Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Υγειονομική ασφάλεια-Συνεργασία ΣΚΕΑΝΑ με τα στελέχη του ΕΦΕΤ

Published

on

Μεγάλη βελτίωση στην υγειονομική εικόνα της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων κατέγραψαν τα στελέχη του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποίησαν με το προεδρείο του ΣΚΕΑΝΑ.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Νικόλαος Νιφόρας, Προϊστάμενος Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΦΕΤ, η Μαρία Μαργέτη, Αναπληρώτρια Προϊσταμένου Περιφερειακής Δ/νσης και Προϊσταμένη Τμήματος Ελέγχων για τη Προστασία των καταναλωτών και ο Κωνσταντίνος Πλιάγκας, Προϊστάμενος Τμήματος Ελέγχων Ασφαλείας τροφίμων, ενώ τον ΣΚΕΑΝΑ εκπροσώπησαν οι Αναστάσιος Γιατράς (πρόεδρος), Γεώργιος Κούλης (αντιπρόεδρος), Παναγιώτης Ματθαιόπουλος (γεν. γραμματέας) και Δημήτριος Φάκαλος (ταμίας).
Τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν πολλά καθώς ο ΕΦΕΤ ως μια υπηρεσία που το μεγαλύτερο μέρος των αρμοδιοτήτων της άπτεται του αντικειμένου της εστίασης. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΦΕΤ έδωσαν τις απαραίτητες διευκρινίσεις όπου αυτό ήταν απαραίτητο, σχετικά με διαδικασίες αλλά και ορθές πρακτικές που οφείλει κάθε επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος να εφαρμόζει απαρέγκλιτα για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.
Οι εκπρόσωποι του ΕΦΕΤ τόνισαν πως οι έλεγχοι σε καμία περίπτωση δεν είναι προληπτικοί, αλλά βάσει νόμου δίνεται η δυνατότητα ορισμού επανελέγχου ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας της παράβασης και πως αν υπάρχουν λόγοι υψηλής επικινδυνότητας επιβάλλονται απευθείας ποινές.
ΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Οι πυλώνες του ελέγχου, στους οποίους έγινε αναλυτική αναφορά, είναι οι παρακάτω: Υγειονομικό καθεστώς (υποδομή, εξοπλισμός), Προσωπικό (χειρισμοί, εκπαίδευση), Τεκμηρίωση διαδικασιών (τήρηση αρχείου), Ιχνηλασιμότητα (σημάνσεις προϊόντων, αλυσίδα τροφίμων).
ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ
Αναφορικά με τις παραβάσεις και τις επιβολές ποινών ισχύουν τα κάτωθι:
Συνήθεις αιτίες κατάσχεσης:
Ληγμένα τρόφιμα.
Νωπά τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης που έχουν παρατύπως καταψυχθεί.
Κατεψυγμένα τρόφιμα χωρίς ενδείξεις. Συντήρηση ευαλλοίωτων τροφίμων εκτός θερμοκρασιακών προδιαγραφών.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Ένα άλλο θέμα που τέθηκε είναι η πιστοποίηση του ΕΦΕΤ, την οποία πρέπει υποχρεωτικά να κατέχει κάθε εργαζόμενος στον τομέα της εστίασης που έρχεται σε άμεση ή έμμεση επαφή με τα τρόφιμα, σχετικά με την οποία οι εκπρόσωποι του ΣΚΕΑΝΑ έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι θα αλλάξει και θα απλοποιηθεί η διαδικασία άμεσα.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να υπάρχει μια καλή συνεργασία. Συμφωνήθηκε, τέλος, να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβρη μεγάλη ημερίδα του ΣΚΕΑΝΑ σε συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων – Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδα, με σκοπό την ενημέρωση και επιμόρφωση των επιχειρηματιών και εργαζομένων του κλάδου.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement