Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

  Νέος πρωθυπουργός, αλλά…

Published

on

 

Καλή δύναμη και καλή τύχη να ευχηθούμε στο νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας, ο οποίος μοιάζει να αναλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο βάρος σε μία κινούμενη άμμος. Πώς η Βρετανία θα ξεφύγει από την κρίση, εξακολουθώντας να πιστεύει και να καλλιεργεί την αντίληψη ότι θα μετατραπεί σε «γη της επαγγελίας, έξω από την Ε.Ε.;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά που ζει η Βρετανία τα τελευταία χρόνια είναι τα «απόνερα» του Brexit και ενός λαϊκισμού που μετατράπηκε σε κυρίαρχη ιδέα, διαπερώντας οριζόντια όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Έχει πολλά να κάνει λοιπόν ο Ρίσι Σούνακ. Και πολλά να αλλάξει, κατά τη γνώμη μας, εάν θέλει να επιβιώσει πολιτικά.

Γιατί, όσο και να αλλάζουν τα πρόσωπα, εάν δεν απομακρυνθεί το πέπλο του λαϊκισμού και δεν αλλάξει «ρότα» η Βρετανία, τόσο τα προβλήματα θα συνεχίζονται.

Και όπως γράψαμε και την περασμένη εβδομάδα, η Βρετανία είναι μία πολύ σημαντική χώρα για την Ευρώπη. Μία χώρα που, μας αρέσει ή όχι, ιστορικά και γεωστρατηγικά έχει αποδείξει πολλές φορές τη σημασία της.

Και ας μην σπεύδουν κάποιοι να υποτιμήσουν τη Βρετανία ή να γελάσουν σκωπτικά με όσα συμβαίνουν εκεί. Όπως και να μην σπεύδουν κάποιοι άλλοι να διαδίδουν ότι παρά την πολιτική και κοινωνική αστάθεια, όλα λειτουργούν «ρολόϊ» στο βρετανικό κράτος. Προφανώς και η Βρετανία, ως ένα πολύ ισχυρό κράτος που κάποτε μάλιστα ήταν και μία μεγάλη αυτοκρατορία, διαθέτει θεσμούς αιώνων που «αντέχουν» καλύτερα από τους αντίστοιχους θεσμούς σε άλλες χώρες – όπως στην Ελλάδα για παράδειγμα – αυτό όμως δεν σημαίνει πως η κρατική λειτουργία στη Βρετανία δεν έχει υποστεί πολύ σοβαρά πλήγματα.

Η Βρετανία αποδυναμώνεται σε μία πολύ κρίσιμη χρονική συγκυρία. Και αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement