Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022
Connect with us

Συνεργασίες

Γιάννης Καντώρος: Οι καταστροφικοί κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή καθιστούν προτεραιότητα την ασφαλιστική κάλυψη

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

 

Σε συζήτηση, που οργανώθηκε διαδικτυακά από την πλατφόρμα Act for Earth του CNN Greece, στις 9 Δεκεμβρίου με θέμα «Η Ελλάδα στην πράσινη μετάβαση», σημαντικοί συνομιλητές έδωσαν το στίγμα των εξελίξεων και της επίδρασης της κλιματικής κρίσης στη χώρα μας. Οι τοποθετήσεις όλων συνέκλιναν στην αναγκαιότητα να προωθηθεί άμεσα και με ταχείς ρυθμούς η πράσινη μετάβαση, με συνεργασίες και συστράτευση δυνάμεων. Εκ μέρους της INTERAMERICAN, η οποία υποστήριξε την εκδήλωση, συμμετείχε στη συζήτηση ο Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, που έδωσε μια σαφή εικόνα για τις συνέπειες των καταστροφικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί αλλά και για τον ρόλο τους στη διαχείριση της κλιματικής κρίσης.

 

Ο επικεφαλής της INTERAMERICAN ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κατά τα τελευταία 30 χρόνια οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα έχουν καταβάλει συνολικά μισό δισ. ευρώ για αποζημιώσεις από κλιματικές καταστροφές, ένα ποσόν που θα μπορούσε συνολικά να θεωρηθεί σχετικά μικρό. Όμως,  είναι συνταρακτικό, όπως επεσήμανε ο ίδιος, είναι ότι τα μισά από αυτά τα χρήματα καταβλήθηκαν σε αποζημιώσεις μόλις κατά την τελευταία πενταετία. Μάλιστα, θέλοντας να υπογραμμίσει την ακρότητα των φαινομένων, παρατήρησε πως κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού και ενώ οι εταιρείες είχαν να διαχειριστούν τις ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές -όπου καταβλήθηκαν περίπου 40 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις- κατά την ίδια ημέρα με το ξέσπασμα των πρώτων πυρκαγιών, εκδηλώθηκε ισχυρή χαλαζόπτωση στην Καβάλα που προκάλεσε επίσης μεγάλης έκτασης ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία. «Αυτό είναι ενδεικτικά ένα παράδοξο των γεγονότων εξαιτίας της κλιματικής κρίσης» είπε, προσθέτοντας ότι στη μακρά ασφαλιστική διαδρομή του δεν έχει ξανασυναντήσει ανάλογα φαινόμενα.

 

«Είναι γεγονός πως αυτά που συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της αλλαγής του κλίματος και των δασικών πυρκαγιών, έχουν ευαισθητοποιήσει την ασφαλιστική κοινότητα» τόνισε ο κ. Καντώρος επισημαίνοντας ότι διαπιστώνεται, ήδη, αρκετά αυξημένη ζήτηση εκ μέρους των πολιτών για ασφάλιση της περιουσίας και των επιχειρήσεων για τις εγκαταστάσεις τους. Εκτίμησε ως  σημαντικό στοιχείο το ότι στον νέο Εθνικό Κλιματικό Νόμο προβλέπεται η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε καλύψεις, «που βέβαια μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί δεδομένου ότι έχει αρκετές τεχνικές αδυναμίες». Επίσης, υπογράμμισε τη δυνατότητα συμβολής των ασφαλιστικών εταιρειών μέσα από την έρευνα στην αναγνώριση και αξιολόγηση των κινδύνων, αναφέροντας ως παράδειγμα τη συνεργασία της INTERAMERICAN με το Εθνικό Αστεροσκοπείο σε ένα πρόγραμμα εκτίμησης των καταστροφικών κινδύνων. Το πρόγραμμα αυτό για την καταγραφή της επικινδυνότητας των φαινομένων στον ελλαδικό χώρο, όπως είπε, συγχρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και από το ΕΣΠΑ και μπορεί να δώσει ένα πρώτο εργαλείο ποσοτικοποίησης των κινδύνων, με στόχο την πρόληψη και την αποζημιωτική διαχείριση. «Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά και χρειάζονται συνεργασίες, προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικοί» παρατήρησε.

 

Αναφερόμενος στο σκέλος των πράσινων επενδύσεων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της INTERAMERICAN τόνισε πως η ασφαλιστική κοινότητα αποτελεί τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή, αλλά είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να προσδιοριστεί ποιο ποσόν από τα 18 δισ. ευρώ που περίπου επενδύονται, αφορούν στην πράσινη οικονομία. Ωστόσο, «υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία να κατευθυνθούν εδώ σημαντικές επενδύσεις» όπως επεσήμανε, αλλά και να έλθουν στην Ελλάδα κεφάλαια που επενδύονται στο εξωτερικό. Ακόμη, ο κ. Καντώρος αναφέρθηκε στις ασφαλιστικές πρακτικές, που στρέφονται σε πράσινα ασφαλιστικά προγράμματα, όπως αυτά της ασφάλισης οχημάτων από την INTERAMERICAN και την Anytime για τη μικρότερη χρήση του αυτοκινήτου και για την ηλεκτροκίνηση. «Τα προγράμματα αυτά έχουν προς το παρόν ζήτηση από πολύ μικρή μερίδα χρηστών, τους early adopters, που ενδιαφέρονται να δοκιμάζουν καινούρια πράγματα, αλλά πιστεύω πως κατά τα επόμενα χρόνια θα στραφούν σε ανάλογα πιο οικολογικά ασφαλιστικά προγράμματα πολύ περισσότεροι ασφαλιζόμενοι – εκεί είναι το μέλλον» κατέληξε ο κ. Καντώρος.

 

Στη συζήτηση συμμετείχαν και οι: Θοδωρής Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ανέπτυξε το σχέδιο της Πολιτείας για στήριξη τόσο των αναγκαίων επενδύσεων για την πράσινη μετάβαση όσο και στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, Γιώργος Αμυράς, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αναφέρθηκε στις πτυχές του Εθνικού Κλιματικού Νόμου που βρίσκεται υπό διαβούλευση και στα σχέδια του υπουργείου για την ενίσχυση και διατήρηση της βιοποικιλότητας, Μιχάλης Παπαδόπουλος, υφυπουργός Μεταφορών, που αποκάλυψε πως μέσα στο ενδεκάμηνο του 2021 έχουν τριπλασιαστεί οι ταξινομήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε σχέση με το 2020. Από την επιστημονική κοινότητα, ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής ΕΚΠΑ, ανέδειξε το θέμα της αντιμετώπισης τουλάχιστον 12 ακραίων καταστροφικών φαινομένων κατά το τελευταίο διάστημα «που υπό άλλες συνθήκες θα χαρακτηρίζονταν σπάνια». Ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του ΕΑΑ, παρουσίασε με στοιχεία ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά «στο κόκκινο» ως προς τη μέση αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, ενώ ο ίδιος βλέπει ένα κενό μεταξύ επιστημονικής και επιχειρησιακής προσέγγισης, που χρειάζεται άμεσα να καλυφθεί: «Κανείς δεν περισσεύει στην προσπάθεια αυτή», όπως είπε. Τέλος, η Φοίβη Κουντούρη, καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στάθηκε ιδιαίτερα στο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από την τοπική αυτοδιοίκηση ως προς τη βιώσιμη ανάπτυξη – τις βιώσιμες πόλεις, την αειφορία και την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Συνεργασίες

Η Πνευματική Πορεία του Γένους, με όχημα το χειρόγραφο και το έντυπο βιβλίο

Ολοκληρώθηκε το μοναδικό έργο του Κ. Σπ. Στάικου, με χορηγό την INTERAMERICAN

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Tο τετράτομο έργο Η Πνευματική Πορεία του Γένους με όχημα το χειρόγραφο και το έντυπο βιβλίο, του Κώστα Σπ. Στάικου, συμπληρώθηκε με την έκδοση του τελευταίου τόμου και αποτελεί, πλέον, ένα μοναδικό επίτευγμα συμπερίληψης όλων των στοιχείων και πληροφοριών για την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική Γραμματεία, από τα μέσα του 13ου αιώνα μέχρι τα πρώτα χρόνια του 19ου, πριν από την Επανάσταση του 1821. Η INTERAMERICAN, ως αποκλειστική χορηγός της συλλεκτικής αυτής έκδοσης, «συνεισφέρει συμβολικά στην πνευματική βιωσιμότητα του Γένους, του Ελληνισμού και της Ελλάδος», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην επιστολή παρουσίασης του έργου. 

Την εξέχουσα σημασία αυτού του πονήματος την αναδεικνύει ο εορτασμός κατά το 2021 της συμπλήρωσης 200 χρόνων από το ξέσπασμα του αγώνα για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού, δεδομένου ότι η ελληνική πνευματική παράδοση έθρεψε το φρόνημα για την Παλιγγενεσία. Το κύριο θέμα, που πραγματεύεται ο συγγραφέας στους τέσσερις τόμους, είναι η ίδρυση και η λειτουργία τυπογραφικών κέντρων στη Δύση και την Ανατολή, με σκοπό την έκδοση κοσμικών και θρησκευτικών βιβλίων για το Γένος και τους απανταχού ελληνόφωνους.

Ο Α΄ τόμος διερευνά τις πνευματικές διαδρομές των Ελλήνων από τον 13ο έως τα μέσα του 16ου αιώνα, με αφετηρία την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους το 1204. Αναλύονται διεξοδικά η διάδοση της ελληνικής γλώσσας στην Ιταλία και ο διαχρονικός ρόλος της Εκκλησίας, τόσο των βασικών εκπροσώπων της όσο και των πατριαρχείων και των μοναστηριών, που υπήρξαν κέντρα εκπαίδευσης και μεταλαμπάδευσης της αρχαίας πνευματικής παράδοσης.

Στον Β΄ τόμο, που καλύπτει την περίοδο από τον 16ο μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα, αναδεικνύεται ο ακριβής ρόλος που διαδραμάτισε το ελληνικό χειρόγραφο και έντυπο βιβλίο όχι μόνον ως φορέας εκπαίδευσης και γνώσης, αλλά και ως συνδετικός κρίκος για τη διαμόρφωση της συνείδησης του Γένους μέχρι τα προεπαναστατικά χρόνια. Αποτυπώνεται η εικόνα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στις διάφορες πόλεις της Ιταλίας και περιγράφονται τα του ελληνικού κοσμικού και λειτουργικού βιβλίου και τα τυπογραφικά χαρακτηριστικά του (σελίδα τίτλου, πρωτογράμματα, επίτιτλα και εικόνες εντός και εκτός κειμένου).

Ο Γ΄ τόμος, που διερευνά την περίοδο από τα μέσα του 17ου έως τις αρχές του 18ου αιώνα, περιλαμβάνει ποικίλες εκφράσεις των λογίων του Γένους στη Δύση και την Ανατολή, σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η (ελληνική) τυπογραφία στις παρίστριες ηγεμονίες, κυρίως από την εποχή όπου Έλληνες αναλαμβάνουν το αξίωμα του οσποδάρου. Παρουσιάζεται, επίσης, το δίκαιο που επικρατούσε κατά την Τουρκοκρατία, πολιτικό και εκκλησιαστικό, ενώ επισημαίνεται η σχέση του με το βυζαντινό μέσω της αναφοράς σε εκδόσεις, όπως είναι η Εξάβιβλος του Κωνσταντίνου Αρμενόπουλου.

Με τον Δ´ τόμο, που αναφέρεται στο χρονικό διάστημα από τις αρχές του 18ου αιώνα μέχρι τα προεπαναστατικά χρόνια στις αρχές του 19ου, ολοκληρώνεται το έργο. Γίνεται αναλυτικά λόγος για τα νέα κέντρα της βιβλιοπαραγωγής πέρα από τη Βενετία, που συνέβαλαν στην πνευματική ανάταση των Ελλήνων. Πυκνές είναι οι αναφορές στους πρωτεργάτες του φωτισμού του Γένους, και μάλιστα στον Αδαμάντιο Κοραή και τον κύκλο του, καθώς και στους Εθνεγέρτες, όπως ήταν ο Ρήγας Φεραίος και οι σύντροφοί του.

Ο συγγραφέας, ο ιστορικός του βιβλίου και αρχιτέκτων Κώστας Σπ. Στάικος, προλογίζοντας τον Δ΄ τόμο της Πνευματικής Πορείας του Γένους, σημειώνει για τις γόνιμες συνεργασίες που βοήθησαν στην έκδοση: «(…) επιβάλλεται μια γενικότερη αποτίμηση της συμβολής φίλων και φιλόβιβλων, ειδικών ερευνητών σε ποικίλα και διαφορετικά γνωστικά πεδία και μελετητών συγγραμμάτων που, είτε έχουν εκδοθεί είτε όχι, είναι πάντως απρόσιτα ακόμη και στο εξειδικευμένο κοινό. (…) Θέλω να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες μου στον Όμιλο INTERAMERICAN και ιδίως στον Διευθύνοντα Σύμβουλο κύριο Γιάννη Καντώρο για την οικονομική αρωγή του -και όχι μόνο- στην πραγμάτωση της έκδοσης αυτής, που είναι προϊόν της πολύχρονης και αγαστής φιλίας μου με τον Γιάννη Ρούντο, θερμό φιλόβιβλο και εραστή των Γραμμάτων και της Τέχνης».

Η συνεργασία της INTERAMERICAN με τον συγγραφέα  χρονολογείται από τη μνημειώδη έκδοση του 1996: «Βιβλιοθήκη. Από την Αρχαιότητα έως την Αναγέννηση, 3000 π.Χ.–1600 μ.Χ.», με προλεγόμενα της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ. Η επιφανής Ελληνίδα σημείωνε τότε χαρακτηριστικά για την αξία του βιβλίου: «Κι ας μην ξεχνάμε ότι όλοι οι τύραννοι και οι εχθροί της ελευθερίας στεριώθηκαν καίγοντας βιβλία και βιβλιοθήκες. “Πράξεις πίστης” (autodafé) ονόμασαν αυτές τις εναντίον του πνεύματος βιαιοπραγίες. Ο σεβασμός για το βιβλίο, η μέριμνα για τη βιβλιοθήκη μένει απάντηση ανθρωπιάς στην κάθε βαρβαρότητα: αυτό μας διδάσκει η ιστορική μνήμη των πολιτισμών την οποία κλείνει στους κόλπους της η ιδεατή βιβλιοθήκη».

Η προσέγγιση της πνευματικής κληρονομιάς από την INTERAMERICAN

Eκ μέρους της INTERAMERICAN, στα προλεγόμενα του Δ΄ τόμου ο Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος, μεταξύ άλλων τονίζει: «Εταιρική υπευθυνότητα σημαίνει αναγνώριση και ανάδειξη των άυλων αξιών, που δυναμώνουν τον χαρακτήρα μιας κοινωνίας και τη βοηθούν να ανασυνταχθεί σε δύσκολους καιρούς. Στην INTERAMERICAN, αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της πολύτιμης αυτής κατευθυντήριας αρχής . Το Γένος, σε όλη την ιστορική του διαδρομή, έχει ασκηθεί να επιβιώνει και να δημιουργεί με τη δύναμη των Γραμμάτων. Αυτό το γεγονός συντελέστηκε κυρίως μέσα από τη γραπτή παράδοση. Η εξαίρετη μελέτη του συγγραφέα Κώστα Σπ. Στάικου για τον ρόλο του βιβλίου ίσως μετά από ένα ή περισσότερους αιώνες να βρει το αντίστοιχό της για τον ρόλο των ψηφιακών μέσων για τη γνώση. Ωστόσο, μέχρι σήμερα το χειρόγραφο και το βιβλίο δημιούργησαν μια κληρονομιά για τον Πολιτισμό μέσα στους αιώνες που μας έφεραν, την Ελλάδα και τους ´Ελληνες, στο παρόν και οφείλουμε να τη σεβαστούμε, να την αξιοποιήσουμε και να τη συμπληρώσουμε».

Από τη δική του πλευρά, ο Γιάννης Ρούντος, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας και Υπευθυνότητας του Ομίλου, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία αυτής της σύμπραξης, συμπληρώνει στον πρόλογο: «Στην κυτταρική σύσταση και μνήμη του Γένους περιέχεται αυτός ο θησαυρός ως ο πλέον ισχυρός λόγος της ύπαρξής του και εγγράφηκε εκεί με τη διακίνηση και αναπαραγωγή των Γραμμάτων, του Λόγου και του Στοχασμού. Είναι φωτοδότης ανά τους αιώνες, που έθρεψε τον φιλελληνισμό, σμίλεψε την εθνική συνείδηση και ταυτότητα και μας οδήγησε στον δρόμο προς την ελευθερία. (…) Σήμερα, στη ζωή της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας η έννοια της βιώσιμης εξέλιξης και ανάπτυξης είναι ανενεργή χωρίς ανατροφοδότηση και δημιουργία αξιών που να δομούνται πάνω στο -άγνωστο ή και περιφρονημένο εν πολλοίς- πολιτισμικό και πολιτιστικό απόθεμα του τόπου μας. (…) Αυτό το μήνυμα ποιοτικής διακριτότητας των αξιών διαπνέει το σπουδαίο πόνημα του συγγραφέα, που, επιπλέον, αναδεικνύει τη θεμελιώδη αναγκαιότητα προστασίας της ελληνικής γλώσσας για την πολιτισμική συνέχεια στην “Πορεία του Γένους”».

Σχετικά με τη γλώσσα, στην έκδοση του Δ΄τόμου προτάσσεται η βαρύνουσα άποψη του Αδαμάντιου Κοραή: «Η γλώσσα πλέον, παρά την θρησκείαν, χαρακτηρίζει, ενώνει, φιλιώνει και αδελφοποιεί τα έθνη» (από επιστολή που στάλθηκε από το Παρίσι το 1826 στον εν Τεργέστη Ζανή Βλαστό).

 

Φωτογραφίες:

  1. Το έργο «Η Πνευματική Πορεία του Γένους με όχημα το χειρόγραφο και το έντυπο βιβλίο», ολοκληρωμένο.
  2. Από την παρουσίαση του A΄ τόμου τον Δεκέμβριο του 2017 (Γ. Ρούντος, Θ. Τάσιος, Κ. Στάικος) μέχρι την έκδοση του Δ΄τόμου: ένα έργο πολύτιμης πνευματικής παρακαταθήκης.

 

Πληροφορίες: Εκδόσεις ΑΤΩΝ, τηλ.: 210 7241934 –  [email protected], www.atonbooks.gr

Περισσότερα

Συνεργασίες

Η INTERAMERICAN με το ΚΥΑΔΑ για το πρωτοχρονιάτικο γεύμα των απόρων της Αθήνας

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Τακτική στη συνάντησή της με τους άπορους και άστεγους της Αθήνας στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, η INTERAMERICAN προσφέρει και φέτος τα 1.200 γεύματα που ετοιμάζει το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων. Τα γεύματα θα διανεμηθούν συσκευασμένα σε κοινωνικές δομές, καθώς και σε άστεγους που διαβιούν σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους.

 

Η εταιρεία υποστηρίζει το ΚΥΑΔΑ εδώ και 10 χρόνια με σειρά πρωτοβουλιών, συνδεδεμένων με το πολυδιάστατο πρόγραμμα του Κέντρου, που εμπλουτίζεται συνεχώς δεδομένου ότι οι ανάγκες αυξάνονται τόσο σε ζητήματα στέγασης και σίτισης όσο και διαχείρισης της υγείας. Από την INTERAMERICAN έχει υποστηριχθεί, επιπλέον των καθιερωμένων εορταστικών γευμάτων, η ομάδα streetwork για τον εφοδιασμό των αστέγων με είδη για την αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών του χειμώνα, το κοινωνικό οδοντιατρείο με εξοπλισμό και ευρύτερα οι δομές υγείας του Δήμου κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης. 

 

Η Μελίνα Δασκαλάκη, νέα Πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ, δηλώνει σχετικά με τη συνεργασία: «H σταθερή στήριξη εταιρειών που επιδεικνύουν αυξημένη κοινωνική ευθύνη, όπως είναι η INTERAMERICAN, μας δίνει την δυνατότητα να υλοποιούμε το όραμά μας, να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας, να φτάνουμε πιο κοντά σε όσους μας έχουν ανάγκη. Εμείς στο ΚΥΑΔΑ και στον Δήμο Αθηναίων δεσμευόμαστε να κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη με σεβασμό στους συνανθρώπους μας».

 

Αναφερόμενος στον κοινωνικό ρόλο του ΚΥΑΔΑ, ο Γιάννης Ρούντος, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας και Υπευθυνότητας της INTERAMERICAN, τονίζει: «Η ανθρωπιστική κρίση, ως αποτέλεσμα των επάλληλων κρίσεων στην οικονομία και την εργασία, την υγεία, την προσφυγιά,  κλιμακώνεται με έκδηλη ένταση κυρίως στις μεγαλουπόλεις, όπως η Αθήνα. Ο Δήμος Αθηναίων, κατά τα τελευταία χρόνια, κάνει μια αξιέπαινη, οργανωμένη προσπάθεια να διαχειριστεί στην καθημερινότητα τα πολλαπλά κοινωνικά προβλήματα ακραίας φτώχειας και περιθωριοποίησης που αναφύονται. Το ΚΥΑΔΑ έχει αναπτύξει ιδιαίτερα ουσιαστικό έργο με πλήθος ωφελουμένων, από την περίοδο της προηγούμενης δημαρχίας Γιώργου Καμίνη και τώρα επί Κώστα Μπακογιάννη, με πολύ σημαντικές ενέργειες. Αξίζει την αρωγή κάθε πηγής του ιδιωτικού τομέα που μπορεί να προσφέρει».

Περισσότερα

Συνεργασίες

Η INTERAMERICAN Ζημιών και πάλι μεταξύ των «TRUE LEADERS» για το 2020

Δημοσιεύθηκε

στις

Η INTERAMERICAN Ζηµιών αναδείχθηκε και πάλι μεταξύ των «TRUE LEADERS» για το 2020, συγκεντρώνοντας όλες τις προϋποθέσεις των κριτηρίων αναγνώρισης και επιτυγχάνοντας βελτίωση του rank (θέση 52η στο σύνολο κατάταξης των επιχειρήσεων που διακρίθηκαν). Η εταιρεία, που αποτελεί μέρος του ομίλου εταιρειών INTERAMERICAN από το 1974 και ασκεί όλους τους κλάδους ασφάλισης Ζημιών, αξιολογήθηκε ως ξεχωριστή οντότητα. Η INTERAMERICAN Ζημιών έχει εγκαταστήσει από τα τέλη του 2016 υποκατάστημα στην Κύπρο. Κατά το 2020, η εταιρεία είχε καταγράψει συνολική παραγωγή ασφαλίστρων 206 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 5% σε σύγκριση με το 2019. Τα αποτελέσματα κερδών μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 24,2 εκατ. ευρώ (30,7 εκατ. με EBITDA), έναντι 21 εκατ. ευρώ το 2019 – βάσει της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης που είχε συνταχθεί για σκοπούς ενοποίησης. Τα αποτελέσματα από την επενδυτική δραστηριότητα είχαν φθάσει κατά την ίδια χρονιά σε 7,6 εκατ. ευρώ, έναντι 7,8 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ τα επιλέξιμα ίδια κεφάλαια κατά Φερεγγυότητα ΙΙ αυξήθηκαν κατά 5%, φθάνοντας στα 152,3 εκατ. ευρώ.

 

«Στην ασφάλιση Ζημιών, αποτελεί πρόταγµα η ανάπτυξή μας στη βάση της αναγνώρισης, µελέτης και λελογισµένης ανάληψης των κινδύνων. Με σύµµαχο την τεχνολογία, και στους κλάδους ασφάλισης Ζημιών, όπως σε όλες τις επιχειρησιακές δραστηριότητές μας, προσβλέπουμε σε συνεργασίες για απόδοση προστιθέµενης αξίας στους τοµείς που λειτουργούμε. Σήµερα, στην πρωτόγνωρη αβεβαιότητα της εποχής, απαντάμε µε τον εκσυγχρονισµό του επιχειρηµατικού µοντέλου που πρέπει να είναι πιο ευέλικτο, µε την εστίαση του ενδιαφέροντος στον ασφαλισµένο και µε την ευαισθητοποίηση απέναντι στην κοινωνία. Είναι επιλογές, που στην INTERAMERICAN πιστεύουµε ότι µπορούν να κάνουν και τον ασφαλιστικό κλάδο συνολικά καλύτερο» τονίζει ο Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού.

 

Η ICAP αξιοποιώντας τη μεγαλύτερη βάση επιχειρηματικής πληροφόρησης στην Ελλάδα (περισσότερες από 1,5 εκατ. επιχειρήσεις) και ως φορέας του αναγνωρισμένου «ICAP Credit Score», αναγνωρίζει εταιρείες και ομίλους ως «ΤRUE LEADERS». Τα κριτήρια αναγνώρισης, που πρέπει να πληρούνται στο σύνολό τους, είναι τα εξής:

  • Να συμπεριλαμβάνονται στις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες ή στους 200 πιο κερδοφόρους ομίλους για το 2020.
  • Να συγκαταλέγονται στις 500 εταιρείες ή 150 ομίλους με το μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού και να έχουν αυξήσει το προσωπικό τους από το 2019 στο 2020.
  • Να βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις του Κλάδου τους με βάση τον κύκλο των εργασιών τους.
  • Να έχουν υψηλό «ICAP Credit Score» (διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας).

 

Επισημαίνεται ότι η ICAP είναι η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που έχει αναγνωριστεί ως Rating Agency από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την European Securities and Markets Authority (ESMA). Από τις 30.000 επιχειρήσεις που αξιολογήθηκαν για την πορεία και την απόδοσή τους, βάσει μετρήσιμων και αντικειμενικών κριτηρίων, μόνο 59 επιχειρήσεις και 15 όμιλοι αναδείχθηκαν «TRUE LEADERS». Όπως επεσήμανε σχετικά ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ICAP, οι επιχειρήσεις οι οποίες διακρίθηκαν, με συνεχή προσπάθεια και αποφασιστικότητα κάλυψαν ταυτόχρονα πολλαπλά και δύσκολα κριτήρια. Ειδικότερα, επεσήμανε ότι όλο και πιο πολλές εταιρείες επιτυγχάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές που οδηγούν σε αύξηση της παραγωγικότητας και του EBITDA και στη βελτίωση της πιστοληπτικής τους ικανότητας, παρατηρώντας ότι οι βραβευθείσες σηματοδοτούν την επιτυχία και μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην αναστροφή του κλίματος ύφεσης που επέφερε η πανδημία στην εθνική οικονομία, τροφοδοτώντας τις προοπτικές για την εθνική οικονομία.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα