Connect with us

Διεθνή

Πέθανε η μακροβιότερη βασίλισσα Ελισάβετ – Βαρύ πένθος στο Ηνωμένο Βασίλειο

Published

on

Η βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και η μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.

Από τον Απρίλιο του 2021 που πέθανε ο αγαπημένος της σύζυγος Φίλιππος, η υγεία της βασίλισσας άρχισε να επιδεινώνεται. Τον Οκτώβριο του 2021 η Ελισάβετ νοσηλεύτηκε ένα ολόκληρο βράδυ ενώ αργότερα, άρχισε να εμφανίζεται και με μπαστούνι.

Μετά τον Φεβρουάριο του 2022 οπότε νόσησε με κορονοϊό, η επιβάρυνση της υγείας της Ελισάβετ φαινόταν σε κάθε εμφάνισή της. Για την ακρίβεια, σε όσες εμφανίσεις δεν ακυρώνονταν…

Το μεσημέρι της 8ης Αυγούστου 2022 ανακοινώθηκε επίσημα από το Παλάτι του Μπάκινγχαμ ότι αποφασίστηκε να τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση. Το BBC διέκοψε το πρόγραμμά του για να μεταδώσει την είδηση.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας άρχισαν να πηγαίνουν προς το Μπαλμόραλ, προς την βασίλισσα, με την αγωνία να κορυφώνεται. Έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ άρχισαν να συνωστίζονται τηλεοπτικά συνεργεία και πολίτες.

Όπως έγινε γνωστό στις 20.30 ώρα Ελλάδας, η βασίλισσα Ελισάβετ, έφυγε από τη ζωή…

Η υγεία της Ελισάβετ επιδεινώθηκε από τον Οκτώβριο του 2021, όταν πέρασε μια νύχτα σε νοσοκομείο, για λόγους που δεν διευκρινίστηκαν ποτέ. Στη συνέχεια αναγκάστηκε να περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις της και ανέθεσε ορισμένα από τα καθήκοντά της στους προφανείς διαδόχους της, τον γιο της Κάρολο και τον εγγονό της Ουίλιαμ. Τον Μάιο ο πρίγκιπας Κάρολος εκφώνησε στη θέση της, για πρώτη φορά στα χρονικά, την ομιλία της ενώπιον του Κοινοβουλίου, ένα από τα κορυφαία συνταγματικά καθήκοντα του μονάρχη στη Βρετανία.

Στις αρχές Ιουνίου, οι Βρετανοί γιόρτασαν επί τέσσερις ημέρες τη συμπλήρωση 70 ετών από την ανάληψη του θρόνου. Η Ελισάβετ όμως, η μακροβιότερη και γηραιότερη εν ενεργεία βασίλισσα στον κόσμο, ήταν σχεδόν απούσα από τους εορτασμούς του πλατινένιου ιωβηλαίου της. Μόλις δύο φορές εμφανίστηκε, για λίγα λεπτά, στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ, για να χαιρετίσει τους δεκάδες χιλιάδες υπηκόους της.

Την Τετάρτη ακύρωσε μια προγραμματισμένη συνάντηση με υπουργούς και συμβούλους της, αφού οι γιατροί της συνέστησαν να ξεκουραστεί. Ακριβώς την προηγούμενη ημέρα είχε δεχτεί τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τη διάδοχό του στο αξίωμα, Λιζ Τρας, στην οποία έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αντί να πάει όμως στο Λονδίνο για τη συνάντηση αυτήν, προτίμησε να μείνει στο Μπαλμόραλ, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. Στις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ανάκτορα, η Ελισάβετ εμφανιζόταν χαμογελαστή, να στηρίζεται σε ένα μπαστούνι και να ανταλλάζει χειραψία με τη νέα πρωθυπουργό.

«Ολόκληρη η χώρα θα ανησυχήσει βαθιά από τις ειδήσεις που έρχονται από το Μπάκιγχαμ. Οι σκέψεις μου και οι σκέψεις όλων των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι με τη Μεγαλειότητά της και την οικογένειά της», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η Τρας, πριν ακόμη ανακοινωθεί η επιδείνωση της υγείας της Ελισάβετ. Αφού ενημερώθηκε, διακριτικά, από έναν υπουργό, η πρωθυπουργός έφυγε από το Κοινοβούλιο. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ ενημερώθηκε με ένα γραπτό σημείωμα. Στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο, μια πινακίδα ενημέρωνε τους τουρίστες, ότι δεν θα γίνει σήμερα η αλλαγή της φρουράς.

Η μακροβιότερη βασίλισσα

Η Ελισάβετ είναι βασίλισσα της Βρετανίας και περισσότερων από 12 άλλων χωρών από το 1952. Μεταξύ άλλων είναι αρχηγός του κράτους του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου Στ΄, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Ήταν μόλις 25 ετών. Στέφθηκε βασίλισσα τον Ιούνιο, στην πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και αποτέλεσε μια πρόγευση του πώς θα ήταν η ζωή των μελών των βασιλικών οίκων υπό τη συνεχή παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης.

Την εποχή εκείνη, η Βρετανία διατηρούσε ακόμη μεγάλο μέρος της αυτοκρατορίας της. Έβγαινε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά οι «τάξεις» και τα «προνόμια» κυριαρχούσαν ακόμη στην κοινωνία, ενώ τα δελτία στα τρόφιμα δεν είχαν ακόμη καταργηθεί. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της βασιλείας της. Ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, ο Χάρι Τρούμαν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Πόλεμος της Κορέας μαινόταν. Η Λιζ Τρας είναι η 15η πρωθυπουργός με την οποία συνεργάζεται η Ελισάβετ στη μακροχρόνια θητεία της.

Η Ελισάβετ έμεινε χήρα μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, τον Απρίλιο του 2021, λίγο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής. Η επιδείνωση της δικής της υγείας εγείρει και πάλι ερωτηματικά για το μέλλον της μοναρχίας. Ο θεσμός έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από μια σειρά σκανδάλων. Πιο πρόσφατα, τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από τον πρίγκιπα Άντριου, αλλά και κατηγορίες για ρατσισμό, τις οποίες εξαπέλυσαν ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του, αφού ψυχράνθηκαν οι σχέσεις τους με την υπόλοιπη οικογένεια και εγκαταστάθηκαν στην Καλιφόρνια.

Η μετά την Ελισάβετ εποχή αναμένεται πιο περίπλοκη με τον Κάρολο, η δημοτικότητα του οποίου δεν είναι αντίστοιχη με εκείνη της μητέρας του, στον θρόνο. Οι Βρετανοί, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, θα προτιμούσαν τον γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ και τη σύζυγό του Κέιτ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement