Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η πολιτική για μένα είναι ανοικτό κεφάλαιο-Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου, αποκαλύπτει τις σκέψεις της

Published

on

Συνέντευξη στον Διονύση Ζακυνθινό

Από φοιτήτρια, όπως λέει, δεν συμπαθούσε καθόλου τον συνδικαλισμό, ούτε την πολιτική. Ωστόσο, ενεπλάκη στον συνδικαλισμό από… αγανάκτηση, ενώ για την πολιτική επισημαίνει ότι παραμένει γι’ αυτήν ένα ανοικτό κεφάλαιο.

«Διαθέτω περισσότερο τεχνοκρατική αντίληψη και με την χρόνια εμπειρία ανέπτυξα πολιτικό αισθητήριο» τονίζει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου σε συνέντευξη της στη «Γ», αποκαλύπτοντας ότι της έγινε πρόταση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατέλθει στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ως υποψήφια δήμαρχος Πατρέων.

Όσο για την πανδημία, επισημαίνει ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Νοσώντας πρόσφατα και η ίδια από κορωνοϊό, η κυρία Άννα Μαστοράκου τονίζει ότι η σύσταση για χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους ή σε χώρους με συνωστισμό είναι μία σωστή πρακτική, τασσόμενη επίσης υπέρ της τέταρτης δόσης του εμβολίου για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα έξαρση της πανδημίας. Κατά την άποψη σας, επιβάλλεται να ληφθούν εκ νέου περιοριστικά μέτρα, κι αν ναι ποια πρέπει να είναι αυτά;

Η νέα έξαρση της πανδημίας έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις προηγούμενες. Υπάρχουν λιγότερα περιστατικά βαριάς νόσησης με μία ελεγχόμενη αύξηση των νοσηλειών στις απλές κλίνες COVID, χωρίς όμως επιβάρυνση στις ΜΕΘ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε προσοχή στις ομάδες υψηλού κινδύνου και σε ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα ανεξαρτήτου ηλικίας. Να μην ξεχνάμε, όμως, ότι μπορούν να νοσήσουν βαριά και νέοι άνθρωποι.

Η σύσταση για χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους ή σε χώρους με συνωστισμό είναι μία σωστή πρακτική, παρόλο που καταστρατηγείται διαρκώς. Προς το παρόν, δεν φαίνεται να πιέζεται το σύστημα υγείας σε τέτοιο βαθμό που να χρειάζεται η θέσπιση περιοριστικών μέτρων. Ο κάθε πολίτης πρέπει να μεριμνήσει να προβεί σε διαγνωστικό τεστ COVID άμεσα σε υποψία νόσου, ώστε να προστατεύσει το περιβάλλον του. Επίσης, σε περίπτωση θετικού τεστ, θα πρέπει να επικοινωνεί με τον θεράποντα ιατρό για περαιτέρω οδηγίες αλλά και πιθανή λήψη ειδικής αντι-ϊικής θεραπείας, εάν υπάρχουν οι σχετικές ενδείξεις, ώστε να αποτραπούν βαριές νοσηλείες σε ειδικές περιπτώσεις ασθενών.

Να κάνουμε ή όχι την τέταρτη δόση του εμβολίου; Εσείς τι λέτε;

Ναι, η τέταρτη δόση είναι αρκετά χρήσιμη για την προστασία συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού, με το επιδημιολογικό φορτίο που υπάρχει αυτήν τη στιγμή. Η σύσταση των λοιμωξιολόγων για τέταρτη δόση αφορά τις ηλικίες άνω των 60 ετών. Όσοι πολίτες είναι κάτω από αυτό το ηλικιακό όριο θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, καθώς οι οδηγίες διαφέρουν ανάλογα με το ιστορικό του κάθε ασθενούς.

Με το χέρι στην καρδιά, φοβάστε μήπως γίνετε ξανά στόχος αντιεμβολιαστών;

Το θέμα της αμφισβήτησης του εμβολίου κατά της νόσου COVID πήρε απρόσμενες διαστάσεις, οι οποίες αναδείχθηκαν, υπερτονίστηκαν, δραματοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα να εγκαθιδρυθούν ακραίες συμπεριφορές από μερίδα πολιτών, με κύριο στόχο τον κλονισμό της πίστης στην επιστήμη και στους ιατρούς. Κανένα εμβόλιο δεν είναι τέλειο, αυτό είναι σαφές. Ο εμβολιασμός είναι προσωπική απόφαση, η οποία είναι σεβαστή. Όμως, η σκόπιμη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων μίας παγκόσμιας συνομωσίας, ήταν ικανή να συμπαρασύρει αθώους πολίτες ακόμη και στο θάνατο. Δυστυχώς, σε αυτόν το βωμό, χάθηκαν αρκετές ψυχές άδικα, ενώ αρκετοί βίωσαν την απίστευτη ταλαιπωρία της ίδιας της νόσου και πήραν μαθήματα ζωής. Ο στόχος των αντιεμβολιαστών ήταν η προβολή των θέσεων τους. Νομίζω ότι αυτό το βήμα έχει ξεθωριάσει, καθώς ήρθε η ίδια η πραγματικότητα να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις. Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας, επιλέγω σταθερά και ακλόνητα την πλευρά της επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Θεωρείτε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι επαρκώς θωρακισμένο για να αντέξει στο προσεχές διάστημα μια επιπρόσθετη πίεση ή πρέπει να ενισχυθεί επιπλέον σε ΜΕΘ, κλίνες και προσωπικό;

Υπάρχουν μοντέλα που εκτιμούν ότι το επόμενο 20ήμερο θα υπάρξει μια πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε απλές κλίνες COVID αλλά και non – COVID και γι’ αυτό δρομολογείται η ανάπτυξη περισσότερων κλινών. Στην περιοχή μας ήδη αρχίζουν οι ανακατατάξεις για ανάπτυξη κλινών COVID. Φαίνεται πως η κατάσταση είναι προς το παρόν διαχειρίσιμη, κυρίως γιατί αυτή η πίεση δεν μεταφέρεται σε μεγάλο βαθμό, σε κλίνες ΜΕΘ. Παραμένει το παγιωμένο αίτημα για πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία, τα οποία έχουν δεχθεί μεγάλη πίεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μετά από τη θετική εκδίκαση των προσφυγών των ιατρών του ΕΣΥ στο ΣτΕ για το ιατρικό μισθολόγιο, ανοίγει πλέον ανοικτά η διεκδίκηση της αποκατάστασης των ιατρικών αμοιβών σε ευρωπαϊκά επίπεδα. Ήδη βιώνουμε μαζικές παραιτήσεις ιατρών του ΕΣΥ λόγω απαιτητικών συνθηκών εργασίας και χαμηλόμισθες απολαβές. Επειδή η πανδημία δεν έχει τελειώσει, το πολιτικό σύστημα πρέπει να πάψει να εκμεταλλεύεται το φιλότιμο του Έλληνα ιατρού.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ελλείψεις που εντοπίζετε στον τοπικό υγειονομικό χάρτη;

Η υπαρκτή ανάγκη σε αναισθησιολόγους και ιατρούς ΜΕΘ είναι μία συνεχή πρόκληση για τη λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων της περιοχής μας. Η Πάτρα χρησιμοποιείται σαν δεξαμενή ιατρικού ανθρώπινου δυναμικού για την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών άλλων νοσηλευτικών μονάδων όμορων νομών ή περιοχών. Κατά αυτόν τον τρόπο, προκύπτουν μετακινήσεις συναδέλφων που καλούνται ως ιατροί «γυρολόγοι» να καλύπτουν τα κενά του συστήματος, κατά παράβαση όλων των αρχών της ιατρικής πράξης που απαιτεί διάρκεια, συνέχεια και συνέπεια.

Ποια είναι η θέση σας σχετικά με το Καραμανδάνειο; Να κλείσει, όπως έχει προτείνει ο καθηγητής Καρδιολογίας Περικλής Νταβλούρος, να παραμείνει ως έχει και να ενισχυθεί, ή τη θέση του να πάρει ένα νέο, σύγχρονο, παιδιατρικό νοσοκομείο;

Το Καραμανδάνειο είναι το μοναδικό παιδιατρικό Νοσοκομείο εκτός Αττικής και είναι ένα ιστορικό Νοσοκομείο που μιλάει στην καρδιά της Πάτρας. Έχει μοναδικές ιατρικές υπηρεσίες, οι οποίες εξυπηρετούν τις ιδιαίτερες ανάγκες των μικρών ασθενών στην ευρεία περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Σαφώς πρέπει να στελεχωθεί και να αναβαθμισθεί. Το κτιριακό πρόβλημα του Καραμανδανείου – όπως το ανέδειξε ο κ. Νταβλούρος – όντως αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξή του και στη λειτουργία του.
Προέχει, όμως, η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του και η στελέχωσή του σε ιατρικό ανθρώπινο δυναμικό. Έχει ζητηθεί από το ΔΣ η προκήρυξη των τεσσάρων θέσεων αναισθησιολογίας, με την ελπίδα ότι θα προκύψει σχετικό ενδιαφέρον. Οφείλω να επισημάνω ότι οι συνεχιζόμενες δημόσιες αναφορές για κατάρρευση του Νοσοκομείου δημιουργούν αρνητικό κλίμα στους συναδέλφους που ενδεχομένως θα εκδήλωναν ενδιαφέρον για την προκήρυξη. Επίσης, υπάρχει ένα ζήτημα που τίθεται από την παιδοψυχιατρική κλινική, με αίτημα να ενταχθεί στο κτίριο του κεντρικού νοσοκομείου, το οποίο φυσικά είναι ανέφικτο, λόγω έλλειψης χώρων. Εφόσον λοιπόν επιλυθούν αυτά τα λειτουργικά θέματα, μπορεί να ανοίξει μία ανοικτή συζήτηση για ένα νέο, σύγχρονο, παιδιατρικό νοσοκομείο που θα ενσωματώνει όλες τις υπηρεσίες που θα αφορούν το παιδί ή τη μητέρα και το παιδί, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Τελικά, επειδή κατά καιρούς ακούγονται και γράφονται διάφορα, την Άννα Μαστοράκου την ενδιαφέρει η πολιτική ή είναι αυστηρά προσηλωμένη στην επιστήμη της;

Συνδικαλισμός και πολιτική είναι διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος. Από φοιτήτρια, δεν συμπαθούσα καθόλου τον συνδικαλισμό ούτε την πολιτική. Βρέθηκα στον χώρο από αγανάκτηση, καθώς αναζητούσα πραγματικές λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα του κλάδου μου. Διαθέτω περισσότερο τεχνοκρατική αντίληψη και με την χρόνια εμπειρία, ανέπτυξα πολιτικό αισθητήριο. Η πολιτική είναι ένα ανοικτό κεφάλαιο για μένα, με πολλές προϋποθέσεις.

Πάντως, η Νέα Δημοκρατία φέρεται να ενδιαφέρθηκε να σας αξιοποιήσει πολιτικά. Έτσι δεν είναι;

Στις προηγούμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μού έγινε πρόταση από το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη να είμαι υποψήφια δήμαρχος Πατρέων σε μία πολύ μικρή προεκλογική περίοδο, 3 έως 4 μηνών. Ήταν μία πολύ τιμητική πρόταση για την οποία απάντησα δημόσια, θεωρώντας καταρχήν ότι δεν ήταν πρέπον να προδώσω την εμπιστοσύνη των συναδέλφων μου σε μία πρόσφατη δύσκολη εκλογική διαδικασία στον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών. Δεύτερον, το χρονικό περιθώριο που μού δόθηκε ήταν πολύ μικρό για να φέρω εις πέρας μία τόσο απαιτητική αποστολή.

Αν η Νέα Δημοκρατία σας ζητήσει να είστε υποψήφια βουλευτής, ποια απάντηση θα δώσετε;

Κάθε πρόταση αξιολογείται από τα δεδομένα της στιγμής. Για μένα, η πολιτική δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ένα όχημα βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών και της ανάπτυξης της χώρας. Δεν με ενδιαφέρει ο τίτλος αλλά η ουσία, η δυνατότητα παρέμβασης. Σημαντικό κριτήριο είναι η πολιτική ατμόσφαιρα στον ιατρικό κόσμο, στην κοινωνία, το ποσοστό αποδοχής μου στους πολίτες και ο χρόνος κατάλληλης προετοιμασίας ώστε να υπάρχει αξιοπρεπής εμφάνιση. Μην ξεχνάμε ότι περάσαμε μία πανδημία, όπου υπήρχαν αρκετές πληγές, συστάσεις, περιορισμοί. Σίγουρα, όχι ευχάριστοι. ΄
Η δική μου προσπάθεια εστιάστηκε στην κατανόηση της λογικής των μέτρων, ώστε να βοηθηθεί ο πολίτης να κρίνει με σωστά κριτήρια. Παραμένει ένα ερωτηματικό για το εάν δημόσια πρόσωπα που παίρνουν θέση για δυσάρεστες οδηγίες, προτροπές, εμβόλια, περιοριστικά μέτρα έχουν καλή αποδοχή από την κοινωνία ή εισπράττουν τον ενδόμυχο αρνητικό συναίσθημα που εκφράζει ένας ασθενής προς το πικρό του φάρμακο.

Ροή ειδήσεων

Advertisement