Τρίτη 28 Μαρτίου 2023
Connect with us

Διεθνή

Ανατολική Μεσόγειος: Οι ενεργειακοί πόροι στο στόχαστρο του Ερντογάν – Μήλον της έριδος για πολλούς «παίκτες»

Δημοσιεύθηκε

στις

Χωρίς την Τουρκία, ωστόσο, ούτε η ειρηνική εξόρυξη πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε η αξιοποίηση της μελλοντικής «πράσινης» ενέργειας θα είναι δυνατή μακροπρόθεσμα, σημειώνεται χαρακτηριστικά σε γερμανικό άρθρο.

Αποτελεί κοινό μυστικό ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας του Ερντογάν σχεδόν πίσω από κάθε πρόκληση απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Και αυτός δεν είναι άλλος από τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου.

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Σύμβολο υπεράσπισης των τουρκικών συμφερόντων στη Μεσόγειο το «Αμπντουλχαμίντ Χαν»

Εξάλλου, ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παραδέχθηκε την Τρίτη ότι «η λύση του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου, στην πραγματικότητα, εξαρτάται από το μοίρασμα των εσόδων στην Κύπρο. Δηλαδή, το 50% του ζητήματος. Η δίκαιη κατανομή των εσόδων», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν επιτρέπουμε να μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας»
Σε δηλώσεις του και αναφερόμενος στις ανακοινώσεις της κοινοπραξίας ENI-TOTAL για την κυπριακή ΑΟΖ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «πράγματι η υφαλοκρηπίδα μας εκτείνεται μέχρι και αυτά τα τεμάχια, όμως το σημείο αυτό όπου γίνονται γεωτρήσεις είναι νοτιότερα από το νότιο όριο της υφαλοκρηπίδας μας. Ήδη εμείς δεν επιτρέπουμε να μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας».

Ανέφερε μάλιστα ότι πέρυσι η Ελλάδα και η Κύπρος «προσπάθησαν μέσα σε ένα χρόνο 9 φορές, με διάφορες μεθόδους και στέλνοντας πλοία, ακόμη και με πλοία τρίτων χωρών, να εισέλθουν στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα», αλλά η Τουρκία τις απέτρεψε, είτε στρατιωτικά με τα πλοία, είτε με διπλωματικούς τρόπους.

Ενεργειακοί πόροι της Μεσογείου: Τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου και ποιος επιδιώκει να τα αξιοποιήσει
Χαρακτηριστικό είναι άρθρο του Focus Online, με τίτλο «Ενεργειακοί πόροι της Μεσογείου: Τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών, στις οποίες κάνουμε διακοπές – και ποιος επιδιώκει να τα αξιοποιήσει»

Όπως αναφέρεται, πολλά δισεκατομμύρια τόνοι φυσικού αερίου και πετρελαίου βρίσκονται κάτω από τον πυθμένα της Μεσογείου – και τα κράτη της περιοχής τα αναζητούν και τα αξιοποιούν, σε έναν αγώνα δρόμου όλων εναντίον όλων των άλλων.

Και αυτό, όπως σημειώνεται, παρ’ όλο που διεθνείς οργανισμοί είχαν διακηρύξει ότι στην περιοχή επικρατεί ηρεμία. Ωστόσο, αυτό συνέβαινε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζεται χαρακτηριστικά.

Το άρθρο, αναπαραγωγή της ανάλυσης της οικονομικής ιστοσελίδας WirtschaftsKurier αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο νόμος της ζούγκλας μπορεί σύντομα να επικρατήσει στη θάλασσα, σημειώνοντας πως αυτή είναι μάλλον μια απαισιόδοξη άποψη για τις δραστηριότητες πολλών κρατών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτή την περίοδο, λόγω της δίψας για ενέργεια και της διαμάχης για τα θαλάσσια σύνορα, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει μόνο μια εξαιρετικά εύθραυστη ειρήνη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, Ισραήλ και Λιβάνου, Κύπρου και Αιγύπτου.

Το αναγνωρισμένο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και οι διεθνείς συμφωνίες καταστρατηγούνται σε μεγάλη κλίμακα.

Πώς χάθηκαν τα πολλά υποσχόμενα σχέδια της ΕΕ στο βυθό της Μεσογείου
Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία κατέστρεψε τα όμορφα οράματα και τα πολλά υποσχόμενα σχέδια της ΕΕ και των μεσογειακών κρατών της Βόρειας Αφρικής σχεδόν εν μία νυκτί.

Στο τέλος του 2021, μπορούσε κανείς ακόμη να διαβάσει σε αρκετά σοβαρές πηγές για την απώλεια της σημασίας των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο βυθό της θάλασσας και την επακόλουθη ειρηνική συνύπαρξη γειτονικών κρατών, ορισμένα από τα οποία είχαν κακές σχέσεις επί αιώνες.

Ο όρος-κλειδί ήταν «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Τεράστια υποθαλάσσια καλώδια θα μετέφεραν την ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο, για παράδειγμα, από την Αίγυπτο στην Κεντρική Ευρώπη, μέσω Κύπρου και Κρήτης.

Το «πράσινο» υδρογόνο θα ικανοποιούσε τη δίψα της περιοχής για ενέργεια και θα φώτιζε την Ευρώπη.

Τα δυσάρεστα επιχειρήματα για τα σύνορα και τα ναυτικά μίλια από τις ακτές ακούγονταν ανούσια.

Γιατί το σχέδιο μπήκε «στο ράφι»
Το όνειρο τελείωσε, επισημαίνεται στο άρθρο, και αυτό μάλλον θα ισχύει και για το άμεσο μέλλον.

Πριν από το 2014, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αναπτύξει μια στρατηγική για τη χρήση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου ως πηγής ενέργειας για την Κεντρική Ευρώπη, με μακροπρόθεσμο στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τις πρώτες ύλες της Ρωσίας.

Το σχέδιο μπήκε «στο ράφι», όταν τέθηκε ο υψηλός στόχος της αποκαρβονοποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

«Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν θεωρούνται πλέον ιδιαίτερα σημαντικές», επιβεβαίωνε το φθινόπωρο του 2021 το Γερμανικό Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής (SWP) στο Βερολίνο.

Σπάνια τα σχέδια χάνουν τόσο γρήγορα την αξία τους. Σε κάθε περίπτωση, τα πιθανά κέρδη κάθε βιώσιμου ενεργειακού εφοδιασμού τοποθετούνται στο μακρινό μέλλον.

Ωστόσο, επιδιώχθηκαν με ζέση – και εν τω μεταξύ η εστίαση στην έρευνα για φυσικό αέριο σταμάτησε, επειδή θα οδηγούσε σε αξιόπιστη προμήθεια χρόνια αργότερα.

Και τότε, σύμφωνα με την πεποίθηση, τα ορυκτά καύσιμα δεν θα χρειάζονταν πλέον. Από την άλλη πλευρά, Ισραηλινοί ειδικοί, η χώρα των οποίων συνεχίζει να παράγει φυσικό αέριο, πιστεύουν ότι η πρώτη ύλη θα είναι απαραίτητη και τον επόμενο αιώνα. Μπορεί και να έχουν δίκιο.

Η πολιτική εκκρεμούς της Άγκυρας
Η Τουρκία προφανώς επιδιώκει οράματα εντελώς διαφορετικού είδους.

Η Άγκυρα ακολουθεί, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, μία πολιτική εκκρεμούς.

Δεν είναι περίεργο, σημειώνεται στο άρθρο, δεδομένου ότι σχεδόν το ήμισυ του φυσικού αερίου που προμηθεύεται προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ ένας άλλος σημαντικός προμηθευτής της είναι το Ιράν. Και οι δύο είναι χώρες, τις οποίες η Άγκυρα δεν θα ήθελε να αναστατώσει.

Αντίθετα, η Τουρκία προσφέρει τη δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω αγωγών δια της Βουλγαρίας ή ακόμη και της Ελλάδας – οι αγωγοί υπάρχουν ήδη. Η ΕΕ είναι δύσπιστη, ωστόσο, καθώς αυτό θα δημιουργούσε περαιτέρω έμμεση εξάρτηση από την Ρωσία.

Επιπλέον, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, όπως και ο προαιώνιος εχθρός της, η Ελλάδα, διαδραματίζει πρωτίστως ρόλο ταραχοποιού στην Ανατολική Μεσόγειο – τουλάχιστον από τη σκοπιά των περισσότερων άλλων γειτονικών χωρών.

Το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν ξεκίνησε πρόσφατα την αναζήτηση νέων κοιτασμάτων «παντού» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό αποτελεί προσβολή για την Ελλάδα – επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο γερμανικό άρθρο – της οποίας η ΑΟΖ γύρω από τα νησιά του Αιγαίου δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από την Άγκυρα, παρόλο που πρόκειται για διεθνώς αναγνωρισμένα θαλάσσια σύνορα.

Η Τουρκία δραστηριοποιείται και στα ύδατα της τουρκοκρατούμενης Βόρειας Κύπρου, ενός ψευδοκράτους που δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένο. Αυτό εξοργίζει την Κύπρο, μέλος της ΕΕ, και ανησυχεί περαιτέρω την Ελλάδα. Στην Αθήνα, οι άνθρωποι έχουν τις δικές τους εμπειρίες από τις οθωμανικές «παραδόσεις».

Αδύνατη η ειρηνική εξόρυξη χωρίς την Τουρκία
Χωρίς την Τουρκία, ωστόσο, ούτε η ειρηνική εξόρυξη πόρων στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ούτε η αξιοποίηση της μελλοντικής «πράσινης» ενέργειας θα είναι δυνατή μακροπρόθεσμα.

Οι εκλογές του επόμενου έτους ρίχνουν επίσης βαριά την σκιά τους: Δεδομένης της καταστροφικής οικονομικής ανάπτυξης με τον δραματικά υψηλό πληθωρισμό, ο αυταρχικός πρόεδρος Ερντογάν έχει στραφεί περισσότερο παρά ποτέ στην ασυγκράτητη εθνική υπερηφάνεια, ως εργαλείο για να κερδίσει ψήφους.

Παρεμπιπτόντως, σημειώνεται χαρακτηριστικά, ο Ερντογάν στηρίζεται σε μια ιδιότυπη κατανόηση της Ιστορίας, που δεν είναι ανόμοια από αυτήν της Ρωσίας υπό τον Πούτιν.

Εν μέσω αυτής της περίπλοκης κατάστασης, το Ισραήλ και η Τουρκία επισφράγισαν πρόσφατα την επανέναρξη των διπλωματικών τους σχέσεων.

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τουλάχιστον στην άμβλυνση των συγκρούσεων στον ενεργειακό τομέα.

Το Ισραήλ παράγει ήδη φυσικό αέριο από δύο τεράστια κοιτάσματα στα ανοικτά των ακτών του – μόνο που το ζήτημα της μεταφοράς στην Ευρώπη δεν αποτελούσε μέχρι στιγμής προτεραιότητα και ως εκ τούτου δεν έχει επιλυθεί. Όμως, σε συνεννόηση με την Τουρκία θα μπορούσε μεσοπρόθεσμα να βρεθεί ο τρόπος.

Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των έργων είναι ότι δεν φαίνονται κατάλληλα να ανακουφίσουν σύντομα τις δραματικές ελλείψεις στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Ωστόσο, τα σχέδια της ΕΕ για το φυσικό αέριο από τη θάλασσα, που εγκαταλείφθηκαν πρόωρα, δείχνουν ότι μια αποφασιστική υλοποίησή τους, από το 2010 και μετά, θα είχε αποφέρει καρπούς σήμερα.

Σήμερα, που είναι επειγόντως απαραίτητη μια διέξοδος από τη δυσάρεστη κατάσταση – και αυτή η διέξοδος δεν υπάρχει…

www.in.gr

Διεθνή

Πυροβολισμοί σε σχολείο στο Νάσβιλ: Ποια ήταν η 28χρονη τρανς που σκόρπισε τον θάνατο

Δημοσιεύθηκε

στις

Η αστυνομία ταυτοποίησε το άτομο που άνοιξε πυρ σε πρωτοβάθμιο ιδιωτικό σχολείο στη Νάσβιλ, στην πολιτεία Τενεσί, ως την 28χρονη Όντρεϊ Χέιλ, η οποία είναι μια τρανς πρώην μαθήτρια του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Οι πυροβολισμοί στο σχολείο είχαν ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο τριών παιδιών και τριών ενηλίκων. Τα ονόματα των θυμάτων είναι Evelyn Dieckhaus (9 ετών), Hallie Scruggs (9 ετών), William Kinney (9 ετών), Cynthia Peak (61 ετών), Katherine Koonce (60 ετών) και Mike Hill (61 χρονών).

Mία 28χρονη τρανς σκότωσε τα έξι άτομα σε σχολείο του Νάσβιλ
Σύμφωνα με αναφορές, ο αρχηγός της αστυνομίας αναγνώρισε την Όντρεϊ Χέιλ ως τρανς γυναίκα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το απόγευμα της Δευτέρας. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι σε ένα προφίλ του LinkedIn, η Όντρεϊ Χέιλ είχε καταχωρίσει τις αντωνυμίες «He/Him», σύμφωνα με το Fox News.

Σύμφωνα με αναφορές, η Όντρεϊ Χέιλ φέρεται να χρησιμοποίησε δύο τουφέκια και ένα όπλο, με τα οποία κατάφερε να εισβάλει στο κτίριο και να σκορπίσει τον θάνατο. Στη συνέχεια, η Χέιλ φέρεται να ανέβηκε τις σκάλες στον δεύτερο όροφο και άνοιξε πυρ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία παιδιά και τρεις ενήλικες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο αστυνομικοί του Νάσβιλ μπήκαν στο σχολείο και ακολούθησαν τους ήχους των πυροβολισμών για να εντοπίσουν την δράστιδα, την οποία εκτέλεσαν γύρω στις 10:27 π.μ., ώρα των ΗΠΑ. Ο αρχηγός της αστυνομίας του δήλωσε ότι οι ερευνητές κατάφεραν να αναγνωρίσουν την ταυτότητα της δράστριας εξετάζοντας ένα κοντινό όχημα.

Το «τελευταίο αντίο»
Σύμφωνα με τα νέα του WTVF, η δράστρια έστειλε μηνύματα σε έναν πρώην συμπαίκτη του μπάσκετ στο γυμνάσιο λίγα λεπτά πριν την επίθεση. Η Χέιλ έκανε λόγο για «ένα τελευταίο αντίο» ενώ ανέφερε ότι ο θάνατος της θα… γίνει γνωστός σύντομα από τις ειδήσεις.

«Πρόκειται σημείωμα αυτοκτονίας. Σκοπεύω να πεθάνω σήμερα. ΔΕΝ ΑΣΤΕΙΕΥΟΜΑΙ!!!» έστειλε σε μήνυμα η Χέιλ σε φίλη της.

«Αυτό είναι το τελευταίο αντίο. Σ’ αγαπώ. Θα σε δω στην επόμενη ζωή. Δε θέλω να ζω άλλο, θέλω να πεθάνω», έγραφε. Aiden WTVF

Τα κίνητρα πίσω από την επίθεση
Οι Αρχές αναζητούν επί του παρόντος ένα κίνητρο πίσω από την επίθεση και εξετάζουν ένα «μανιφέστο» και άλλα γραπτά που βρέθηκαν στο σπίτι της Χέιλ, το οποίο βρίσκεται περίπου τρία μίλια μακριά από το Covenant School.

Ο προσωπικός ιστότοπος και το προφίλ της Χέιλ στο LinkedIn δείχνουν ότι εργαζόταν ως γραφίστρια και δημιουργούσε λογότυπα για επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το προφίλ της στο LinkedIn, αποφοίτησε από το Nossi College of Art με πτυχίο στην γραφιστική το 2021.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποια χρόνια φοίτησε η Όντρεϊ Χέιλ στο The Covenant School, το σχολείο εξυπηρετεί μόνο μαθητές προσχολικής ηλικίας έως και μαθητές της 6ης τάξης και ιδρύθηκε το 2001. Βρίσκεται στη γειτονιά Green Hills του Νάσβιλ, νοτιοδυτικά της περιοχής στο κέντρο της πόλης.

in.gr

Περισσότερα

Διεθνή

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε να αυξηθεί η παραγωγή στρατιωτικού πυρηνικού υλικού

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε να αυξηθεί η παραγωγή «στρατιωτικού πυρηνικού υλικού» και να κατασκευαστούν πιο ισχυρά όπλα, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Αυτή η πιο πρόσφατη απειλή του Κιμ, ο οποίος έχει καλέσει και στο παρελθόν να αυξηθεί «εκθετικά» η παραγωγή πυρηνικών όπλων στη χώρα του, έγινε λίγο πριν από την άφιξη αμερικανικών αεροπλανοφόρων στη Νότια Κορέα.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δήλωσε ότι η χώρα του θα πρέπει να προετοιμαστεί να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα «οπουδήποτε και οποτεδήποτε», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο KCNA.

Παράλληλα ζήτησε από τους αξιωματούχους «να αναπτύξουν μακροπρόθεσμα την παραγωγή στρατιωτικού πυρηνικού υλικού προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο (…) της εκθετικής αύξησης των πυρηνικών οπλοστασίων».

Εξάλλου «ενθάρρυνε τη συνέχιση της παραγωγής ισχυρών πυρηνικών όπλων», πρόσθεσε το KCNA.

Όταν η Βόρεια Κορέα θα έχει «τελειοποιήσει» τα συστήματα πυρηνικών όπλων, «ο εχθρός θα μας φοβάται και δεν θα τολμά να προκαλέσει την κυριαρχία του κράτους μας, του συστήματός μας και του λαού μας», τόνισε ο Κιμ.

Πέρυσι η Βόρεια Κορέα είχε ανακοινώσει ότι το καθεστώς της ως πυρηνικής δύναμης είναι «αδιαπραγμάτευτο». Στις αρχές Μαρτίου ο Κιμ ζήτησε από τον στρατό της χώρας να εντείνει τα γυμνάσιά του ενόψει ενός «πραγματικού πολέμου».

Σήμερα ο βορειοκορεατικός στρατός επεσήμανε ότι πραγματοποίησε δεύτερη δοκιμή ενός «πυρηνικού, υποβρύχιου επιθετικού drone», έπειτα από μία πρώτη δοκιμή την προηγούμενη εβδομάδα.

Η δοκιμή αυτού του νέου όπλου, που ονομάζεται Haeil το οποίο σημαίνει τσουνάμι στα κορεατικά, έγινε σε απάντηση στα πρόσφατα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ- Νότιας Κορέας, τα μεγαλύτερα εδώ και πέντε χρόνια.

Το drone κινήθηκε κάτω από το νερό «επί 41 ώρες και 27 λεπτά διανύοντας 600 χιλιόμετρα» προτού πλήξει στόχο στα ανοικτά της επαρχίας Χαμγκιόνγκ νωρίς το πρωί της Δευτέρας, μετέδωσε το KCNA.

Παράλληλα την ίδια ημέρα ο βορειοκορεατικός στρατός πραγματοποίησε προσομοίωση πυρηνικής επίθεσης με τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Περισσότερα

Διεθνή

TikTok: Γιατί δεν το απαγορεύουν οι ευρωβουλευτές

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι ευρωβουλευτές δεν είναι έτοιμοι να το απαγορεύσουν ακόμη, κυρίως γιατί το Tik Tok απευθύνεται στην γενιά Ζ.

Σε δυσμενή θέση βρίσκεται πλέον το TikTok, καθώς ήδη οι δημοσιογράφοι του BBC έχουν λάβει εντολή να διαγράψουν την εφαρμογή από τα εταιρικά τηλέφωνα. Πρόσφατα ο CEO της εφαρμογής Shou Zi Chew, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις απέναντι στο Κογκρέσο.

Στην Ευρώπη, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αν και το προσωπικό του Κοινοβουλίου έλαβε εντολή για διαγραφή της εφαρμογής από όλες συσκευές εργασίας έως τις 20 Μαρτίου, οι ευρωβουλευτές θεωρούν πως είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη της άνοιξης του 2024. Αξίζει να αναφερθεί ότι η εφαρμογή έχει περίπου 125 εκατομμύρια Ευρωπαίους που χρησιμοποιούν πολύ ενεργά την εφαρμογή.

Σύμφωνα με το Politico, το Κοινοβούλιο έλαβε απόφασή να απαγορεύσει την εφαρμογή από τα τηλέφωνα των υπαλλήλων του στα τέλη Φεβρουαρίου, στον απόηχο παρόμοιων κινήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της ΕΕ και τη διπλωματική υπηρεσία της Ένωσης.

Σε επιστολή ανώτατου αξιωματούχου πληροφορικής του Κοινοβουλίου, που περιήλθε στην κατοχή του POLITICO, αναφέρεται ότι το θεσμικό όργανο έλαβε την απόφαση αφού είδε παρόμοιες απαγορεύσεις από ομοσπονδιακές κυβερνήσεις των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για να αποτρέψει «πιθανές απειλές» κατά του Κοινοβουλίου και των βουλευτών του.

Για το Κοινοβούλιο, ήταν μια αξιοσημείωτη στροφή. Μόλις λίγους μήνες νωρίτερα οι ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένου της Προέδρου Metsola και 14 αντιπροέδρων, ενέκριναν την έναρξη ενός επίσημου λογαριασμού του Κοινοβουλίου στο TikTok, σύμφωνα με ένα έγγραφο «TikTok strategy» της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνιών του Κοινοβουλίου με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου που είδε το POLITICO.

Αξιέπαινη πρωτοβουλία: Μαθήτρια μειονοτικού σχολείου στην Ξάνθη απέδωσε τον εθνικό ύμνο στη νοηματική

Ποια τα οφέλη για την έναρξη λογαριασμού Tik Tok του Ευρωκοινοβουλίου
«Οι βουλευτές και οι πολιτικές ομάδες ανοίγουν ολοένα και περισσότερο λογαριασμούς στο TikTok», αναφέρεται στο έγγραφο, επισημαίνοντας ότι οι έφηβοι που θα είναι τότε 16 ετών θα έχουν δικαίωμα ψήφου το 2024. «Ο κύριος σκοπός του ανοίγματος ενός καναλιού TikTok για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι να συνδεθεί άμεσα με τη νέα γενιά και τους ψηφοφόρους που ψηφίζουν για πρώτη φορά στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024, ιδίως μεταξύ της γενιάς Z», αναφέρεται.

Ένα άλλο υποτιθέμενο όφελος από την έναρξη ενός επίσημου λογαριασμού TikTok θα ήταν η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρεται στο έγγραφο.

Το πιο περίεργο είναι ότι ο μόνος σημαντικός λογαριασμός TikTok που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι στην πραγματικότητα ένας ψεύτικος λογαριασμός, τον οποίο το Κοινοβούλιο ζήτησε από το TikTok να αφαιρέσει.

Τρόποι παράκαμψης
Μεταξύ αυτών που θα χάσουν από τη νέα πολιτική του TikTok είναι οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ορισμένες από αυτές τις ομάδες έχουν μεγάλη εμβέλεια στην κινεζική εφαρμογή. Για παράδειγμα η μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έχει 51.000 οπαδούς στο TikTok.

Ο εκπρόσωπος Pedro López απέρριψε προηγουμένως την κίνηση του Κοινοβουλίου να σταματήσει τη χρήση του TikTok ως «παράλογη», υποσχόμενος ότι ο λογαριασμός του ΕΛΚ θα παραμείνει ενεργός. Ο López έγραψε στο POLITICO ότι «θα χρησιμοποιούμε ειδικούς υπολογιστές … μόνο για το TikTok και δεν θα συνδέονται με κανένα δίκτυο του ΕΚ ή του ΕΛΚ».

Αυτή είναι η ίδια στρατηγική που όλες οι άλλες πολιτικές ομάδες με λογαριασμό στο TikTok – Αριστερά, Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και Liberal Renew – δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να παρακάμψουν την απαγόρευση του TikTok σε συσκευές εργασίας, όπως τηλέφωνα, υπολογιστές ή tablet, σύμφωνα με εκπροσώπους. Περίπου 30 νομοθέτες της Renew Europe είναι ενεργοί στην πλατφόρμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ομάδας.

Πέρα από τις ομάδες, είναι τα μεμονωμένα μέλη του κοινοβουλίου -ιδιαίτερα εκείνα που είναι δημοφιλή στην εφαρμογή- που αντιδρούν στις προσπάθειες περιορισμού της χρήσης του. Η Clare Daly, ανεξάρτητη βουλευτής της Ιρλανδίας που ανήκει στην ομάδα της Αριστεράς, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ευρωβουλευτές στην πλατφόρμα με πάνω από 370.000 συνδρομητές που παρακολουθούν αποσπάσματα από τις ομιλίες της στην ολομέλεια. Η Daly απέκτησε περίπου 80.000 επιπλέον οπαδούς μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες από τότε που ανακοινώθηκε η απαγόρευση του Κοινοβουλίου.

Προτεραιότητα η κυβερνοασφάλεια – Με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιούν το Tik Tok
Η Daιly σε ένα email καταφέρθηκε εναντίον της νέας πολιτικής του Κοινοβουλίου: «Η απόφαση αυτή δεν καθοδηγείται από μια σοβαρή εκτίμηση απειλής. Πρόκειται για θέατρο ασφαλείας, περισσότερο για να κατευνάσει ένα κλίμα γεωπολιτικής σινοφοβίας στην πολιτική της ΕΕ παρά για την προστασία ευαίσθητων πληροφοριών ή τον μετριασμό των απειλών για την κυβερνοασφάλεια», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Moritz Körner, ευρωβουλευτή της κεντρώας ομάδας Renew Europe, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. «Οι πολιτικοί θα πρέπει να σκέφτονται πρώτα την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την κατασκοπεία πριν σκεφτούν τις εκλογές τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε στο POLITICO, προσθέτοντας ότι δεν έχει λογαριασμό στο TikTok.

«Θα χρησιμοποιήσουμε ένα εικονικό τηλέφωνο και όχι πια τα τηλέφωνα της δουλειάς μας. Αυτό το [εικονικό] τηλέφωνο θα χρησιμοποιείται μόνο για την παραγωγή βίντεο», δήλωσε ένας βοηθός του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη βουλευτή Delara Burkhardt, ο οποίος έχει σχεδόν 2.000 οπαδούς.

Ο βοηθός ανέφερε ότι η πλατφόρμα οδηγεί σε μια πιο φιλική, λιγότερο τραχιά πολιτική συζήτηση από άλλες πλατφόρμες όπως το Twitter: «Στο TikTok η κουλτούρα είναι πιο ευγενική, δεχόμαστε περισσότερες ερωτήσεις».

in.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα