Connect with us

Ελλάδα

Παρακολουθήσεις: Ερώτηση Τσίπρα στον πρωθυπουργό για τους «33»

Published

on

Με σκληρή μετωπική σύγκρουση επανέρχεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων μετά τη δημοσίευση λίστας ονομάτων που φέρεται να παρακολουθούνταν με το παράνομο λογισμικό Predator (Documento). Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε χθες σε αδιέξοδο του πρωθυπουργού την παραίνεσή του προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση μομφής. «Αν ψάχνει για σωσίβιο, δεν θα το βρει στον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν φοβάται ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη βουλευτών και υπουργών του, δεν έχει παρά να ζητήσει από μόνος του ψήφο εμπιστοσύνης», ήταν η απάντηση της Κουμουνδούρου. Η κυβέρνηση σταθερά παραπέμπει σε διερεύνηση όλων των καταγγελιών από τη Δικαιοσύνη και τις αρμόδιες Αρχές και επαναλαμβάνει ότι καμία δημόσια αρχή δεν έκανε χρήση παράνομου λογισμικού παρακολουθήσεων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανεβάζουν τους τόνους. Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε εκ νέου ερώτηση προς τον πρωθυπουργό ζητώντας να πληροφορηθεί εάν οι 33 της σχετικής λίστας ήταν σε επίσημη επισύνδεση της ΕΥΠ.

«Αν όσα αναφέρονται αποδειχθούν, τότε θα πρέπει να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο. Το ίδιο θα συμβεί και αν δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί αυτοί, προς εκείνους που σπέρνουν αυτές τις διαβολές», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμη τη θεσμική απάντηση, καθώς θα προχωρήσει στην καθολική απαγόρευση των παράνομων λογισμικών παρακολούθησης στη χώρα μας. Ο κ. Οικονόμου μίλησε για εργαλειοποίηση της υπόθεσης με στόχευση την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. «Αυτοί που συγκέντρωσαν το όποιο υλικό από τυχόν παρακολουθήσεις φαίνεται ότι το διακινούν με συγκεκριμένο τρόπο σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις», ανέφερε. Επιτέθηκε δε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έσπευσε να υιοθετήσει τους ισχυρισμούς περί υποκλοπών χωρίς να περιμένει την παρουσίαση στοιχείων.

 

Πάντως, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι πλέον το αίτημα για εκλογές είναι περισσότερο επιτακτικό κάθε μέρα που περνάει. Στην Κουμουνδούρου εξετάζουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση, και στην κατεύθυνση αυτή επελέγη η κατάθεση νέας ερώτησης του κ. Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό. Η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας έχει πέσει στο τραπέζι, αλλά θεωρούν ότι θα υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις, οπότε τηρούν στάση αναμονής. Πάντως, βλέπουν την αυριανή απεργιακή κινητοποίηση κατά της ακρίβειας ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για το ζήτημα των παρακολουθήσεων. «Ο κόσμος να κατέβει στον δρόμο και για την ακρίβεια αλλά και για τη δημοκρατία», αναφέρουν σχετικά.

Στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι θα πρέπει να αρθεί το απόρρητο και να βγουν στο φως όλα τα στοιχεία, κατηγορώντας την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις με στόχο τη συσκότιση της υπόθεσης. Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε σε δήλωσή του ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα όλο αυτό το διάστημα για την αποκάλυψη των υπαιτίων και πρόσθεσε ότι το βάρος πέφτει στην ελληνική Δικαιοσύνη, που οφείλει να διερευνήσει ενδελεχώς την υπόθεση.

Το ΚΚΕ, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, κάνει λόγο για δικαίωση της κριτικής που άσκησε από την πρώτη στιγμή και εκφράζει την πεποίθηση ότι η πραγματική λίστα των παρακολουθήσεων είναι μάλλον πολύ μεγαλύτερη από αυτή που δημοσιεύθηκε. Το ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού με μια ατέλειωτη σκανδαλοθηρία.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ροή ειδήσεων

Advertisement