Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Αποκαθήλωση «ειδώλων» βίας και σεξισμού

Published

on

 

Λέγεται – και είναι αλήθεια – πως ένας πολύ σοβαρός δείκτης πολιτισμού και επιπέδου στο οποίο βρίσκεται η κοινωνία μίας χώρας είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τα παιδιά και του ηλικιωμένους, αλλά και γενικότερα, τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Και αν κρίνουμε από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και αφορούν κακοποιήσεις ηλικιωμένων και μικρών παιδιών, δολοφονίες (και γυναικοκτονίες), βιασμούς και άλλες αποτρόπαιες πράξεις, τότε ίσως θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι στην ελληνική κοινωνία σήμερα, υπάρχει μία βαθιά σήψη. Μία πολύ σημαντική «φλεγμονή» που τελικά σπαράσσει την ίδια την κοινωνία.
Λέγεται – και είναι επίσης αλήθεια – πως όλα όσα τραγικά και ανατριχιαστικά ακούμε και μαθαίνουμε, δεν αφορούν την πλειοψηφία της κοινωνίας, αλλά μία μικρή μειοψηφία. Φυσικά και ισχύει αυτό. Αλίμονο, αν δεν ίσχυε. Μόνο που η αύξηση των περιστατικών δείχνει πως αυτή η «μικρή μειοψηφία», τελικά ίσως να μην είναι τόσο… μικρή.
Τι φταίει λοιπόν γι’ αυτή την εξάπλωση της «φλεγμονής»; Πριν λίγο καιρό γράφαμε για τις πολύ σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας σε ψυχολογικό και κοινωνικό επίπεδο. Δεν είναι μόνο η αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης. Είναι και η αύξηση της διάθεσης για βίαιη και παραβατική συμπεριφορά. Επίσης όμως, επαναλαμβάνουμε αυτό που γράψαμε μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Για τη σημερινή κοινωνία, η βία και ο σεξισμός, αποτελούν μέρος μίας κουλτούρας που ολοένα και προβάλλεται ως… πρότυπο, χρησιμοποιώντας ακόμα και τον «μανδύα» της τέχνης.
Είναι ώρα να αντισταθούμε σε όλα αυτά. Είναι ώρα να πετάξουμε από τις ζωές μας τα «σκουπίδια». Ώρα, για να σηκώσουμε όλοι ένα πανό σαν και αυτό που σήκωσαν οι οπαδοί του ΠΑΣ Γιάννενα για τις δολοφονίες με «οπαδικό χρώμα». Εμείς να το σηκώσουμε για κάθε δολοφονία, για κάθε κακοποίηση, για κάθε πράξη ή απόπειρα βίας, προς όποια κατεύθυνση και να στρέφεται. Και είναι ώρα, επίσης, να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Να αποκαθηλώσουμε τα δήθεν πρότυπα βίας και σεξισμού που πλημμυρίζουν τις ζωές μας. Ο κόσμος μας χρειάζεται μία νέα και μεγάλη επιχείρηση «αποκαθήλωση ειδώλων» που σπέρνουν μία ολέθρια «φλεγμονή».

Ροή ειδήσεων

Advertisement