Connect with us

Διεθνή

Ουκρανία: Σε θέσεις μάχης όλες οι πλευρές – Απειλές Λαβρόφ: Θα πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα αν…

Published

on

Εξελίξεις σε πολλά επίπεδα αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία.
Αν θα αποσαφηνίσουν την κατάσταση ή θα θολώσουν το τοπίο ακόμα περισσότερο μένει να φανεί από τις νέες κινήσεις των παικτών αυτής της κρίσης και τις δυναμικές που αναπτύσσονται ενώ στο φόντο υπάρχει πάντα η αγωνία για μια ενδεχόμενη εκτεταμένη ενεργειακή κρίση.

Μια δήλωση που αποτελεί κλιμάκωση στην εξέλιξη της κρίσης στην Ουκρανία έρχεται από την πλευρά της Μόσχας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως “αν τα αιτήματά μας σχετικά με την ασφάλεια δεν απαντηθούν με εποικοδομητικό τρόπο, τότε η Μόσχα θα πάρει τα κατάλληλα μέτρα”.

“Η ασφάλεια της Ρωσίας είναι πρώτη προτεραιότητά μας και θα την διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο”, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας της ρωσικής Δούμας. Οι προτάσεις για εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες στοχεύουν στη μείωση των εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, θα πρέπει βρέθηκαν στο επίκεντρο αυτής της ομιλίας.

Στη Γαλλία, σήμερα, βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση των μερών που αποτελούν το αποκαλούμενο “Σχήμα Νορμανδίας”. Δεν πρόκειται για μια έκτακτη εξέλιξη, καθώς είναι μια συνάντηση που είχε προαναγγελθεί πως θα ελάμβανε χώρα μέσα στον Ιανουάριο. Στο ίδιο τραπέζι κάθονται πολιτικοί σύμβουλοι από τις τέσσερις χώρες του “σχήματος της Νορμανδίας”, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας, είναι ο Ντμίτρι Κόζακ, όπως έχει μεταδώσει το πρακτορείο Reuters, ενώ από την πλευρά της Ουκρανίας ο διαπραγματευτής είναι ο Άντριι Γέρμακ.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δεδομένο παραμένει ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δύναμη άνω των 100.000 στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία αν και έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν έχει πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία, ότι μπορεί να αναπτύξει στρατεύματα όπου θέλει στο έδαφός της και ότι η Δύση έχει καταληφθεί από ρωσοφοβία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν είναι σαφές πως έχει το πλεονέκτημα της γεωγραφίας αλλά και των γεωπολιτικών συσχετισμών στην περιοχή. Την κριτική που του ασκείται με πιο πρόσφατο εκφραστή της τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι επιχειρεί να επαναφέρει τις ψυχροπολεμικές “σφαίρες επιρροής ” δεν φαίνεται να την ακούει. Εμμένει στη θέση ότι περιμένειγραπτές εγγυήσεις για τα αιτήματά της που αφορούν την νατοϊκή παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη και την μη είσοδο της Ουκρανίας στην Βορειοατλαντική συμμαχία.

Ουάσινγκτον και Λονδίνο ωστόσο σημειώνουν πως δεν αποκλείονται κυρώσεις που θα έχουν στόχο τον προσωπικά τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αν η χώρα του εισβάλει στην Ουκρανία.

Στις σχετικές δηλώσεις που έκανε ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν, προστίθενται και αυτές τις Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη, ότι θα εξετάσει την επιβολή κυρώσεων στον Πούτιν προσωπικά, αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Η Λιζ Τρας όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στον ίδιο τον Πούτιν, δήλωσε στο Sky: “Δεν αποκλείουμε τίποτα. Θα προωθήσουμε νέα νομοθεσία για να καταστήσουμε το καθεστώς μας κυρώσεων πιο αυστηρό ώστε να μπορούμε να βάλουμε στο στόχαστρο περισσότερες εταιρείες και πρόσωπα στη Ρωσία. Θα το προωθήσουμε τις προσεχείς μέρες”.

Η Τρας σημείωσε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύει αμυντικά την Ουκρανία.

Μια παράπλευρη εξέλιξη αφορά τις διαφορετικές γραμμές που χαράσσονται εντός ΕΕ. Για παράδειγμα, η Κροατία εμφανίζεται να μην επιθυμεί να συνδράμει νατοϊκές δυνάμεις σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η πρέσβης της χώρας στο Κίεβο κλήθηκε για εξηγήσεις.

Από ουκρανικής πλευράς, μια χρήσιμη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί επί ουκρανικού εδάφους δίνει το βίντεο που βλέπουμε στο ρεπορτάζ του κινεζικού CCTV.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ / thetoc.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement