Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Να κάνουμε τη διαφορά και στην Πάτρᨻ

Γεωργιάδης: «Η Ελλάδα αλλάζει και μέσα σε δυόμισι χρόνια τεράστιες εταιρίες έχουν έρθει στην χώρα μας και φέρνουν επενδύσεις»

 

Published

on

 

 

 

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, μίλησε μέσω διαδικτύου, στην τελετή έναρξης της 7ης έκθεσης καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας, Patras IQ, που πραγματοποιείται  στην Πάτρα.

«Η Ελλάδα αλλάζει και μέσα σε δυόμισι χρόνια τεράστιες εταιρίες έχουν έλθει στην χώρα μας και φέρνουν επενδύσεις, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε περισσότερα καλά νέα στον τομέα των επενδύσεων», τόνισε ο υπουργός αρχικά.

Όπως πρόσθεσε, «σε όλο αυτό το μεγάλο κομμάτι μιας Ελλάδας που αλλάζει και που η κάθε περιοχή διεκδικεί μεγάλες επενδύσεις, η Πάτρα, η οποία έχει Πανεπιστήμιο, γεωγραφική τοποθεσία, ερευνητικό κέντρο και ανθρώπους με μεγάλες δεξιότητες, μπορεί με την σειρά της να διεκδικήσει ένα μεγάλο μερίδιο». Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης, «δραστηριοποιούνται ήδη στην Πάτρα και αντλούν ανθρώπινο δυναμικό, σημαντικές εταιρίες τεχνολογίας, start up και νεοφυείς επιχειρήσεις και ως εκ τούτου υπάρχει το υπόστρωμα για να μπορούμε κτίσουμε κάτι ακόμα μεγαλύτερο στην Πάτρα».

Διότι, όπως σημείωσε, «χωρίς ανθρώπινο δυναμικό δεν μπορείς να περιμένεις μεγάλες επενδύσεις», προσθέτοντας ότι «μπορούμε να στοχεύσουμε όλοι μαζί, ώστε η επόμενη μεγάλη επένδυση στην χώρα στον τομέα υψηλής τεχνολογίας να γίνει στην Πάτρα και να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει».

«Στο πλαίσιο αυτό», συνέχισε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης, «το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι στην διάθεση όλων των τοπικών φορέων και κυρίως του Πανεπιστημίου, του Επιμελητηρίου και της Περιφέρειας, ώστε να δούμε πως μπορούμε να θέσουμε σε εφαρμογή ένα πραγματικό σχέδιο που θα φέρει στην Πάτρα θέσεις εργασίας και θα την θέσει στο επίκεντρο, όπως πραγματικά μπορεί να είναι και όπως διεκδικούν να πράξουν και άλλες πόλεις της χώρας».

«Η Πάτρα», σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, «έχει μεγάλο πλεονέκτημα και η έκθεση καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας, Patras IQ, είναι ένας σημαντικός θεσμός που προσθέτει σε αυτό ακριβώς το πλεονέκτημα» και συμπλήρωσε: «Αυτά τα οποία παρουσιάζονται, δημιουργούν την πραγματική εικόνα μια ζωντανής πόλης που επικροτεί την έρευνα και πάνω σε αυτή την Πάτρα, της ζωτικότητας και της έρευνας είμαι πολύ πρόθυμος να εργαστούμε όλοι μαζί ώστε να κάνουμε στην Πάτρα την διαφορά».

«Ως εκ τούτου», πρόσθεσε, «έχουμε μπροστά μας μία εξαιρετική ευκαιρία για να κτίσουμε και να κάνουμε πράγματα και ως κυβέρνηση να κάνουμε την μεγάλη διαφορά στην Πάτρα».

Κλείνοντας την ομιλία του ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι «πρόσφατα ψηφίσαμε το νομοσχέδιο για τους τεχνοβλαστούς, ακριβώς για να κάνουμε εύκολη την διασύνδεση των ερευνητικών κέντρων με την αγορά και πλέον έχουμε τα φορολογικά και τα θεσμικά κίνητρα, τα χρήματα, αλλά και το ενδιαφέρον των εταιριών».

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗ

«Πόλος προσέλκυσης στελεχών υψηλής ειδίκευσης»

Να καταστεί η Πάτρα πανελλαδικό παράδειγμα «brain gain», δηλαδή προσέλκυσης στελεχών υψηλής ειδίκευσης, ερευνητών και παραγωγών καινοτόμων προϊόντων, προέτρεψε τους φορείς της πόλης, ο βουλευτής Αχαΐας και Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.

Στον χαιρετισμό του κατά την εναρκτήρια εκδήλωση της 7ης Έκθεσης Καινοτομίας ο κ. Κατσανιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Πανεπιστήμιο και ερευνητικά ιδρύματα στην Πάτρα συνθέτουν εδώ και χρόνια ένα δυναμικό οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας, που όμως μοιάζει με «ποτάμι» που δεν μπορεί να «ποτίσει» την περιοχή, και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού, με στόχο την ανάδειξη του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομία σε εθνικό πόλο, τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και την αγορά, αλλά και την προσέλκυση συνεργασιών με εγνωσμένου κύρους διεθνείς φορείς και επιχειρήσεις, αλλά και τη δημιουργία ενός «προφίλ» της περιοχής και των ινστιτούτων της, ίσως θα συνέβαλλε στην εξωστρέφεια», γι’ αυτό πρέπει να εξεταστούν δράσεις, όπως:

  • Πρόγραμμα υποδοχής και υποστήριξης ψηφιακών νομάδων. Με την ψήφιση του νόμου 4825/2021 πριν από τρεις μήνες θεσπίστηκε το πλαίσιο για την υποδοχή ψηφιακών νομάδων και η ειδική visa εισόδου και παραμονής.
  • Τη δημιουργία ενός ισχυρού Περιφερειακού Κέντρου στο χώρο του ΚΕΤχ, ενός defenseand security intelligence cluster που μπορεί να στελεχωθεί με το επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο εξειδικεύεται στην τεχνολογία αιχμής, αλλά και να διασυνδεθεί με το εργοστάσιο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) στο Αίγιο, στο οποίο θα συμμετέχουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders) όπως: οι αρμόδιες διευθύνσεις που ασχολούνται με την Ανάπτυξη στο Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, πού έχει την ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης της περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης και των αντίστοιχων χρηματοδοτικών προγραμμάτων τού ΕΣΠΑ και οι κύριοι συμμετέχοντες στο οικοσύστημα Καινοτομίας της Πάτρας.
  • Πρόγραμμα ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής με την εφαρμογή μεθόδων ευφυούς γεωργίας

Ο Υφυπουργός  υπογράμισε ότι ΄΄στην Ελλάδα που αλλάζει στην Ελλάδα που επιλέγουν να έρχονται επενδύσεις της Microsoft και της Amazon οφείλουμε να εκμεταλλευθούμε το ευνοϊκό έδαφος που έχει διαμορφωθεί και να καταστήσουμε την Πάτρα, πόλο έλξης στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας, γεγονός που θα συνεισφέρει τεράστια οφέλη στην τοπική και εθνική οικονομία, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και κυρίως, θα προσδώσει έναν σύγχρονο και ισχυρό παραγωγικό «χαρακτήρα» στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που το έχει διαχρονική ανάγκη από την εποχή της αποβιομηχανοποίησης».

Ροή ειδήσεων

Advertisement