Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σκοτεινό δημαρχείο, σβηστά φώτα σε κτίρια-Το πλάνο του Δήμου Πατρέων για την εξοικονόμηση ενέργειας μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις

Published

on

Οι περικοπές στον εξωτερικό φωτισμό των δημοτικών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένου και του δημαρχείου, είναι στο επίκεντρο του σχεδιασμού του Δήμου για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στη «σκιά» των κυρώσεων αλλά και των επιβραβεύσεων που θα ισχύσουν σε όσους φορείς του δημοσίου πετύχουν ή δεν πετύχουν, αντίστοιχα, τον στόχο μείωσης 10% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, από τη Μαιζώνος υποστηρίζεται ότι η δημοτική αρχή έχει κινηθεί από καιρό στην προαναφερόμενη κατεύθυνση με τη λήψη στοχευμένων μέτρων.

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι οι ώρες του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού είναι στη δικαιοδοσία του ΔΕΔΔΗΕ, και όχι του Δήμου. «Πότε ανάβουν και πότε σβήνουν τα φώτα του δημοτικού ηλεκτροφωτσιμού, γενικά σε όλους τους Δήμους, μέχρι σήμερα το καθορίζει ο πάροχος», σημειώνει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου – Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων (Η/Μ) και Έργων Υποδομής Χρήστος Κορδάς.

ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΟΙ ΛΑΜΠΕΣ LED

Επιπλέον, ο ίδιος τονίζει: «Είμαστε άφραγκοι και δεν μπορούμε να καλύψουμε τις μεγάλες αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια. Πάντως, εδώ και καιρό, έχουμε προχωρήσει στην ενεργειακή αναβάθμιση των περισσότερων σχολείων. Στο 70% έχουμε βάλει λάμπες LED».

Σε γενικές γραμμές, και στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, ο προσανατολισμός του Δήμου είναι η εξάπλωση του φωτισμού LED, που έχει το πλεονέκτημα της υψηλότερης απόδοσης φωτός για δεδομένη ποσότητα κατανάλωσης ενέργειας και μεγάλη διάρκεια ζωής, περίπου 100.000 ωρών. Εκτός αυτού, οι λάμπες LED είναι φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ σε αντίθεση με τον φωτισμό φθορισμού, δεν έχουν υδράργυρο και διατίθενται σε μικρότερο μέγεθος.
Σύμφωνα με τον κ. Χρ. Κορδά, έως σήμερα έχουν τοποθετηθεί περίπου 30.000 λάμπες LED. «Όποια λάμπα χαλάει την αντικαθιστούμε με LED», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΣΥΣΚΟΤΙΣΗ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ

Εφεξής, με την κυβέρνηση να θέτει ως στόχο τη μείωση κατά 10% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, στους φορείς του Δημοσίου, το βασικό μέτρο που εξετάζουν από τον Δήμο είναι να κοπεί ο εξωτερικός φωτισμός των κτιρίων του, μηδέ εξαιρουμένου του Δημαρχείου. «Θα κοπεί ο εξωτερικός φωτισμός στο δημαρχείο και στα άλλα δημοτικά κτίρια», αναφέρει ο κ. Χρ. Κορδάς, διευκρινίζοντας: «Όποια μέτρα κι αν πάρουμε δεν θα είναι εις βάρος της ασφάλειας των πολιτών».
Στο πλαίσιο αυτό, φερ’ ειπείν, δεν τίθεται καν προς συζήτηση να γίνουν περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας στις δημοτικές κοινωνικές δομές.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ

Ροή ειδήσεων

Advertisement