Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Σκέψου… καθαρά»-Ο Δήμος Πατρέων ξεκινά καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών για την καθαριότητα

Published

on

Με το σύνθημα «Η καθαριότητα της πόλης είναι υπόθεση όλων μας», ο Δήμος Πατρέων αρχίζει καμπάνια καθαριότητας στοχεύοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών, στους οποίους απευθύνθηκε χθες ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ζητώντας τους «να δουν τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης ως προέκταση της αυλής του σπιτιού τους».

Με αφορμή την έναρξη καμπάνιας ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Νίκος Ασπράγκαθος, παραχώρησαν, χθες συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Δημαρχείου, στην οποία παρόντες ήταν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας.
«Η προτροπή «Σκέψου καθαρά και κάνε τη διαφορά, η καθαριότητα της πόλης είναι υπόθεση όλων μας» τα λέει όλα. Η Πάτρα, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι πολύ μεγάλη πόλη με ακτογραμμή 40 χιλιόμετρα, ξεκινά από τα Καμίνια και φτάνει ως τη Ροδινή. Για να γίνει η καθαριότητα σε όλη αυτή την έκταση χρειάζεται ο Δήμος να έχει και ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

Σήμερα το ανθρώπινο δυναμικό που έχει ο Δήμος δεν φθάνει για όλο αυτό το έργο. Είμαστε περήφανοι για τους εργαζόμενους που έχουμε. Αυτοί δίνουν όλο τους τον εαυτό για να είναι η πόλη μας καθαρή, αλλά λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, των συνταξιοδοτήσεων και της απαγόρευσης των προσλήψεων, δεν μπορούμε να σηκώσουμε καθημερινά όλο το βάρος της Καθαριότητας αν δεν συνδράμουμε όλοι. Άλλωστε η καθαριότητα του Δημόσιου χώρου δεν είναι κάποιου άλλου, είναι δική μας υπόθεση.

Είναι η αυλή του σπιτιού μας ο δημόσιος χώρος κι έτσι πρέπει να τον αισθανόμαστε, να τον υπερασπίζουμε και να τον κρατάμε καθαρό», ανέφερε ο κ. Πελετίδης υπενθυμίζοντας πως ο καθένας από μας μπορεί να αφιερώνει λίγα λεπτά την ημέρα για τη διαχείριση των απορριμμάτων μας.

Από την πλευρά του, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Νίκος Ασπράγκαθος, σημείωσε:
«πέραν της καθημερινής αποκομιδής και πεζής και μηχανικής σάρωσης, και παρά τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, οι εργαζόμενοι μεταφέρουν ετησίως στην Ξερόλακκα χιλιάδες φορτηγά κλαδιών και ογκωδών, καθαρίζουν τους χώρους σε όλες τις εκδηλώσεις και τις λαϊκές αγορές, και δίνουν λύσεις στα αιτήματα των δημοτών.

Με την νοικοκυρεμένη διαχείριση των οικονομικών έχει επιτευχθεί ένας πρωτοφανέρωτος εκσυγχρονισμός του στόλου των οχημάτων και μηχανημάτων νέας τεχνολογίας και υψηλών επιδόσεων. Έχουμε πλήρη επάρκεια σε σάρωθρα, πλυστικά μηχανήματα, καδοπλυντήρια, και αξιοποιούνται τα περισσότερα από αυτά. Όμως θα μπορούσαμε να έχουμε στην καθημερινή μάχη όλα τα μηχανικά μέσα αν είχαμε επάρκεια σε χειριστές και βοηθητικό προσωπικό. Η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών, των επαγγελματιών έχουν σημαντική συμβολή στην καθαριότητα της πόλης».

Όσον αφορά στην καμπάνια, ήδη σύμφωνα με τον κ. Ασπράγκαθο, διανέμονται φυλλάδια με τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΠ για την ανακύκλωση, δελτία τύπου, άρθρα, πρόγραμμα ενημέρωσης των μαθητών στα σχολεία, στις εκπαιδευτικές δομές και κατασκηνώσεις του Δήμου.
«Απευθυνόμαστε σε όλους τους συνδημότες μας για συνέργεια με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα ώστε να επιτύχουμε ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο. Με απλές αλλά πολύ χρήσιμες κινήσεις μπορούμε να βελτιώσουμε αισθητά την καθαριότητα. Να χαιρόμαστε το δημόσιο χώρο όλη την μέρα και όχι μόνο το πρωί που έχουν περάσει τα συνεργεία καθαριότητας τη νύχτα και τις πρωινές ώρες. Ο σεβασμός και η αγάπη του δημόσιου χώρου είναι δείγμα πολιτισμού και μας αξίζει. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο».

Ροή ειδήσεων

Advertisement