Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

233 οργανικές θέσεις, 90 τα κενά-Απεργούν σήμερα οι δικαστικοί υπάλληλοι της Πάτρας 

Published

on

Οι δικαστικοί υπάλληλοι της Πάτρας κατεβάζουν τα στυλό, κλείνουν τα γραφεία και βγαίνουν σήμερα στο δρόμο, συμμετέχοντας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία.

Στις 9 το πρωί θα βρίσκονται στην πύλη του Δικαστικού Μεγάρου διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα της Θέμιδος, με έμφαση στις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό που ξεπερνούν το 33% αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον χώρο εργασίας τους.
«Οι κτιριακές υποδομές είναι άσχημες. Το υπάρχον Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας παρουσιάζει πολλά προβλήματα, κυρίως λόγω της έλλειψης χώρων αλλά και της ανάγκης άμεσης συντήρησης. Το Υπουργείο μας παραπέμπει στην ΤΥΧΔ, οι διαδικασίες όμως είναι χρονοβόρες και οι υπάλληλοι καλούνται να εργαστούν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Το Ειρηνοδικείο και το Διοικητικό Πρωτοδικείο στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια- διαμερίσματα τα οποία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την ασφαλή εργασία των συναδέλφων. Την ίδια ώρα, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες. Σε σύνολο 233 οργανικών θέσεων οι 90 είναι κενές, ποσοστό της τάξεως άνω του 33%, και αναμένονται τα κενά αυτά να αυξηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα λόγω νέων συνταξιοδοτήσεων συναδέλφων», αναφέρει στην «Γ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Πάτρας Χρήστος Δαραμούσκας.
«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ…»
Περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση από την έλλειψη προσωπικού αναφέρει: «Στο Πρωτοδικείο και στο Εφετείο δεν υπάρχουν Γραμματείς για να ανέβουν στην έδρα. Στην Εισαγγελία Εφετών και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών δεν υπάρχουν επιμελητές για να κάνουν τις επιδόσεις των κλήσεων. Στο Ειρηνοδικείο η μεταφορά δικαστηριακής ύλης από το Πρωτοδικείο καθώς και οι αναβολή πολλών υποθέσεων λόγω covid-19 έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου εργασίας και την ανάγκη για την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων. Και στο Πταισματοδικείο έχει συσσωρευτεί μεγάλος όγκος δικογραφιών για προκαταρκτική εξέταση».
«ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ»
Σημειώνει πως ο χώρος των Δικαστηρίων βρίσκεται σε οριακό σημείο λειτουργίας, ενώ παράλληλα επισημαίνει τις πολύ μεγάλες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή μαζί με τις διεκδικήσεις τους για αναγνώριση των ειδικών εργασιακών συνθηκών με την επαναθεσμοθέτηση του αντίστοιχου επιδόματος που ίσχυε προ μνημονίων και αμοιβή της υπερωριακή τους απασχόλησης, την επαναλειτουργία του ειδικού λογαριασμού αλληλεγγύης του πρώην Ταμείου Αρωγής, την ενίσχυση Δικαστικών Υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, την αύξηση (τουλάχιστον διπλασιασμό) των εξόδων κίνησης των επιμελητών, την υλοποίηση γενικής και ειδικής επιμόρφωσης, την προώθηση της ηχογράφησης και αποηχογράφησης σε όλα τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, νέες τεχνολογίες, κ.α.
«ΕΧΟΥΜΕ ΛΑΒΕΙ ΜΟΝΟ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ…»
Ο κ. Δαραμούσκας, υπογραμμίζει πως «παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης, αναγνώρισε από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του, τον ιδιαίτερο και σημαντικό ρόλο μας στην απονομή της Δικαιοσύνης και μάλιστα μας διαβεβαίωσε ότι θα αναβαθμίσει θεσμικά και οικονομικά τους Δικαστικούς Υπαλλήλους τα προβλήματα παραμένουν. Μέχρι σήμερα έχουμε λάβει μόνο υποσχέσεις οι οποίες παραμένουν ανεκπλήρωτες. Αγωνιζόμαστε για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων στις δικαστικές υπηρεσίες, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς τους, για να μείνουν έξω οι εργολάβοι και οι ιδιώτες από τα Δικαστήρια και για να εργάζονται σε σύγχρονες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας».
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
Με σχετική επιστολή που απέστειλε στον Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Πατρών, το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών δηλώνει την συμπαράστασή του στην σημερινή 24ωρη απεργία της Ο.Δ.Υ.Ε.
Επίσης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών συμπαρίσταται στον Δικηγορικό Σύλλογο Αμαλιάδας, ο οποίος αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στο Πρωτοδικείο του, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο Σύλλογο του οποίου τα μέλη απέχουν από τα καθήκοντά τους για την ίδια αιτία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Δ.Σ. Θάνος Ζούπας και ο γενικός γραμματέας Αθ. Γαβριηλόπουλος.
Τέλος, να αναφερθεί πως και η ΑΔΕΔΥ στηρίζει τον αγώνα των δικαστικών υπαλλήλων της Πάτρας.

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Ροή ειδήσεων

Advertisement