Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Διπλή εισβολή γρίπης και covid 19-Τι δηλώνουν στην «Γ» ο Καθηγητής Γιώργος Χρούσος και η επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμωξιολόγος Μαρία Λαγκαδινού

Published

on

THΣ ΤΕΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Το φθινόπωρο πέρα από τα γραφικά πρωτοβρόχια και την σταδιακή αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών συνδέεται και με την «εισβολή» των αναπνευστικών ιών.

Νέο τοπίο λοιπόν με έξαρση της πανδημίας, που δεν έκλεισε τον κύκλο ζωή της; Ποια η επικείμενη κατάσταση με την μετεξέλιξη του ιού σε πλείστες όσες παραλλαγές που φαίνεται να μείωσε την θνητότητα και την σοβαρή νόσηση; Παράλληλα ο ιός της γρίπης αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του λόγω μείωσης των μέτρων, σύμφωνα με προγενέστερες δηλώσεις στην «Γ» των καθηγητών Επιδημιολογίας Αθηνάς Λινού (ΕΚΠΑ /Πανεπιστήμιο Harvard), Θεοδώρας Ψαλτοπούλου ( ΕΚΠΑ) Με κριτήριο την επικαιρότητα της επικείμενης εισβολής του ιού της γρίπης και της ισχυρής πιθανότητας έξαρσης της covid -19 συμπεριλαμβανομένης της μετάλλαξης Κένταυρος, η «Γ» απευθύνθηκε στην επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμωξιολόγο του Πανεπιστημίου Πατρών Μαρία Λαγκαδινού, και για την όλη εικόνα των επικαιροποιημένων εμβολίων στο μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών /Διευθυντή του Εργαστηρίου Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Καθηγητή Γιώργο Χρούσο.

Μαρία Λαγκαδινού: «Ηπιότερη νόσηση και επιπλοκές της covid-19»

– Κυρία Λαγκαδινού, αν από ότι φαίνεται, ο κορωνοϊός υπέστειλε την επιθετικότητα του σε θνητότητα και σοβαρότητα νόσηση, περιμένετε λόγω εποχής ένα νέο κύμα ;
«Θεωρώ ότι ενδεχομένως θα υπάρξει νέο κύμα ή επί το ακριβέστερο έξαρση αλλά με τα σημερινά δεδομένα ο ιός μέσω των μεταλλάξεων που έως τώρα επικρατούν, δεν αποτελεί τον ίδιο θανάσιμο κίνδυνο με την πρώτη περίοδο εμφάνισης του ιού.. Οι κλινικές εκδηλώσεις της νόσου είναι ηπιότερες και οι ασθενείς δεν εκδηλώνουν σοβαρές επιπλοκές και αυτό θα βοηθήσει στο να μη επιβαρυνθεί το Σύστημα Υγείας. Βεβαίως έχει βοηθήσει ουσιαστικά η εμβολιαστική κάλυψη, τα αντιϊκά και μονοκλωνικά που πλέον χρησιμοποιούμε στην θεραπευτική αγωγή»
-Πέραν των υπαρχουσών μεταλλάξεων της Όμικρον περιμένουμε επιδρομή και της παραλλαγής Κένταυρος και πόσο επικίνδυνη είναι η συγκεκριμένη παραλλαγή;
«Ήδη έχουμε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Κένταυρος αλλά τα συμπτώματα που εμφανίζει η συγκεκριμένη παραλλαγή είναι ήπια. Προφανώς μέσω της διασποράς θα υπάρχει στο πεδίο της νόσησης και η Κένταυρος. Τα μέτρα (μάσκα, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών) στα οποία έχουμε αναφερθεί πολλές φορές, δεν είναι βέβαια πλέον μέτρα επιβολής αλλά θα πρέπει να τηρούνται ως συνειδητοποιημένα μέτρα προστασίας»
-Ήδη γίνονται εμβολιασμοί με το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Όμικρον 1 που φέρεται ότι καλύπτει τις μεταλλάξεις της όμικρον Β4 -Β5. Θεωρείτε ότι είναι πιο αποτελεσματικό το εμβόλιο που θα έρθει ειδικά για τις Β4-Β5;
«Οι άνω των 60 ετών και οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα είναι εύλογο ότι πρέπει να μην μένουν ακάλυπτοι. Βεβαίως το επικείμενο δισθενές εμβόλιο που περιμένουμε να έρθει φαίνεται πλέον ισχυρό. Βεβαίως έως το τέλος Οκτωβρίου πρέπει να γίνει μια αναμνηστική με τα επικαιροποιημένα εμβόλια».
-Θεωρείτε ότι ιός της γρίπης βρίσκεται επί θύραις και έχετε κάποια στοιχεία για την επικινδυνότητά του;
«Κάθε χρόνο είθισται να εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος του ιού της γρίπης. Οι μορφές της γρίπης εναλλάσσονται κάθε χρόνο καθώς αλλάζει λίγο το αντιγόνο του ιού. Κάθε χρόνο τα εμβόλια της γρίπης είναι επικαιροποιημένα και πρέπει γίνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Τα μέτρα της περασμένης διετίας μας προστάτευσαν από την γρίπη. Η επικίνδυνη εκδοχή είναι το ενδεχόμενο συννόσησης με ιό της γρίπης και κορωνοϊό και αυτό θα πρέπει να προληφθεί με διπλό εμβολιασμό»

Γιώργος Χρούσος: ««Μηδενίζονται οι παρενέργειες»
-Κύριε Καθηγητά ως επιστήμονας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τι προτείνετε για τα επικαιροποιημένα εμβόλια; Να προστρέξουν στο διατιθέμενο ή να περιμένουν το δισθενές που περιέχει όλες τις μεταλλάξεις με έμφαση στην Β4-Β5;
«Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες και το διατιθέμενο εμβόλιο καλύπτει ικανοποιητικά τις παραλαγές της Όμικρον Β4,Β5 και δεν εμφανίζονται τεράστιες διαφορές από το δισθενές που επίκειται να έρθει. Στο πλαίσιο αυτό είναι φρόνιμο οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι πάσχοντες από συνοδά προβλήματα να προστρέξουν άμεσα. Δεν χρειάζεται να περιμένουν το δισθενές εμβόλιο. Οι αναμνηστικές δόσεις των ενημερωμένων εμβολίων θα βελτιώσει την ικανότητά των εμβολιασθέντων να καταπολεμούν τη λοίμωξη, ενισχύοντας την προστασία τόσο έναντι σοβαρής ασθένειας -ειδικά στην 3η ηλικία και στις ευπαθείς ομάδες, ενώ θα τους παρέχεται προστασία από πιθανή επαναμόλυνση και από τις άγνωστες μακροχρόνιες συνέπειες των επαναμολύνσεων»
Παρέχουν ασφάλεια τα επικαιροποιημένα εμβόλια αποκλείοντας τις σοβαρές παρενέργειες;
«Οι μελέτες για πιθανές σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες μετά από αναμνηστικούς εμβολιασμούς mRNA σε ενήλικες δεν υπάρχουν. Αντίθετα δείχνουν ότι είναι πολύ ασφαλέστερες από τις -ήδη πολύ ασφαλείς αρχικές δόσεις του εμβολίου που οι περισσότερες και τότε ήταν πολύ ήπιες π.χ. ερεθισμός στο σημείο της έγχυσης, πονοκέφαλος, κόπωση, μυϊκά άλγη κ.α. Τα ενοχλήματα λοιπόν με την αναμνηστική δόση των επικαιροποιημένων εμβολίων είναι ήπια και μικρής διάρκειας»
Μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα εμβόλια και οι μη εμβολιασθέντες και αν όχι, γιατί;

« Δεν έχουν γίνει μελέτες για εμβολιασμό ατόμων που δεν έχουν εμβολιασθεί με τις προγενέστερες δόσεις του εμβολίου για να ξέρουμε αν θα υπάρξουν ή όχι οφέλη. Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση, δηλαδή χορηγούνται μετά τη συμπλήρωση του βασικού εμβολιασμού. Ο λόγος του γιατί δεν μπορούν να εμβολιασθεί ο ανεμβολίαστος πληθυσμός είναι προφανής : Προκειται για αναμνηστική δόση η οποία προφανώς δεν μπορεί να καλύψει το φάσμα της παρεχόμενης από τον πλήρη εμβολιασμό κάλυψης. Επομένως συνιστάται σύμφωνα με την Επιτροπή στους άνω των 60 ετών, στις ομάδες υψηλού κινδύνου 12-59 ετών. τους εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Φροντίδας Χρονίως Πασχόντων, στους επαγγελματίες υγείας, στους ανοσοκατεσταλμένους . Σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες αν υπάρχει γνωμοδότηση του θεράποντα γιατρού τους»
-Γιατί πρέπει οι πλήρως εμβολιαστικά καλυφθέντες και οι νοσήσαντες να εμβολιασθούν με τα επικαιροποιημένα εμβόλια;

«Ο σοβαρότερος λόγος είναι ότι τους παρέχεται ευρύτερη ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 και παράλληλα θα συμβάλλει στον περιορισμό της εμφάνισης νέων παραλλαγών του ιού».
-Ασφαλής ο διπλός εμβολιασμός αντιγριπικού και επικαιροποιημένου;
«Απαραίτητα πρέπει να γίνουν και οι δυο εμβολιασμοί ειδικότερα για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, εν όψει του χειμώνα και κυρίως γιατί αναμένεται εισβολή γρίπης και συνάμα έξαρση του κορωνοϊού»

Ροή ειδήσεων

Advertisement