Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

 Γ. Κεπενός στη «Γ»: «Επενδύουμε» μόνο σε αποκλιμάκωσης των τιμών

Published

on

Μετά την νέα έξαρση της πανδημίας, η εταιρεία «Μύλοι Κεπενού» καλείται για μία ακόμη φορά να κινηθεί σε βραδύτερο του φυσιολογικού ρυθμό, διασφαλίζοντας από τον κίνδυνο ενός νέου παραγωγικού lockdown.

Eνεργειακό κόστος και αύξηση πρώτων υλών (σιτηρά) αναμένεται – σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Κεπενό, πρ. πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας- να δοκιμάσουν τις αντοχές της.
Η βάση των πελατών της εγχώριας αλευροβιομηχανίας, Αρτοποιεία κλπ., είναι όπως εκτιμά σήμερα, αδύνατον να παραμείνει σταθερή για το 2022 εξ αιτίας της επιστροφής των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ H ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ποιο είναι το κλίμα και οι επιπτώσεις στη βιομηχανία μετά την ευρεία διασπορά της μετάλλαξης «Όμικρον»;

-H μετάλλαξη ‘Ομικρον’ μπορεί να μην προκαλεί βαριά νόηση όπως οι προηγούμενες όμως λόγω της υπερ-μεταδοτικότητας ενεργοποιούνται εκ νέου πρωτόκολλα ασφαλείας που είχαμε στις αρχές της πανδημίας με τμήμα του προσωπικού μας να εργάζεται τμηματικά και εξ αποστάσεως, με προσωπικό ασφαλείας στο σπίτι, για ώρα ανάγκης και μέτρα κατά του συγχρωτισμού και της διασποράς σε όλους τους χώρους του εργοστασίου μας αλλά και σε όλες τις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Το κόστος επιβαρύνει τις επιχειρήσεις διότι, στην περίπτωση μετάδοσης εντός της παραγωγής, θα τεθεί εκτός τμήμα ολόκληρης της βάρδιας αλλά και οι παραγωγικές δραστηριότητες της εταιρείας. Βρισκόμαστε σε κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας μέχρις ότου το ξεπεράσουμε και στη χώρα μας.

Πως προήλθε το πρόβλημα με τις ανατιμήσεις στα άλευρα;

-Η χρονιά που μας πέρασε χαρακτηρίστηκε από έντονα καιρικά φαινόμενα και απότομες διακυμάνσεις που επηρεάσουν τη διαδικασία, σπορά, καλλιέργεια και συγκομιδή, των σιτηρών. Ζούμε στην εποχή του φαινομένου ‘Λα Νίνια’ ένα ωκεάνιο φαινόμενο ψυχρότερο αντίστοιχο του ‘Ελ Νίνιο’ με έντονη ξηρασία και ισχυρές βροχοπτώσεις. Οι καιρικές συνθήκες είχαν άμεσο αντίκτυπο στη σοδειά. Ήδη από το 2020 ο Καναδάς, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγές χώρες, επλήγη από πάγο και ακολούθησε το 2021 η ξηρασία.

Ως συνέπεια είχαμε 45% μείωση στην ετήσια σοδειά και εκτίναξη τιμής κατά 120% στο σκληρό σιτάρι. Αντίστοιχα πρόβλημα και σε χώρες που παράγουν μαλακό σιτάρι, με κάποια παρένθεση σε κάποιες περιοχές που πέτυχαν καλό ποσοστό παραγωγής.
Το γενικότερο πρόβλημα μαζί με τα ποιοτικά στοιχεία που επηρεάζουν την παραγωγή σε αλεύρι, λειτούργησε προσθετικά τελευταία καθώς υπήρξε μια έκρηξη ζήτησης παγκόσμια κατά την περίοδο της πρώτης εξόδου του περασμένου καλοκαιριού από την πανδημία εξ αιτίας του εμβολιασμού και της τιθάσευσης του COVID. Η ζήτηση έφερε πρώτα το διπλασιασμό στα ναύλα των πλοίων που μεταφέρουν χύδην φορτία. Πλέον προστίθεται πλέον και το ενεργειακό που βιώνουν άπαντες με το φυσικό αέριο και την τιμή της κιλοβατώρας να τετραπλασιάζεται και το πετρέλαιο κίνησης να αυξάνεται 60% πάνω.

Υπάρχει βαλβίδα εκτόνωσης για το ενεργειακό;

-Αν η κατάσταση αυτή δεν εκτονωθεί και ενώ αναμένουμε και τις νέες σοδειές, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το 2022 θα είμαστε σε θέση να λειτουργούμε και να παράγουμε ένα προϊόν για να λειτουργήσει ο Αρτοποιός και να κινηθεί η κατανάλωση.
Στο χώρο της Αρτοποιίας δεν έχει μείνει τίποτε από αυτά που χρησιμοποιούνται το οποίο να μην έχει αυξηθεί κατά 60% τουλάχιστο. Σουσάμι, βούτυρα, υλικά συσκευασίας, ενέργεια, όλα έχουν ανέβει έως και 160%. Το αλεύρι πλέον έχει τη μικρότερη συμμετοχή μεταξύ των υλικών που χρησιμοποιούν και τα οποία προμηθεύονται ανατιμημένα!
Πρακτικά, μόνο στο ρεύμα, είναι αδύνατο ένας αρτοποιός να διαχειριστεί ένα τιμολόγιο των 100 ευρώ το οποίο ‘πέταξε’ στα 3,5 χιλιάδες ευρώ… Ενδεικτικά αναφέρω ότι στη δική μας εταιρεία η αύξηση του ενεργειακού κόστους εξανέμισε ήδη τα κέρδη ολόκληρου πενταμήνου!
Αν η σοδειά του 2022 είναι καλή, η πρώτη ύλη θα σταματήσει να πιέζει τις τιμές καθώς στα ναύλα δεν θα υπάρξει διόρθωση. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσουμε να είμαστε σε θέση να απορροφούμε μέρος του κόστους από τις υφιστάμενες ανατιμήσεις στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες.

Πότε είναι η κρίσιμη περίοδος;

-Από τα μέσα καλοκαιριού θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια καλύτερη εικόνα, όλο το α΄ εξάμηνο του 2022 θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος. Ο χειμώνας δεν θα αποκλιμακώσει το ενεργειακό κόστος ενώ εν αναμονή της νέας σοδειάς, δημητριακά παραμένουν στις αποθήκες με τους πωλητές να έχουν το πάνω χέρι στην διαμόρφωση της τιμής. Η επιστροφή σε μια κανονικότητα, επιμένω, δεν θα είναι εφικτή για όλες τις πρώτες ύλες και ιδιαίτερα για ότι επηρεάζεται άμεσα στην παραγωγή του από το κόστος ενέργειας.

Πόσο μακριά βρισκόμαστε από μια νέα παγκόσμια επισιτιστική κρίση;
-Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, οι παγκόσμιες τιμές στα τρόφιμα εκτινάχθηκαν κατά 28% το 2021, στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Αυτό θα συμπαρασύρει έντονες πληθωριστικές πιέσεις με συνέπεια περιοχές στον αναπτυσσόμενο κόσμο να μην μπορούν να προμηθευτούν σιτάρι και καλαμπόκι για την διατροφή τους. Σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ να πούμε ότι ο αναπτυγμένες χώρες πρέπει να μην σπαταλούν χρήματα για τρόφιμα, πέραν των πραγματικών τους αναγκών. Το 2007 – ’08 που είχαμε κάτι παρόμοιο, Λιβύη, Συρία, Αλγερία, Αίγυπτος βρέθηκαν αντιμέτωπες με επαναστατικά κινήματα και εχθροπραξίες διότι δεν μπορούσε ο κόσμος να αγοράσει ψωμί. Τώρα βλέπουμε τι συμβαίνει με την γείτονα Τουρκία και τα συσσίτια στην Κων/πολη. Χωρίς το στομάχι σχετικά γεμάτο οι λαοί αποτελούν απειλή για τους γείτονες και την παγκόσμια ασφάλεια.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement