Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ άνω των εξήντα!- Tου Νίκου Γ. Σουγλέρη

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Η απόφαση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει -επιτέλους- υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στους πολίτες άνω των 60 ετών είναι στη σωστή κατεύθυνση.

 

Ζητούμενο είναι με αυτόν τον τρόπο να ασκηθεί πίεση στους 500 χιλ. ανεμβολίαστους πολίτες να πράξουν το κοινωνικό τους χρέος και να προστατεύσουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τα παιδιά τους αλλά και τους ανθρώπους του κοινωνικού τους περιβάλλοντος. Ίσως αυτή η πρωτοβουλία να έπρεπε να έχει γίνει πολύ καιρό πριν, όταν η πολιτεία διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι συστηματικά απέφευγαν να εμβολιαστούν. Έστω και τώρα, όποιο και να είναι εκτιμώ το πολιτικό κόστος (νομίζω ελάχιστο) η πρωτοβουλία αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μάλιστα πολλούς αποδέκτες. Η απόφαση τελικά πάρθηκε λόγω του φόβου για το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος «Όμικρον» και την εικαζόμενη μεγάλη μεταδοτικότητά του. Οι προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και οι ανησυχητικές δηλώσεις των επιστημόνων Υγείας επιβάλλουν έκτακτα μέτρα. Ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλε καθοριστικά στην λήψη αυτής της απόφασης είναι πως στις Ευρωπαϊκές χώρες όπου το ποσοστό των εμβολιασθέντων 60+ βρίσκεται στο 90%, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι λίγες και οι θάνατοι λιγότεροι. Εδώ λοιπόν φαίνεται ξεκάθαρα ο σημαντικός ρόλος των εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό αλλά ειδικότερα στην ηλικία των 60+ μιας και αυτή είναι η πληθυσμιακή ομάδα που πλήττει με σφοδρότητα ο ιός. Η κυβέρνηση αντιστεκόταν μέχρι χθες στις πιέσεις των λοιμωξιολόγων που ζητούσαν εδώ και καιρό την επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού πέραν των υγειονομικών και των γενικότερα εργαζομένων στον χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας. Έστω και τώρα αυτή η πρωτοβουλία βρήκε θετική απήχηση στην συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και οι αντιδράσεις είναι από μεμονωμένες έως μηδαμινές. Καιρός λοιπόν είναι όλοι οι ανεμβολίαστοι πολίτες και όχι μόνο οι άνω των 60 ετών να τρέξουν να εμβολιαστούν εδώ και τώρα. Ο κίνδυνος από την «Όμικρον» και τις συνεχείς μεταλλάξεις είναι μεγάλος. Τα εμβόλια ένα χρόνο σχεδόν μετά την έναρξη της χορήγησής τους έχουν αποδειχτεί ασφαλή και αξιόπιστα με πολύ καλά αποτελέσματα. Κανείς δεν δικαιούται πλέον να μιλάει για πειραματικά εμβόλια μετά τα δισεκατομμύρια δόσεις σε όλον τον πλανήτη με ελαχιστότατες παρενέργειες. Το 75% του ελληνικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και ασφαλές. Όπως λοιπόν λέει και ο θυμόσοφος λαός μας “κάλιο αργά παρά ποτέ”. Ας ελπίσουμε ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις θα καταφέρουν να ενισχύσουν το τείχος της ανοσίας και να περάσουμε το 85-90% ως ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα μας. Είναι εκ των ων ουκ άνευ ώστε να αντέξουμε το χειμώνα που έρχεται και την δυνατή μεταδοτικότητα και επέλαση των “Δέλτα” και “Όμικρον” στελεχών του ιού που σαρώνουν την Ευρώπη.

Άρθρα-Συνεργασίες

Ο δρόμος των κινητοποιήσεων δεν είναι μονόδρομος…

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Κατερίνας Γρ. Σολωμού, αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας, δημοτικής συμβούλου με την παράταξη “Πρωτεύουσα Ξανά”, καθηγήτριας Ιατρικής του Παν/μίου Πατρών 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η αντιπρόεδρος του Σώματος, Κατερίνα Σολωμού ανέφερε πως «η απόφαση της Δημοτικής αρχής για κινητοποίηση στην Αθήνα και η συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας σε δεύτερο χρόνο μόνο σεβασμό δεν δείχνει στο ύψιστο όργανο της πόλης, προκαλώντας δυσαρέσκεια σε μέλη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Φυσικά και πρέπει να διεκδικούμε από τις κυβερνήσεις αυτά που πιστεύουμε ότι μας αναλογούν με κάθε τρόπο, ωστόσο ο δρόμος των κινητοποιήσεων δεν είναι μονόδρομος. Θα πρέπει να απαλείψουμε εμμονές και σύνδρομα περασμένων δεκαετιών, λανθασμένων πολιτικών, χαμηλών προσδοκιών και στενών οριζόντων.

Άλλες πόλεις , όπως Τρίκαλα, Βόλος, Λάρισα, Γιάννενα κάνουν βήματα μπροστά και εμείς απλώς παρακολουθούμε…

Χάνονται ευκαιρίες λόγω ιδεοληψιών να γίνει η Πάτρα, η Πρωτεύουσας της Νότιας Ελλάδος.

-Πρέπει να αναδειχθεί ως πόλη του πνεύματος, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού αλλά και ως πόλη του Αγίου Ανδρέα. Να γίνει μια πόλη που θα εξελίσσεται διαρκώς.

-Όλοι λένε ναι στην ευρωζωνικότητα, το 5G, τις νέες τεχνολογίες, το Patras IQ, που θα κάνουν την Πάτρα μια έξυπνη πόλη και η σημερινή δημοτική αρχή το αρνείται.

-Η καθημερινότητα των πολιτών είναι εφιαλτική: Χωρίς λειτουργικούς δρόμους και πεζοδρόμια σε πολλές συνοικίες, με εγκλωβισμένους οδηγούς σε ένα απίστευτο κυκλοφοριακό χάος.

-Η καθαριότητα σε ελλειπή κατάσταση.

-Υποδομές, όπως η ολοκλήρωση της εγκατάστασης για το φυσικό αέριο, η έλευση του τρένου, η νέα μαρίνα, το παραλιακό μέτωπο, ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει και αναρωτιέμαι πότε θα ολοκληρωθούν άραγε;

-Το έργο της ανάπλασης του κέντρου της Πάτρας ήδη ευρίσκεται σε αδιέξοδο. Θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση  για να μην χαθεί η χρηματοδότηση και το έργο οδηγηθεί στις καλένδες.  Ένα έργο με εκτιμώμενο χρόνο υλοποίησης 24μήνες το οποίο όμως θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τις 31/12/2023.

Μπορεί η πανδημία να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα την τελευταία διετία, αλλά η Πάτρα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια σε μεγάλες εκδηλώσεις, διεθνή συνέδρια.

Θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι φορείς, Πανεπιστήμια Πατρών και Πελοποννήσου, ΕΑΠ, Περιφέρεια, Επιμελητήρια, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο ΟΕΒΕΣΝΑ, ο ΣΚΕΑΝΑ, ο Ιατρικός και Δικηγορικός Σύλλογος και να διεκδικηθούν οργανώσεις και εκδηλώσεις και να διαφημιστεί η Πάτρα.

Αυτά και πολλά άλλα….

Φυσικά και πρέπει συνεχώς να διεκδικούμε. Όμως, πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς το ύψιστο όργανο της πόλης που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο όπου πρώτα συζητούνται τα θέματα και αποφασίζονται οι δράσεις που πρέπει να γίνουν και όχι κατόπιν εορτής.

Η παράταξη Πρωτεύουσα Ξανά, αν και διαφωνεί με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, στηρίζει με κάθε τρόπο οτιδήποτε μπορεί να επιφέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα στην Πάτρα, άρα και την κινητοποίηση, θεωρώντας  το πλαίσιο διεκδίκησης ημιτελές καθώς απουσιάζουν κρίσιμα ζητήματα για την πόλη και τις προοπτικές της».

 

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: H μεγάλη (αναγκαία) αλλαγή στην πολιτική προστασία

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Η εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων και φυσικών φαινομένων αποτελεί το καλύτερο «σχολείο», δεδομένου ότι οι θεωρητικές γνώσεις και τα «εγχειρίδια», μάλλον μικρή αξία έχουν όταν κάποιος βρίσκεται αντιμέτωπος με… την πραγματικότητα και στο πεδίο της «μάχης».

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που υπόκειται σε φυσικά φαινόμενα και κρίσεις. Μία χώρα που είναι σεισμογενής, που αντιμετωπίζει καύσωνες και πυρκαγιές, έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες, αλλά και κάπου – κάπου (όχι πολύ συχνά μέχρι τώρα) και ισχυρούς χιονιάδες, σαν και αυτόν που παρέλυσε την Αττική.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα δεν είναι μία απέραντη χώρα. Δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ πυρκαγιές όπως αυτές στη Φλόριντα ή στη Ρωσία, δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ σεισμούς και τσουνάμι όπως αυτά στην Ιαπωνία, δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ χιονιάδες και καταιγίδες όπως αυτές στη Νορβηγία και στον Καναδά.

Θα ήταν πολύ εύκολο να σκεφθεί κάποιος λοιπόν ότι αυτή η μικρή χώρα, παρά τις υπαρκτές και σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές, θα μπορούσε να έχει δομήσει μία ισχυρή ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών με υψηλού επιπέδου τεχνοκράτες και ειδικευμένα στελέχη που σε όλες τις περιπτώσεις (και με όλες τις κυβερνήσεις) θα καθοδηγούν τις άλλες υπηρεσίες του κράτους, την αυτοδιοίκηση ή ακόμα και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Πόσο δύσκολο θα ήταν για το ελληνικό κράτος, των τόσων και τόσων υπηρεσιών, γραμματειών, οργανισμών, κλπ, να έχει φτιάξει μία σοβαρή ομάδα πολιτικής προστασίας που να μην εξαρτάται από την εκάστοτε κυβέρνηση και τον εκάστοτε πρωθυπουργό ή υπουργό;

Καθόλου δύσκολο. Ειδικά από τη στιγμή που τουλάχιστον από την πυροσβεστική υπηρεσία, διαχρονικά υπάρχουν αρκετά και καλά στελέχη με σημαντική εμπειρία που θα μπορούσαν να πλαισιωθούν από επιστήμονες και άλλους ειδικούς…

Αν περιμένουμε να οριοθετηθούν και να ανοίξουν όλα τα ποτάμια και οι χείμαρροι, να αγοραστούν επαρκή πυροσβεστικά αεροσκάφη και εκχιονιστικά οχήματα, να διαμορφωθούν όλοι οι αναγκαίοι δρόμοι μέσα στα δάση και οι οικισμοί να είναι απολύτως προστατευμένοι από φωτιές, πλημμύρες και χιόνια, θα… περιμένουμε πολύ! Μάλλον θα περιμένουμε… για να περιμένουμε.

Η μεγάλη αλλαγή που μπορεί να γίνει άμεσα, είναι να διαμορφωθεί μία νέα και ανεξάρτητη πολιτική προστασία, μία επιτελική ομάδα ειδικών και έμπειρων, που θα διαμορφώσει νέα σχέδια, που θα δίνει οδηγίες, που θα βρίσκεται στο μέτωπο των συμβάντων και θα καθοδηγεί τους πάντες.

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Μιχάλης Αναστασίου: Τίποτα δε μας χαρίζεται όλα κατακτιούνται

Αντιδημάρχος Πολιτικής Προστασίας Πρασίνου και Κοιμητηρίων, του Δήμου Πατρέων

Δημοσιεύθηκε

στις

Άλλη μια αγωνιστική πρωτοβουλία, άλλη μια οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση που δίνει φωνή και περιεχόμενο στην αγανάκτηση, την οργή, την πίεση που νιώθει και ζει η λαϊκή πλειοψηφία, όντας αντιμέτωπη με τα κύματα ακρίβειας – πανδημίας – ανεργίας – ανέχειας. Παλεύουμε μαζί με το λαό για τη ζωή, τη δουλειά και τα δικαιώματά μας, για την ικανοποίηση όλων των αναγκών μας και αυτό αποτυπώνεται στο με ποιους συμπορευόμαστε, κάνοντας πράξη ότι είμαστε λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις, βάζοντας σε προτεραιότητα, τον αγώνα για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού.

Όλοι μπορούμε να κατανοήσουμε ότι για να προωθηθούν τα αιτήματα μας, χρειάζονται πόροι οικονομικοί, μόνιμοι εργαζόμενο. Αυτά δε δίνονται, γιατί θα λείψουν από την αστική τάξη και τους εκπροσώπους τους. Εάν πραγματικά θέλουμε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας, πρέπει να διαλέξει άλλο δρόμο ανάπτυξης.

Με τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟ/ΚΙΝΑΛ, οι δήμοι μετατράπηκαν ολοκληρωτικά πια σε κρατική υπηρεσία, σε μηχανισμό που υλοποιεί την πολιτική των κυβερνήσεων , του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γίνονται φορείς της εμπορευματοποίησης μίας σειράς υπηρεσιών, που θα έπρεπε να είναι ευθύνη του κράτους, όμως περνάνε ως αρμοδιότητες στην Τοπική Διοίκηση, με στόχο να δοθούν σε μία πορεία μία προς μία στους επιχειρηματίες. Δεν δεχόμαστε να συνθλίβονται οι λαϊκές ανάγκες για τα κέρδη τους, απαιτούμε να μην μπαίνει η ζωή και η ποιότητα της, στο ‘’ζύγι’’ του κόστους – οφέλους. Πρέπει να βάλουμε στο προσκήνιο και στο πεδίο της παρέμβασής μας μία σειρά κρίσιμους τομείς που απαιτούν χρηματοδότηση όπως η αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία, η αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τη στήριξη των κοινωνικών δομών, των ατόμων με αναπηρία, των παιδιών που βρίσκονται σε εξάρτηση, της σχολικής στέγης, του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε τον Πατραϊκό λαό, τους φορείς και τους συλλόγους της πόλης μας, να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, αυτά που δικαιούμαστε. Γιατί για μας, σε σχέση με τις υπόλοιπες παρατάξεις,

  • Δημοκρατία είναι να έχεις δουλειά με δικαιώματα και όχι να είσαι άνεργος
  • Δημοκρατία είναι να έχεις ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση 
  • Δημοκρατία είναι τέλος  και τιμή ταυτόχρονα για τον καθένα που παίρνει θέση να υπερασπίζεται τις ανάγκες του λαού.
  • Δημοκρατία και νίκη του καθένα είναι να μην ανέχεται άλλο να τον εκμεταλλεύονται, να τον βάζουν στο ‘’καναβάτσο’’ και να παρακολουθεί ως θεατής τη σφαγή των δικαιωμάτων του, αλλά να ζήσει με αξιοπρέπεια.

Όσα ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα της κινητοποίησης από τις υπόλοιπες παρατάξεις, τους επικεφαλής τους και μέλη τους, σκοπό και στόχο είχαν να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση για τα προβλήματα που περιγράφει και βάζει το πλαίσιο της Δημοτικής Αρχής, αλλά κυρίως η ίδια η ‘’ζωή’’ στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά που μένουν χωρίς ρεύμα , ζουν στην  ανέχεια. Μια Δημοτική Αρχή, χωρίς οικονομικά και μόνιμους εργαζόμενους που πασχίζει να καλυτερέψει κάπως την ποιότητα ζωής των ανέργων, των  εργαζόμενων, της νεολαίας. Επί της ουσίας λοιπόν, για την ταμπακιέρα τίποτα. Έχουν μάθει να πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα. Ευτυχώς που ο πατραϊκός λαός έχει μνήμη και κριτήριο, δυστυχώς για ορισμένους της αντιπολίτευσης η προβοκάτσια και η λάσπη δεν πιάνει στην Δημοτική Αρχή και το μόνο που καταφέρνετε είναι να αποδεικνύετε συνέχεια πως είστε στην ίδια όχθη με τον ακροδεξιό  Νικολόπουλο. Έκαστος εφ΄ω ετάχθη!

Εμείς θα συμπορευτούμε με τα δεκάδες  σωματεία, τους συλλόγους και τους μαζικούς φορείς που θα δώσουν απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης που μας καταδικάζει στη φτώχεια και την ανεργία, στη ζωή χωρίς δικαιώματα. Ακολουθούμε το δρόμο της διεκδίκησης για να έχουμε αυτά που δικαιούμαστε!

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα