυντήρησης. Βλέποντας τις δημοσκοπήσεις, επιτρέψτε μου να προβλέψω πως μάλλον το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Βέβαια ο αστάθμητος παράγοντας και Άγνωστος Χ είναι η συμμετοχή του κόσμου. Άλλο αποτέλεσμα θα έχουμε εάν ψηφίσει μόνο ο στενός πυρήνας του 8% και άλλο εάν προσέλθουν στις κάλπες και όσοι σκοπεύουν να το ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές εάν υπάρχει κάποιος αρχηγός της προτίμησης τους.

Οπωσδήποτε, όσο περισσότεροι πολίτες προσέλθουν σε αυτή την διαδικασία εκλογής τόσο μεγαλύτερη νομιμοποίηση θα διαθέτει ο νέος πρόεδρος και τόσο ισχυρότερο θα είναι το μήνυμα ανασυγκρότησης και ενότητας του κόμματος.

Μία, λοιπόν, δυναμική και ενωτική διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου θα βοηθήσει το κόμμα να “πατήσει” και πάλι γερά στα πόδια του και να ταρακουνήσει το πολιτικό σκηνικό κάνοντας σοβαρή αντιπολίτευση! Ηλθε λοιπόν η ώρα για το ΚΙΝΑΛ να αναδείξουν τον αρχηγό εκείνο που θα κάνει το κόμμα ξανά μεγάλο πρωταγωνιστή της πολιτικής μας ζωής!

Ροή ειδήσεων

Advertisement