Connect with us

Ελλάδα

Όλα έτοιμα για τη νέα επιχείρηση εμβολιασμού-Ποιοι αποκλείονται από τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του Covid

Published

on

Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει επικαιροποιημένα εμβόλια, ενώ τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί κι επίσημα η ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών, καθώς και οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Μπορεί την τελευταία εβδομάδα – σύμφωνα και με την προχθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό – να σημειώθηκε μια σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων της τάξης του 20%, ωστόσο η εικόνα αυτή αναμένεται να ανατραπεί με την έλευση του φθινοπώρου.
Προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο κύμα σοβαρών νοσηλειών και θανάτων, οι υγειονομικές αρχές επαναφέρουν το μαζικό εμβολιασμό, με τις επίσημες ανακοινώσεις να έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα.
Πιο συγκεκριμένα, την προσεχή Δευτέρα στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.
Τα πρώτα επικαιροποιημένα εμβόλια
Αξίζει να σημειωθεί πως η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει επικαιροποιημένα εμβόλια: Αναλυτικότερα, έχουν παραληφθεί 400.000 δόσεις Pfizer, ενώ την άλλη εβδομάδα αναμένονται δόσεις κι από Moderna και από Pfizer.
H Ελλάδα έχει παραλάβει τα εμβόλια για αρχικά στελέχη 1 και 2 της Όμικρον, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα ακολουθήσουν αυτά για τις υποπαραλλαγές 4 και 5 (ή ΒΑ.4 και ΒΑ.5).
Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτα
Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι προτεραιότητα στον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο σκεύασμα θα έχουν, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων και όσοι είναι ανοσοκατασταλμένοι και με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
Τα ενισχυτικά εμβόλια – σύμφωνα και με τα όσα συζητήθηκαν χτες από την Επιτροπή – απευθύνονται στους πολίτες που έχουν ήδη ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό τους.
Τα ενισχυτικά εμβόλια σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν προχθές από την Επιτροπή θα αφορά τους πολίτες που έχουν ολοκληρώσει ήδη τον βασικό εμβολιασμό κι αυτό γιατί τα συγκεκριμένα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί μόνο σε εμβολιασμένο πληθυσμό, δηλαδή σε άτομα που έχουν κάνει τις δύο βασικές δόσεις εμβολίου mRNA ή με το μονοδοσικό εμβόλιο. Έτσι όσοι είναι εντελώς ανεμβολίαστοι, δεν θα μπορούν να εμβολιαστούν. Έτσι όσο είναι εντελώς ανεμβολίαστοι, δεν θα μπορούν να εμβολιαστούν.

Ροή ειδήσεων

Advertisement