Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Να μετονομαστεί η Κορίνθου σε λεωφόρο Κωστή Παλαμά»-Νέο αίτημα από την Εταιρεία Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος στον Δήμαρχο

Published

on

 Την μετονομασία της οδού Κορίνθου, σε λεωφόρο Κωστή Παλαμά, προτείνει στον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτη Μελά και στην Επιτροπή Ονοματοδοσίας του Δήμου Πατρέων, η Εταιρεία Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος.

Ειδικότερα ο πρόεδρος του Δ.Σ. Λεωνίδας Μαργαρίτης και η γενική γραμματέας, Χριστίνα Παπανικόλα, στην επιστολή τους, αναφέρουν τα εξής:

«Αξιότιμοι Κύριοι ,

Η ονομασία της οδού  Κορίνθου ,επί της οποίας βρίσκεται   το σπίτι που γεννήθηκε ο Εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς δεν έχει κανένα ιδιαίτερο συμβολισμό, πλην της γεωγραφικής  κατεύθυνσης που οδηγούσε ο δρόμος αυτός μέχρι σήμερα, δηλαδή προς Κόρινθο.

Η  εταιρεία μας  το μόνο και κατ’ εξοχή πνευματικό σωματείο της περιοχής της Νοτιοδυτικής Ελλάδος αποτελούμενο από συγγραφείς, λογοτέχνες, ποιητές και δοκιμιογράφους ,προτείνει  όπως γίνει  μετονομασία της οδού Κορίνθου και δοθεί   το όνομα του ποιητή του Ολυμπιακού Ύμνου ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ   μια και μ’ αυτή την ονομασία  αποκτά ιδιαίτερη αξία, σημασία και νόημα.

Μάλιστα μετά τη μελετώμενη ρύθμιση της κυκλοφορίας  και   την  αντιδρόμησή της,  η κίνηση των οχημάτων επί της οδού θα έχει κατεύθυνση από Αθήνα  προς Αρχαία  Ολυμπία.

Η μετονομασία της , σε Λεωφόρο Κωστή Παλαμά θα έχει εκτός της σημαντικής   σχέσης της   με την επ’ αυτής κατοικία που γεννήθηκε ο Εθνικός μας βάρδος, θα οδηγεί   νοερά  και γεωγραφικά προς τον   ιερό  χώρο της  Άλτης της  Αρχαίας Ολυμπίας  κοιτίδας  και τόπου  τέλεσης  των αρχαίων και  συγχρόνων Ολυμπιακών Αγώνων.

Πέραν τούτων, ήδη το ιστορικό σπίτι  επί της οδού μέχρι σήμερα Κορίνθου  και  με αριθμό 241 που  γεννήθηκε ο ποιητής του Ολυμπιακού  Ύμνου με δαπάνες του ευπατρίδη συμπολίτη, Αθανασίου Στεφανόπουλου,  στεγάζει προς τιμήν του, τη Στέγη Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς»

Αντιλαμβάνεσθε τι  θα σημαίνει  κατά καιρούς  η διέλευση  και η τιμητική στάθμευση  της  Ολυμπιακής Φλόγας , τιμητικά στο σημείο αυτό της οδού,   για την  απόδοση  της πρέπουσας τιμής στον  δημιουργό του Ολυμπιακού Ύμνου.

Αυτή η προοπτική θα δώσει Οικουμενικότητα και διεθνή αναγνώριση  στην  πόλη  μας χάριν  στο συμπολίτη ποιητή- δημιουργό.

Πρέπει να σημειώσουμε πως η πρότασή μας δεν είναι κάτι το νέο, τη μετονομασία της οδού Κορίνθου σε Λεωφόρο Κωστή Παλαμά.  την είχε ήδη αποφασίσει κατά τη συνεδρίασή της, η Διοικούσα Επιτροπή του Δήμου Πατρέων κατά την   22 του Ιουνίου 1943 .(βλέπε: «Η Πατραϊκή Δημαρχία στο Β΄Τέταρτο του 20ου Αιώνα».Επιμελεια Βασίλη Λάζαρη Εκδοση Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάτρα 2008  σελ.235)

Κατόπιν τούτων διατυπώνουμε το αίτημα, και  την πρόταση  μας  σε σας κ. Δήμαρχε, κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου ,  και  μέλη της Επιτροπής ονοματοδοσίας  να προχωρήσετε στην ικανοποίηση του παραπάνω  αιτήματος το οποίο αποτελεί και υλοποίηση της  Διοικούσας Επιτροπής του Δήμου μας κατά τη συνεδρίαση της της 22 Ιουνίου 1943».

Ροή ειδήσεων

Advertisement