Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Υγεία

Ο Καθηγητής Περικλής Νταβλούρος μίλησε στη “Γ” για το 20ο Διεθνές Συνέδριο «Γέφυρα Καρδιολογίας»

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Τέτας Γιαννάρου

Η Καρδιολογική Κλινική φαίνεται ότι αποτελεί έναν κεντρικό πυλώνα της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Η εμβέλεια των σύγχρονων καινοτόμων τεχνικών που χρησιμοποιεί στην επεμβατική καρδιολογία και όχι μόνον, της έχουν προσδώσει διεθνές κύρος και αναγνώριση. Το ιστορικό πλέον, Διεθνές Συνέδριο «Γέφυρα Καρδιολογίας» εκτεταμένο σε ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα, με αδιάλειπτο εκτόπισμα κύρους μιας 20ετίας , αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να πραγματοποιηθεί από την Καρδιολογική Κλινική του ΠΓΝΠ, στις 9-11 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό κέντρο του Παν/μίου Πατρών δίνοντας ένα ακόμα ηχηρό στίγμα στα πεπραγμένα της Καρδιολογικής Κλινικής.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η προσέγγιση του Προέδρου του Συνεδρίου / Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής διακεκριμένου Καθηγητή Περικλή Νταβλούρου, αναφορικά με το σκοπό αλλά και το περιεχόμενου του Συνεδρίου όπως το αποτυπώνει απαντώντας στα ερωτήματα της «Γ»

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΚΛΙΝΙΚΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ

«Θεωρώ ότι σκοπός και βεβαίως μείζον στόχος που ευελπιστώ ότι για μια ακόμα φορά ότι θα επιτευχθεί ,είναι η συνεχής ενημέρωση- εκπαίδευση μέσω των διευρυμένων θεμάτων που περιλαμβάνει το παρόν συνέδριο., των γιατρών όχι μόνον της ΝΔ Ελλάδας αλλά ολόκληρου του Ελλαδικού χώρου. Είναι σημαντικό ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου περιλαμβάνονται και θα αναπτυχθούν από διακεκριμένους ομιλητές θέματα της καθημερινής κλινικής πράξης», αναφέρει.

Επεξηγώντας ο Καθηγητής Νταβλούρος επισημαίνει : «Αναμφίβολα το γεγονός ότι συνεχίζουμε μια μακρά παράδοση στην ιατρική εκπαίδευση, αποτελεί μια βαριά κληρονομιά που πρέπει όχι μόνον να δικαιώσουμε, αλλά και να διευρύνουμε. Στο πλαίσιο αυτό το επιστημονικό πρόγραμμα του επικείμενου συνεδρίου και αυτή την 20η ιστορική χρονιά είναι εστιασμένο στον κλινικό καρδιολόγο, προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα της «κάθε μέρα κλινικής πράξης» και να ενημερώσει για νεότερες εξελίξεις όπως φάρμακα, συσκευές και στρατηγικές αντιμετώπισης, με κορυφαίους στο είδος τους Έλληνες και ξένους ομιλητές. Από τους γνωστούς Έλληνες Καθηγητές θα μετέχει και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Θόδωρος Βασιλακόπουλος ».

Ο ίδιος διευκρινίζει, ότι το πρόγραμμα είναι διευρυμένο περιλαμβάνοντας και άλλους τομείς της παθολογίας, όπως γενικούς παθολόγους, γενικούς ιατρούς, νεφρολόγους, ενδοκρινολόγους, πνευμονολόγους κτλ και βέβαια στους ειδικευόμενους καρδιολογίας και στους φοιτητές ιατρικής.

ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Ο κ. Νταβλούρος αναφερόμενος στο Πρόγραμμα υπογραμμίζει: «Το 20ο συνέδριο εστιάζει στις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής καρδιολογικής εταιρείας σχετικά με την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου, της καρδιακής ανεπάρκειας, της βηματοδότησης και της πνευμονικής υπέρτασης. Στον τομέα των αρρυθμιών θα υπάρξει εκτενής ανάλυση καθημερινών προβλημάτων όπως κολπική μαρμαρυγή, βηματοδότηση, αιφνίδιος θάνατος, κτλ.

Στον τομέα της πρόληψης, θα αναλυθούν θέματα που έχουν να κάνουν με υπέρταση, λιπίδια και αντιθρομβωτικά-αντιπηκτικά φάρμακα. Κομβικό ρόλο στην ειδικότητα της καρδιολογίας κατέχει η απεικόνιση, τομέας όπου θα αναλυθούν θέματα που αφορούν στις βαλβιδοπάθειες, στις συγγενείς καρδιοπάθειες και στην στεφανιαία νόσo».

Η ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ
Αναφερόμενος στην τομέα της επεμβατικής καρδιολογία, τόνισε ότι θα υπάρξουν εισηγήσεις που αφορούν σε διαδερμική εμφύτευση βαλβίδων (χωρίς χειρουργείο), αγγειοπλαστική υψηλού κινδύνου και στη συνοδευτική φαρμακευτική αγωγή ασθενών.
Παράλληλα θα αναλυθούν θέματα του τομέα της καρδιακής ανεπάρκειας και θα αναφερθούν οι πλέον σύγχρονες φαρμακευτικές και μηχανικές θεραπείες.

Νέα προσέγγιση στη στεφανιαία
Επίσης σχετικά με την στεφανιαία νόσο θα αναλυθούν διεξοδικά σύγχρονα διλλήματα σχετικά με το ποιοι ασθενείς μας χρειάζονται απλά φαρμακευτική αγωγή, ποιοι αγγειοπλαστική και ποιοι αορτοστεφανιαία παράκαμψη. Παράλληλα ειδικό βάρος θα έχουν οι σημαντικές διαλέξεις που θα αφορούν στις αρρυθμίες, στις καρδιακές επεμβάσεις και στον CoViD.από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές, αυθεντίες στο πεδίο τους

«Προεγγραφή για την συνεδρία επείγουσας καρδιολογίας»

Τέλος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνεδρίου «uα υπάρξει παράλληλη συνεδρία με θέματα επείγουσας καρδιολογίας για την οποία θα χρειαστεί προ-εγγραφή. Η συνεδρία αυτή απευθύνεται σε τελειόφοιτους της ιατρικής οι οποίοι πρόκειται να «ανοίξουν τα φτερά τους» ασκώντας για πρώτη φορά κλινική ιατρική στο αγροτικό τους, στους αγροτικούς ιατρούς, σε γενικούς ιατρούς και σε ειδικευόμενους καρδιολογίας Την τελευταία μέρα του συνεδρίου παραδοσιακά παρουσιάζονται δύσκολα και αμφιλεγόμενα περιστατικά ασθενών και συζητείται η αντιμετώπισή τους με διακεκριμένους Έλληνες καρδιοχειρουργούς.

Στην εναρκτήριο τελετή θα υπάρξει τιμητική διάλεξη από τον απερχόμενο πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας με θέμα το «Δίκτυο πρωτογενούς αγγειοπλαστικής για ασθενείς με οξύ έμφραγμα στην Ελλάδα», δηλαδή για την επείγουσα αγγειοπλαστική στο έμφραγμα.

Το δίκτυο στην περιοχή μας οργανώθηκε από το 2004 από τον καθηγητή, Δ. Αλεξόπουλο και λειτουργεί ανελλιπώς 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
-Πρόεδρος: Νταβλούρος Π. Καθηγητής Παθολογίας-Καρδιολογίας
-Αντιπρόεδρος: Τσίγκας Γ. Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Καρδιολογίας
-Μέλη (αλφαβητικά): Αλμπάνης Γ. Δ/ντής ΕΣΥ, δ/ντής καρδιολογικής κλινικής ΓΝ Αγρινίου, Βλασσοπούλου Ν. Δ/ντρια ΕΣΥ ΠΓΝΠ, Γράψας Ν. Πανεπιστημιακός υπότροφος ΠΓΝΠ, Κότσαλος Α.,καρδιολόγος εξωτερικός συνεργάτης, Κουτσογιάννης Ν. Δ/ντής ΕΣΥ, Λεβεντόπουλος Γ. Επ. Α’ ΕΣΥ, Μούλιας Α. Επ. Β’ ΕΣΥ, Πατσούρας Ν. Δ/ντής ΕΣΥ, Περπερής Α Επ. Α’ ΕΣΥ

 

Υγεία

Διαταραχές ύπνου: Φρένο σε αυτά τα χάπια για την αϋπνία συστήνουν οι ειδικοί

Δημοσιεύθηκε

στις

Η χρήση των βενζοδιαζεπίνων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας αντίστοιχα τον κίνδυνο υπερβολικής χρήσης στους νέους, σε σύγκριση με τις εναλλακτικές φαρμακολογικές θεραπείες για τις διαταραχές του ύπνου. Τα στοιχεία αυτά αποκάλυψε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Λόγω της αποτελεσματικότητας και ασφάλειάς τους, αλλά και της μεγάλης συχνότητας του άγχους και της αϋπνίας στον πληθυσμό, οι βενζοδιαζεπίνες έχουν ευρύτατη χρήση. Ωστόσο, το ενδεχόμενο της εξάρτησης θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κατά τη χορήγηση των βενζοδιαζεπινών. Oι βενζοδιαζεπίνες έχουν αγχολυτικές, υπνωτικές, αντιεπιληπτικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες, η κύριά τους όμως ένδειξη είναι η βραχυχρόνια συμπτωματική αντιμετώπιση του έντονου, παθολογικού άγχους και της αϋπνίας.

Η δρ. Greta A. Bushnell από το Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Brunswick του New Jersey και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν το κατά πόσον η θεραπεία με βενζοδιαζεπίνες για τις διαταραχές ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υπερδοσολογίας σε νεαρότερες ηλικίες, από το 2009 έως 2018, σε σύγκριση με εναλλακτικές φαρμακολογικές θεραπείες, όπως η τραζοδόνη, η υδροξυζίνη, η ζολπιδέμη, η ζαλεπλόνη και η εσσοπικλόνη.

Εστίασαν σε 23.084 νέους (10 έως 29 ετών) με διαγνωσμένες διαταραχές ύπνου που ξεκίνησαν τη χορήγηση μιας βενζοδιαζεπίνης και 66.706 που ξεκίνησαν μια συγκριτική φαρμακολογική θεραπεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επίπτωση της υπερδοσολογίας φαρμάκων στους έξι μήνες ήταν 0,9% για όσους ξεκινούσαν τη λήψη βενζοδιαζεπίνης και 0,8% για όσους λάμβαναν τη συγκριτική θεραπεία, αποδίδοντας αυξημένο κίνδυνο για υπερδοσολογία φαρμάκων με βενζοδιαζεπίνες έναντι των συγκριτικών θεραπειών σε μια προσαρμοσμένη ανάλυση.

Αυτή η συσχέτιση ήταν ακόμη ισχυρότερη μεταξύ των νέων με πρόσφατη συνταγογράφηση οπιοειδών έναντι εκείνων χωρίς πρόσφατη συνταγογράφηση.

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος υπερδοσολογίας φαρμάκων με τη θεραπεία με βενζοδιαζεπίνες σε σύγκριση με εναλλακτικές φαρμακολογικές θεραπείες για τις διαταραχές του ύπνου αποτελεί σημαντικό παράγοντα ασφάλειας κατά τη θεραπεία των νέων», επισημαίνουν οι συγγραφείς.

ygeiamou.gr

Περισσότερα

Υγεία

Αλτσχάιμερ: Πειραματικό φάρμακο επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου

Δημοσιεύθηκε

στις

Ελπίδα σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ δίνει το νέο πειραματικό φάρμακο lecanemab των εταιρειών Eisai (Ιαπωνία) και Biogen (ΗΠΑ) που επιβραδύνει λίγο τη γνωστική εξασθένηση, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του.

Η ερευνητική ανακάλυψη τερματίζει δεκαετίες αποτυχίας και δείχνει ότι είναι δυνατή μια νέα εποχή φαρμάκων για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ – της πιο κοινής μορφής άνοιας.

Ωστόσο, το lecanemab, έχει μόνο μια μικρή επίδραση και ο αντίκτυπός του στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Επίσης, το φάρμακο λειτουργεί στα αρχικά στάδια της νόσου, επομένως οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχαναν την ευκαιρία αυτή, εάν η διάγνωση της νόσου γινόταν με καθυστέρηση.

Πώς δρα το φάρμακο

Το lecanemab στοχεύει στις κολλώδεις τοξικές πλάκες της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς, που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ, καταστρέφοντας σταδιακά ζωτικά κύτταρα νευρώνων και κατ’ επέκταση τις μνημονικές και γνωστικές λειτουργίες τους. Σύμφωνα με την εταιρεία Eisai, μετά από 18 μήνες δοκιμής το 68% των ατόμων που πήραν το φάρμακο, είχαν καθαρίσει από αυτές τις εγκεφαλικές πλάκες. Μέχρι σήμερα τα όποια φάρμακα απλώς επιτρέπουν μια καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων, αλλά κανένα δεν μπορεί να αλλάξει την πορεία της νόσου προς την επιδείνωση.

Ένας από τους κορυφαίους ερευνητές στον κόσμο πίσω από την όλη ιδέα της στόχευσης του αμυλοειδούς, ο καθηγητής Τζον Χάρντι, χαρακτήρισε τα ευρήματα ως «ιστορικά» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «βλέπουμε την αρχή των θεραπειών για το Αλτσχάιμερ». Η καθηγήτρια Τάρα Σπάιρς Τζόουνς, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, είπε ότι τα αποτελέσματα ήταν «μεγάλη υπόθεση, επειδή είχαμε ένα ποσοστό αποτυχίας 100% για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Επί του παρόντος, στα άτομα με Αλτσχάιμερ χορηγούνται άλλα φάρμακα για να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων τους, αλλά κανένα δεν αλλάζει την πορεία της νόσου.

Το lecanemab είναι ένα αντίσωμα -όπως αυτά που φτιάχνει το σώμα για να επιτεθεί σε ιούς ή βακτήρια- που έχει σχεδιαστεί για να δίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα την εντολή να καθαρίσει τον εγκέφαλο από το αμυλοειδές.

Το αμυλοειδές είναι μια πρωτεΐνη που συγκεντρώνεται στα διαστήματα μεταξύ των νευρώνων στον εγκέφαλο και σχηματίζει πλάκες που είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Στη μεγάλης κλίμακας δοκιμή συμμετείχαν 1.795 εθελοντές με πρώιμο στάδιο Αλτσχάιμερ. Οι εγχύσεις του φαρμάκου γίνονταν κάθε δεκαπενθήμερο.

Τα αποτελέσματα, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Clinical Trials on Alzheimer’s Disease στο Σαν Φρανσίσκο και δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine, δεν συνιστούν κάποια θαυματουργή θεραπεία. Η ασθένεια συνέχισε να στερεί από τους ασθενείς την εγκεφαλική τους δύναμη, αλλά αυτή η πτώση επιβραδύνθηκε κατά περίπου ένα τέταρτο κατά τη διάρκεια των 18 μηνών θεραπείας.

Τα δεδομένα αξιολογούνται ήδη από ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ, οι οποίες σύντομα θα αποφασίσουν εάν το φάρμακο μπορεί να εγκριθεί για ευρύτερη χρήση. Οι φαρμακευτικές εταιρείες Eisai και Biogen σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τη διαδικασία έγκρισης σε άλλες χώρες το επόμενο έτος.

Ο Ντέιβιντ Έσαμ, ο οποίος είναι 78 ετών και από το Κεντ του Ηνωμένου Βασιλείου, συμμετείχε στις δοκιμές.

Το Αλτσχάιμερ τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την εργασία του ως ξυλουργός – δεν μπορούσε πλέον να θυμηθεί πώς να φτιάξει ένα ντουλάπι ή να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία του.

«Δεν είναι ο άνθρωπος που ήταν, χρειάζεται βοήθεια στα περισσότερα πράγματα, η μνήμη του γενικά είναι σχεδόν ανύπαρκτη», είπε η σύζυγός του Τσέριλ. Παρόλα αυτά οι ανακοινώσεις έδωσαν ελπίδα στην οικογένεια.

Ο Ντέιβιντ είπε: «Αν κάποιος μπορεί να επιβραδύνει την ασθένεια και εν τέλει να το “σταματήσει”, αυτό θα ήταν υπέροχο, είναι απλώς ένα φρικτό άσχημο πράγμα».

Υπάρχουν περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο όπως ο Ντέιβιντ και οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 139 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Οι παρενέργειες

Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι όπως αυτός της εγκεφαλικής αιμορραγίας (17% των συμμετεχόντων) και εγκεφαλικού οιδήματος (13%). Συνολικά, το 7% των ατόμων που έλαβαν το φάρμακο έπρεπε να σταματήσουν λόγω παρενεργειών. Μάλιστα, αναφέρθηκαν δύο θάνατοι από εγκεφαλική αιμορραγία κατά τη δοκιμή του φαρμάκου (μιας 65χρονης και ενός 87χρονου που παράλληλα έπαιρναν αντιπηκτικά φάρμακα), κάτι που οδήγησε αρχικά σε πτώση των μετοχών των δύο εταιρειών στο χρηματιστήριο. Οι ίδιες αρνούνται ότι οι θάνατοι οφείλονταν στο φάρμακό τους.

Πάντως, ένα κρίσιμο ερώτημα είναι τι συμβαίνει μετά τους 18 μήνες που διαρκούν οι δοκιμές και για αυτό υπάρχουν μόνο εικασίες.

Η Δρ Ελίζαμπεθ Κούλτχαρντ, η οποία εργάζεται με ασθενείς στο North Bristol NHS Trust, λέει ότι οι άνθρωποι έχουν, κατά μέσο όρο, έξι χρόνια ανεξάρτητης ζωής αφότου ξεκινήσει η ήπια γνωστική εξασθένηση.

Επιβραδύνετε αυτή την εξασθένηση κατά ένα τέταρτο και θα μπορούσε να ισοδυναμεί με επιπλέον 19 μήνες ανεξάρτητης ζωής, «αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμα», λέει.

Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται νωρίς στη νόσο πριν προκληθεί υπερβολική βλάβη στον εγκέφαλο, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι με προβλήματα στη μνήμη βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο.

Αυτό προϋποθέτει ότι ο κόσμος θα πρέπει να πηγαίνει στον γιατρό με τα πρώτα σημάδια προβλημάτων μνήμης και οι γιατροί να μπορούν να τους παραπέμψουν για εξέταση του αμυλοειδούς -με αξονική ή μαγνητική τομογραφία ή οσφυονωτιαία παρακέντηση- για να προσδιορίσουν εάν έχουν Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας. Αυτή τη στιγμή μόνο το 1-2% των ατόμων με άνοια κάνει τέτοιες εξετάσεις.

Μάλιστα η Δρ Κούλτχαρντ είπε ότι, επί του παρόντος, μόνο όσοι ζουν κοντά σε μεγάλα ιατρικά κέντρα ή έχουν ιδιωτική ασφάλιση είναι πιθανό να επωφεληθούν.

Οι επιστήμονες τόνισαν επίσης ότι το αμυλοειδές ήταν μόνο ένα μέρος της περίπλοκης εικόνας της νόσου του Αλτσχάιμερ και δεν θα έπρεπε να αποτελεί το μοναδικό επίκεντρο των θεραπειών.

Το ανοσοποιητικό σύστημα και η φλεγμονή εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό στην ασθένεια και μια άλλη τοξική πρωτεΐνη που ονομάζεται «tau» είναι αυτή που βρίσκεται εκεί όπου τα εγκεφαλικά κύτταρα στην πραγματικότητα πεθαίνουν.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα

Υγεία

Πλεύρης: Επικίνδυνη η απόφαση του ΣτΕ για τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς

Δημοσιεύθηκε

στις

«Σεβαστή» αλλά ταυτόχρονα «επικίνδυνη» χαρακτήρισε την απόφαση του ΣτΕ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης όσον αφορά την επιστροφή των μη εμβολιασμένων υγειονομικών στα νοσοκομεία.

Ειδικότερα, ο κ. Πλεύρης χαρακτήρισε επίκίνδυνη για τη δημόσια υγεία, την επιστροφή του προσωπικού στα νοσοκομεία που έως τώρα βρίσκονταν εκτός εργασίας, επειδή δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του ΣτΕ στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι το υπουργείο θα σεβαστεί την απόφαση και 2.190 άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί θα γυρίσουν στην εργασία τους από 1 Ιανουαρίου.

Το μέτρο του υπουργείου δεν θα παραταθεί είπε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας ωστόσο ότι η απόφαση αποτελεί «ήττα» για τη δημόσια υγεία».

Σχετικά με το πλαίσιο της επιστροφής των υγειονομικών στα καθήκοντά τους, ανέφερε ότι αυτό θα καθοριστεί από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, ενώ επεσήμανε πως αν απαιτηθεί να κάνουν τεστ αυτό θα το επιβαρύνονται οι ίδιοι, όπως συμβαίνει και με τους άλλους εργαζόμενους.

«Επειδή μου αρέσει τα πράγματα να τα λέω όπως είναι, η απόφαση του ΣτΕ είναι σεβαστή αλλά τη θεωρώ μια απόφαση επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Άκουσα πολλούς να λένε αν αυτό είναι προσβολή προς τη δικαιοσύνη, η απάντηση είναι όχι. Η δικαιοσύνη έκρινε τα στοιχεία τα οποία πήγαμε, γιατί άκουσα και την παραφιλολογία ότι το υπουργείο δεν πήγε στοιχεία. Το υπουργείο πήγε στοιχεία συγκεκριμένα, τα οποία δικαιολογούσαν την παράταση του μέτρου σε εκείνο το χρονικό σημείο τον Μάρτιο», είπε αρχικά ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε:

«Τα στοιχεία έδειχναν τους θανάτους, του τριμήνου από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο όταν και πήραμε τις αποφάσεις. Ενώ είχε εμβολιαστεί το 90% πληθυσμού άνω των 60, οι θάνατοι ήταν γύρω στους 3.300 ανεμβολίαστοι, 2.700 εμβολιασμένοιΟι διασωληνώσεις ήταν από τις 2.400 οι 1.700 ανεμβολίαστοι. Πήγαμε μελέτες συγκεκριμένες που έδειχναν ότι έστω και σε μικρότερο βαθμό όχι μόνο νοσεί ο ανεμβολίαστος περισσότερο, αλλά μεταδίδει και περισσότερο και μια σειρά από άλλα θέματα κοινής λογικής. Το ΣτΕ κάνει μια σκέψη ότι δεν πείστηκε ότι τα στοιχεία αξιολογήθηκαν εκείνο το χρονικό διάστημα».

Πρόσθεσε ακόμη για τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς, «ποιος εμπιστεύεται γιατρούς που πιστεύουν ότι το εμβόλιο αλλοιώνει DNA;».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 29 Νοεμβρίου ο κ. Πλεύρης δήλωσε πως οι μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί θα επιστρέψουν στην εργασία τους από την 1η Ιανουρίου 2023, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη «Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, που επανεξέτασε το μέτρο, έκρινε ότι η παράταση του μέτρου υπερβαίνει την αρχή της αναλογικότητας» και πρόσθεσε ότι «ήδη έχουμε λάβει την απόφαση για να δούμε πως θα εφαρμοστεί η απόφαση. Θα εφαρμοστεί, παρόλο που θεωρώ ότι είναι μία επικίνδυνη απόφαση για τη δημόσια υγεία. Το μέτρο θα εφαρμοστεί αφού λάβουμε όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχει ένα αυστηρό πρωτόκολλο για την προστασία της δημόσιας υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Eρωτηθείς να απαντήσει για τη χρονική περίοδο που θα διεξαχθούν οι εκλογές, ο κ. Πλεύρης είπε ότι η καταληκτική ημερομηνία είναι στους 7 μήνες.

CNN GREECE

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα