Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Δείτε τις μάσκες μας»-Γιορτή χαράς για την ολοκλήρωση των δημιουργικών καρναβαλικών εργαστηρίων στα Παλαιά Σφαγεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Όλα είναι έτοιμα για τη γιορτή της χαράς «Δείτε τις μάσκες μας» που διοργανώνει η ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Α΄ θμιας Εκπαίδευσης και τη Διεύθυνση Β΄ θμιας Εκπαίδευσης (τμήματα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τα Πολιτιστικά θέματα).

Με την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο 18 Ιουνίου και ώρα 19.30 στα Παλαιά Σφαγεία με είσοδο ελεύθερη, θα πέσει επίσημα η αυλαία των δημιουργικών καρναβαλικών εργαστηρίων που έγιναν με μεγάλη επιτυχία αυτή τη σεζόν με τη συμμετοχή 5.500 μαθητών από 81 νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, που είχαν ενεργή ανάμειξη μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της κατασκευής καρναβαλικών μασκών. Οι μαθητές με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους, ανάλογα με την ηλικία τους, μέσα από ένα πληθωρικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξετυλίχτηκε αυτή τη χρονιά, μάθαιναν για την ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού, παρακολουθούσαν βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα ή παραστάσεις θεάτρου σκιών που συνδέονται με το Καρναβάλι, ενώ εκπαιδεύονταν μέσα σε ένα ψυχαγωγικό πλαίσιο από καταρτισμένους εκπαιδευτές να δημιουργούν οι ίδιοι καρναβαλικές μάσκες έχοντας μια ξεχωριστή καρναβαλική εμπειρία.

Ταυτόχρονα τα μεγαλύτερα παιδιά, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του έργου Sparc, συμμετείχαν σε μια εικονική εμπειρία εστιασμένη στη μασκαράτα, την ξεχασμένη αυτή καρναβαλική τέχνη όπου ο συμμετέχων φορούσε μία ευμεγέθη υπεράνθρωπη κατασκευή και συμμετείχε στα Καρναβαλικά δρώμενα και η οποία ευδοκίμησε στις δεκαετίες του ΄50, του ΄60 και του ΄70. Με τον τρόπο αυτό βίωσαν μία «εκ των έσω» εμπειρία Καρναβαλικής δημιουργίας και ανακάλυψης.

Το πλούσιο πρόγραμμα της εκδήλωσης «Δείτε τις μάσκες μας» με το οποίο θα ανανεωθεί το ραντεβού για το φθινόπωρο, έχει ως εξής:
7:30 μ.μ. Χαιρετισμός – Εγκαίνια Έκθεσης Μασκών
8:00 μ.μ. Παιδική παράσταση «ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ στη νεραϊδούπολη», βασισμένη στο έργο της Αθηνάς Καλλιμάνη-Γεωργιτσοπούλου από το Θεατρικό Εργαστήρι της Πολυφωνικής.
Περιεχόμενο έργου

Πλάσματα της στεριάς, της θάλασσας και τ΄ ουρανού ζωντανεύουν επί σκηνής, συστήνονται με διαφορετικό τρόπο στους μικρούς μας φίλους και ενωμένα φροντίζουν για την ανάπτυξη της Νεραϊδούπολης.
«Όμως κάποιος πεινάει πολύ και σκέφτεται να κάνει μια πράξη φοβερή. Να αρπάξει τα ζωάκια στην πόλη αυτή».
Η παράσταση αναδεικνύει την αξία του κάθε πλάσματος πάνω στη γη και ότι δεν υπάρχει δρόμος για την ευημερία. Η ευημερία είναι ο δρόμος:
Αυτό που θες εσύ
αυτό θέλω και γω,
έναν κόσμο ειρηνικό.
Αυτό που θες εσύ
αυτό θέλω και γω,
έναν κόσμο γεμάτο γέλιο και χορό.
Απευθύνεται σε ηλικίες από 2 έως 102 ετών.
Συντελεστές
Συγγραφή θεατρικού έργου-Σκηνοθεσία: Αθηνά Καλλιμάνη-Γεωργιτσοπούλου. Επιμέλεια και Κατασκευή Κουστουμιών: Δημήτρης Ράπτης. Videoart: Γιάννης Παππάς. Μελοποίηση στίχων: Αθηνά Καλλιμάνη-Γεωργιτσοπούλου, Ιάσονας Πανέτας-Φελούρης. Κρουστά: Γιώργος Λαμπράκος.

Και απονομή βράβειο
9:00μ.μ Θεατρικό δρώμενο από το 8ο Γυμνάσιο Πατρών, προβολή βίντεο από τα τμήματα των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, απονομή των βραβείων στους νικητές (βραβευθέντες) των τριών Πανελλήνιων Διαγωνισμών Αφίσας (κεντρική αφίσα Πατρινού Καρναβαλιού 2022, αφίσα Καρναβαλιού των Μικρών 2022, αφίσα 57ου Παιχνιδιού Κρυμμένου Θησαυρού) και απονομή των βραβείων των νικητών του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Comics Εφήβων με θέμα το Πατρινό Καρναβάλι, στην αίθουσα εκδηλώσεων – καλλιτεχνικών δράσεων.

Νικητές Πανελλήνιου Διαγωνισμού κεντρικής αφίσας Πατρινού Καρναβαλιού 2022: 1) Κιτσινέλης Σπυρίδων – Παναγιώτης : 1ο Βραβείο, 2) Αργυράτος Ευθύμιος: 2ο Βραβείο, 3) Γκόλα Ευγενία-Εβίτα: 3ο Βραβείο
Νικητές Πανελλήνιου Διαγωνισμού αφίσας Καρναβαλιού των Μικρών 2022: 1) Νικολοπούλου Ελιάνα: 1ο Βραβείο – Τιμητική Διάκριση, 2) Βάρδας Δημήτριος: 2ο Βραβείο – Τιμητική Διάκριση 3) Κιτσινέλης Σπυρίδων-Παναγιώτης: 3ο Βραβείο – Τιμητική Διάκριση
Νικητές Πανελλήνιου Διαγωνισμού αφίσας 57ου Παιχνιδιού Κρυμμένου Θησαυρού: 1) Σκαρπέτα Μαρία – Νικολίνα: 1ο Βραβείο – Τιμητική Διάκριση, 2) Σκανδάλη Ευτυχία του Βασιλείου: 2ο Βραβείο –Τιμητική Διάκριση, 3) Κιτσινέλης Σπυρίδων – Παναγιώτης: 3ο Βραβείο – Τιμητική Διάκριση.
Νικητές 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Comics Εφήβων 2022 με θέμα το Πατρινό Καρναβάλι: 1) Ιωάννα Παταρόγλου (1o ΓΕ.Λ. Ελευθερίου-Κορδελιού), 2) Ηλίας Μπατιρίδης (Πολύχρονο, τόπος καταγωγής: Τιφλίδα Γεωργίας) και 3) Ιωάννα Ασημακοπούλου (Πάτρα).
Θα προβληθούν όλες οι συμμετοχές από τους πανελλήνιους διαγωνισμούς αφίσας και κόμικς.

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Απουσιάζουν»… οι νέοι-Τουλάχιστον είκοσι άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής στην Αχαΐα

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ Σ. ΟΡΦΑΝΟΥ

Σε δυνατό γρίφο και για τα τοπικά κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής στην Αχαΐα φαίνεται πως θα εξελιχθεί η διαδικασία συγκρότησης του ψηφοδελτίου στο Νομό, καθώς παρά το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει παλαιά και νέα στελέχη του Κινήματος, υπάρχει «κενό» στην εκπροσώπηση της ηλιακής ομάδας κάτω των 40.

Κατά τη προχθεσινή συνεδρίαση του διευρυμένου Νομαρχιακού οργάνου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., παρουσία του επικεφαλής της Επιτροπής ψηφοδελτίων του κόμματος, Βαγγέλη Αργύρη και του πρώην Υπουργού και μέλους της Κ.Π.Ε. Γιώργου
Κουτρουμάνη, τα τοπικά κομματικά όργανα έλαβαν εξουσιοδότηση να ξεκινήσουν επαφές και με άλλα πρόσωπα, αναγνωρισμένα στην τοπική κοινωνία, διερευνώντας το ενδιαφέρον τους.
Στη συνεδρίαση μετά από τις εισαγωγικές τοποθετήσεις του Γραμματέα της Ν.Ε. Νίκου Μοίραλη, του υπευθύνου Βαγγέλη Αργύρη και του Γιώργου Κουτρουμάνη έγινε η ανάγνωση του μητρώου υποψηφιοτήτων και ακολούθησε διαλογική συζήτηση.
Εξετάσθηκαν πολύ σοβαρά όλα τα ονόματα των υποψηφίων και έγινε προσπάθεια ανάδειξης των δυνατών και αδυνάτων σημείων του συνόλου του ψηφοδελτίου. Επιπλέον έγινε εκτενής αναφορά στην ανάγκη για δυναμική επιλογή υποψηφιοτήτων με κριτήρια κοινωνικά, ηλικιακά, από όλους τους χώρους εργασίας, προσφοράς στην παράταξη και τέλος μεγαλύτερης γεωγραφικής κατανομής.
Σε αυτή την πρώτη προσπάθεια το σύνολο των συμμετεχόντων στις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα για περαιτέρω ενίσχυση του ψηφοδελτίου με προσωπικότητες που έχουν κοινωνικό αποτύπωμα, εγνωσμένο κύρος, προσφορά και αναγνωρισιμότητα, αλλά και με προσωπικότητες που δεν θα προέρχονται από τον λεγόμενο «κομματικό σωλήνα», καθώς στόχος μας είναι να βρεθεί η κοινωνία στο προσκήνιο. Κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι έως τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και ο Νομός Αχαΐας θα έχει και πάλι ένα αξιόμαχο ψηφοδέλτιο, έτοιμο για τις εκλογές όποτε και αν αυτές προκηρυχθούν.
ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Μέχρι στιγμής εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό και νυν βουλευτή Αχαΐας, Γιώργο Παπανδρέου, ενδιαφέρον να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο είναι οι δέκα από τους υπόλοιπους έντεκα που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο στις εθνικές εκλογές του 2019, δηλαδή, κατά αλφαβητική σειρά, οι, Δήμητρα Αναργύρου, Ολυμπία Λόη, Παρασκευή Λουκοπούλου, Χρήστος Οικονόμου, Ηρακλής Ρούπας, Μαρίνος Σκανδάμης, Κατερίνα Σολωμού, Γιάννης Ταπεινός, Ανδρέας Τζουραμάνης και Δημήτρης Φιλιππάτος. Σε αυτούς προστίθενται και οι, Δημήτρης Κόκλας και Γιώργος Μπέσκος από το Αίγιο, Δημήτρης Κομνηνός και Λάκης Νασιώτης από τα Καλάβρυτα, ο στρατιωτικός, Γιώργος Σακκάς, ο γυναικολόγος- μαιευτήρας, Δημήτρης Σκουρλάς και ο δημοσιογράφος, Γιώργος Καρβουνιάρης. Επίσης, ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει ο πρώην Νομάρχης και νυν περιφερειακός σύμβουλος, Δημήτρης Κατσικόπουλος, ενώ στη διάθεση του κόμματος, αλλά χωρίς να έχει καταθέσει αίτηση, βρίσκεται και ο πρώην περιφερειάρχης, Απόστολος Κατσιφάρας.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Περιφέρεια: Άγονος ο πρώτος διαγωνισμός μεταφοράς μαθητών σε Κλειτορία και Δάφνη

Δημοσιεύθηκε

στις

Αγώνα δρόμου προκειμένου -περί τους 90 μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, από τις Δημοτικές Ενότητες Κλειτορίας και Δάφνης του Δήμου Καλαβρύτων- να παραληφθούν κανονικά από τις 11/9/2022, με την έναρξη της σχολής χρονιάς, στα πλαίσια της δωρεάν μεταφοράς μαθητών, δίνουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Όπως είναι γνωστό, φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, από τις 19/7/2022, από την Περιφέρεια ολοκληρώθηκαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και ανατέθηκαν τα δρομολόγια στους αναδόχους για την έγκαιρη και απρόσκοπτη μεταφορά 14.702 μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας, όλων των τύπων δημοσίων σχολείων.
Στα πλαίσια της σχετικής διακήρυξης όμως δεν υποβλήθηκαν προσφορές από ιδιώτες (Αστικό-Υπεραστικό ΚΤΕΛ και Σωματεία ιδιοκτητών Ταξί) για μια σειρά δρομολόγια με προβλήματα στην πρόσβαση.
Μεταξύ αυτών ήταν και τα δρομολόγια που αφορούν τη μεταφορά από απομακρυσμένους οικισμούς (περιοχή από τα Τριπόταμα έως και τα Λυκούρια) σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο – Δημοτικό αλλά και Γυμνάσιο – Λύκειο) της έδρας της Κλειτορίας και της Δάφνης.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να επισπεύσει τις διαδικασίες, κήρυξε της σχετικές διαδρομές άγονες και δυσπρόσιτες και με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (Τρίτη 2/8/2022) προχώρησε σε νέα διακήρυξη δημοπρασίας με ευνοϊκούς όρους.
«Για τη νέα σχολική χρονιά, 2021-΄22, για πρώτη φορά το 95% των μαθητών σε σχολεία της Δυτικής Ελλάδας θα έχουν εξασφαλισμένη δωρεάν μεταφορά με την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού η οποία έγινε στα μέσα Καλοκαιριού, μετά από σειρά επαφών και προεργασία που προηγήθηκε με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, προέκυψαν μια σειρά από άγονα δρομολόγια. Αυτή την περίοδο, μετά από επαφές μας με τους μεταφορείς, προσπαθούμε να καλύψουμε και αυτά τα προβλήματα που σχετίζονται κυρίως με προβλήματα προσβασιμότητας για τα λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ σε ορεινούς οικισμούς των Καλαβρύτων. Ευελπιστούμε ότι, οριακά μεν, τα παιδιά αυτά θα είναι σε θέση να μεταφερθούν, όπως όλα τα άλλα παιδιά, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δωρεάν» αναφέρει στη «Γ» ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας.
Στις Δ.Ε. Δάφνης και Κλειτορίας τα παιδιά που δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμη δωρεάν μεταφορά είναι πάνω από 80, μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.
Η Περιφέρεια δρομολόγησε τις απαιτούμενες διαδικασίες με βάση την πρώτη καταγραφή αναγκών των σχολείων από τον περασμένο Μάιο, για την επόμενη σχολική χρονιά 2022-‘23, ένα έργο προϋπολογισμού περίπου 18 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μπούρας: «Δεν μπαίνουμε σε αντιπαράθεση, σεβασμός σε νόμους και Σύνταγμα»

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε κλίμα αμφισβήτησης αυτού καθαυτού του Προεδρικού Διατάγματος και γενικότερης έντασης με κινητοποιήσεις παρακώλυσης της προγραμματισμένης μεταφοράς του εξοπλισμού του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, κινείται ο Δήμος Αιγιαλείας, με την συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων και φορέων.

Αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί προς το παρόν η μεταφορά του εξοπλισμού ενώ εντείνεται το κλίμα αντίδρασης της Δημοτικής Αρχής κατά της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας. Εν τω μεταξύ εντός του Αυγούστου αναμένεται η απόφαση των προσωρινών μέτρων που ήγειρε ο Δήμος με στόχο την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος περί μεταφοράς της έδρας του Τμήματος Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στο Πανεπιστήμιο Πατρών ενώ τον Οκτώβριο αναμένεται η εκδίκαση σε τακτική διαδικασία.
Στο πλαίσιο αυτό η «Γ» απευθύνθηκε στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητή Χρήστο Μπούρα με ερώτημα ποια τακτική θα ακολουθηθεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών και ειδικότερα από Την Πρυτανική Αρχή «Εμείς θα σεβαστούμε τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας. Δεν προτιθέμεθα να προβούμε σε καμιάς μορφής αντιπαράθεση. Έχω ήδη ενημερώσει για τα δρώμενα την Υπουργό Παιδείας, τους Υπουργούς Προστασίας που Πολίτη, Δικαιοσύνης και Ναυτιλίας και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Επίσης τις τοπικές Δικαστικές και Αστυνομικές Αρχές. Δεν είναι αρμοδιότητα της Πρυτανικής Αρχής η επίλυση του συγκεκριμένου θέματος».
Ως μείζον θέμα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών θέτει την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων του Σεπτεμβρίου και τις εγγραφές των φοιτητών «Αυτό που πρωτίστως με απασχολεί είναι η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων του Σεπτεμβρίου και οι εγγραφές των νεοεισαχθέντων και των υπολοίπων φοιτητών και είναι θέμα μείζονος σημασίας που θα προασπιστούμε ως οφείλουμε»
TΕΤΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα