Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024
Connect with us

Υγεία

Ποιες μάσκες προστατεύουν περισσότερο

Τι δείχνει νέα μελέτη στις ΗΠΑ ενώ η συζήτηση σχετικά το αν πρέπει να είναι υποχρεωτική η χρήση τους συνεχίζεται

Δημοσιεύθηκε

στις

Η χρήση οποιουδήποτε είδους προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους συνδέεται με σημαντικά αυξημένη προστασία από τον κορωνοϊό, με τις υψηλής ποιότητας μάσκες N95 και KN95 να προσφέρουν την υψηλότερη ασφάλεια ενάντια στη μόλυνση, σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών στις ΗΠΑ (CDC).

Στους εσωτερικούς χώρους, οι χειρουργικές μάσκες μειώνουν κατά 66% τις πιθανότητές μας να μολυνθούμε από τον ιό, όπως εκτιμά το CDC. Οι πιθανότητες όμως μειώνονται κατά 83% με τη χρήση μασκών N95 και ΚΝ95, οι οποίες εφαρμόζουν σφιχτά στο πρόσωπο και χρησιμοποιούνται συχνά από τους υγειονομικούς υπαλλήλους, αναφέρει η αμερικανική υγειονομική υπηρεσία.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση υφασμάτινης μάσκας φάνηκε να μειώνει κατά 56% τις πιθανότητες να διαγνωστούμε θετικοί στον ιό, ωστόσο τα στοιχεία αυτά δεν έχουν μεγάλη στατιστική αξία.

«Τα στοιχεία αυτά από τον πραγματικό κόσμο υπογραμμίζουν τη σημασία της τακτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας ή αναπνευστήρων προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό (όταν βρισκόμαστε) σε δημόσιους χώρους ή σε εσωτερικούς χώρους, όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι» αναφέρει το CDC στην εβδομαδιαία του έκθεση για τα στοιχεία Νοσηρότητας και Θνησιμότητας.

Σύμφωνα με την Washington Post, η χρήση μάσκας έχει υπάρξει αμφιλεγόμενο ζήτημα από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, όταν οι υγειονομικοί αξιωματούχοι είπαν στους πολίτες να μην αγοράσουν μάσκες, καθώς -όπως ανέφεραν- εκείνο τον καιρό έπρεπε να φυλαχθούν για τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας. Η κυβέρνηση, ωστόσο, άλλαξε γρήγορα γραμμή πλεύσης σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας ως μέσο προστασίας απέναντι στον αερογενώς μεταδιδόμενο ιό, και παρότρυνε τους πάντες να φορούν προστατευτικά προσώπου.

Η συζήτηση σχετικά το αν πρέπει να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, όπως και για το ποιος μπορεί να το αποφασίσει αυτό και σε ποιες συνθήκες, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

«Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που λένε ότι η χρήση μάσκας δεν αποδίδει» σημειώνει η Λίνσι Μαρ, ειδική στους ιούς που μεταδίδονται μέσω του αέρα, η οποία ωστόσο δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα. Ανέφερε ότι η έκθεση του CDC στηρίζει περαιτέρω τη χρήση μάσκας, παρέχοντας μάλιστα επιπλέον στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο.

Επιπλέον, ο Χοσέ Λουίς Χιμένες, καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, ανέφερε ότι «η χρήση μάσκας στους χώρους αυτούς μειώνει τη μεταδοτικότητα, με την προστατευτική επίδραση να αυξάνεται ανάλογα με το πόσο υψηλή είναι η ποιότητα της μάσκας και πόσο καλά εφαρμόζει».

 

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement