Connect with us

Εκκλησιαστικά

Οι Άγιοι της ημέρας: Άγιοι Αυτόνομος και Κουρνούτος

Published

on

“Αν πιστεύεις μόνο ό,τι σου αρέσει από τον Λόγο του Θεού και απορρίπτεις ό,τι δεν σου αρέσει, δεν πιστεύεις στον Λόγο του Θεού, πιστεύεις στον εαυτό σου”

Ιερός Αυγουστίνος

 

Στις 12 Σεπτεμβρίου εορτάζουν μεταξύ άλλων δύο σχετικά άγνωστοι άγιοι, ο Άγιος Αυτόνομος και ο Άγιος Κουρνούτος.

Ο Αυτόνομος ήταν επίσκοπος στην Ιταλία και είχε πλούσια χριστιανική δράση. Όταν άρχισε ο διωγμός του Διοκλητιανού, εγκατέλειψε τη θέση του και πήγε στους Σωρεούς της Μικράς Ασίας. Εκεί εγκαταστάθηκε στο σπίτι ενός χριστιανού, του Κορνήλιου, και συνέχιζε να διδάσκει το Ευαγγέλιο. Στη συνέχεια μετέβη στη Λυκαονία και την Ισαυρία. Πριν ξεκινήσει το ταξίδι του, χειροτόνησε διάκονο τον Κορνήλιο. Ύστερα από καιρό, όταν επέστρεψε στους Σωρεούς και είδε το πολύ καλό έργο που είχε κάνει ο Κορνήλιος, με αποτέλεσμα να ασπαστούν τον χριστιανισμό πολλοί άνθρωποι, τον χειροτόνησε ιερέα κι αργότερα επίσκοπο. Το θεάρεστο έργο του Αυτόνομου όμως ενόχλησε τους ειδωλολάτρες που τον σκότωσαν με λιθοβολισμό την ώρα που λειτουργούσε μέσα στον Ναό το έτος 313.

Ο Άγιος Κουρνούτος ήταν γέννημα θρέμμα της πόλης του Ικονίου, της οποίας κατόπιν έγινε Αρχιερέας. Βρέθηκε κάποτε στο χωριό Σούρσαλο και δίδαξε τον λόγο της πίστης. Οι εκεί διώκτες του χριστιανισμού τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στον ηγεμόνα Περίνιο. Αυτός, αφού σκληρά τον βασάνισε, τελικά τον αποκεφάλισε.

Ροή ειδήσεων

Advertisement