Connect with us

Ελλάδα

Σε ρυθμούς… χιονο-«ελπίς»

Ξεκίνησε η «ψυχρή εισβολή», προβλέψεις για χιόνι ακόμα και στα νότια προάστια της Αθήνας αύριο

Published

on

 

 

 

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρισκόταν χθες το κύμα κακοκαιρίας «Ελπίς» με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά της κεντρική και ανατολική κυρίως χώρας.

Ήδη τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στα ορεινά του νομού Αττικής.

Πεντέλη, Υμηττός, Πάρνηθα, Ιπποκράτειος Πολιτεία ντύθηκαν στα λευκά από νωρίς χθες το, ενώ από το μεσημέρι άρχισαν να πέφτουν και οι πρώτες νιφάδες και στα βόρεια προάστια της Αττικής.

Από τις χιονοπτώσεις και τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα, η κίνηση των οχημάτων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ σε κάποια άλλα έχει διακοπεί τελείως.

Στην Αττική ειδικότερα, κλειστή ήταν η λεωφόρος Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Κλειστή για τα φορτηγά ήταν και η Αθηνών – Θήβας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα. Την ίδια ώρα απαραίτητη ήταν η χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσιδών σε αρκετές περιοχές της χώρας κυρίως σε Μακεδονία και Θεσσαλία.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια και τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 300-400 μέτρα στα δυτικότερα τμήματα της Πελοποννήσου, ενώ οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο αναμένονται να ενταθούν εκ νέου.

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας σε πλήρη ετοιμότητα είναι ο κρατικός μηχανισμός. Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε ευρεία συντονιστική σύσκεψη υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων. Ο υπουργός κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι όλοι οι φορείς θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα νυχθημερόν καθ’ όλη τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων και υπογράμμισε ότι το σύνολο του μηχανισμού, σε πλήρη επαγρύπνηση, θα κάνει τα πάντα για να διατηρηθεί η χώρα λειτουργική και τυχόν προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας να επιλύονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ενώ, όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, έχουν δοθεί οδηγίες προς τους Δήμους, ώστε να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για τη διευκόλυνση της διαδικασίας των εμβολιασμών και την απρόσκοπτη προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα.

Στο μεταξύ, ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, είπε ότι το πρώτο κύμα της «Ελπίδας» θα διαρκέσει μέχρι σήμερα ενώ από αύριο αναμένεται ακόμη πιο ισχυρό το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας με πυκνές χιονοπτώσεις, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά αναμένεται να χιονίσει μέχρι και τα νότια προάστια της Αττικής.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Με ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού) και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement