Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αυθεντικός ήχος blues- Οι Blues Cargo, οι «Έλληνες από το… Σικάγο» έρχονται αύριο στην Πάτρα για ένα μοναδικό live

Published

on

Τους αποκαλούν οι “Έλληνες από το…Σικάγο” και όχι τυχαία καθώς έχουν ταυτιστεί με τον αυθεντικό ήχο του Chicago Blues, του μεγάλου σχολείου στο είδος αυτό. Είναι οι Blues Cargo, η μπάντα με σχεδόν 35 χρόνια ζωής, πολύτιμες εμπειρίες και απόλυτη αίσθηση της φόρμας και του ήθους του μπλουζ που έρχονται για ένα μοναδικό live αύριο στις 21.00 στην Πάτρα, στο Bocas bar (Ρήγα Φεραίου 39) με ελεύθερη είσοδο.

Στυλοβάτης και ψυχή των Blues Cargo είναι ένας ωραίος και ακμαίος τύπος που κρατά την μπάντα ζωντανή και ακμαία από το 1987.

Ο Δημήτρης Ιωάννου γνήσιο τέκνο της Ηλιούπολης των Αθηνών ξεκίνησε να παίζει μπάσο και να τραγουδά όταν άκουσε Buddy Guy και Junior Wells και η καρδιά άρχισε να χτυπά δυνατά για το Blues. Συνοδοιπόρος του εδώ και περίπου 40 χρόνια ο εξαιρετικός κιθαρίστας του συγκροτήματος Στέλιος Ζαφειρίου. Οι δύο τους είναι και οι συνθέτες των Blues Cargo.

Το γκρουπ όλα αυτά τα χρόνια είχε την ευκαιρία να μοιραστεί την σκηνή με πολλά κορυφαία ονόματα του είδους που εμφανίστηκαν στην χώρα μας. Ανάμεσά τους οι John Mayall, John Hammond, Nick Gravenites/ John Cippolina, Louisiana Red, Big Time Sarah, Lurie Bell, Eddie C. Campbell, Guitar Shorty, Angela Brown και αρκετά άλλα.

Ο Δημήτρης Ιωάννου που έχει ταυτίσει το όνομά του με τους Blues Cargo είναι αυτοδίδακτος μουσικός και έχει κυκλοφορήσει με το γκρουπ του τρία επίσημα άλμπουμ : “First Delivery” (1993), “Delayed Delivery” (2009), “On Time” (2016 χρυσό!) και με τελευταίο «παράσημο» την τιμή από το Blues Hall of Fame.

Όπως δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξη του στο ogdoo.gr ο Δημήτρης Ιωάννου για το μέλλον της blues «υπάρχουν διάφοροι και μάλιστα καλοί λευκοί μπλουζίστες, νεότατοι που παίζουν πάρα πολύ καλά όπως ο Curtis Salgado. Μιλάω για λευκούς γιατί μια ζωή άκουγα μαύρους. Επίσης δεν μου άρεσε ποτέ το rock blues. Έτσι δεν άκουγα πολλούς λευκούς γιατί έπαιζαν αυτό το ιδίωμα που δεν ήταν του γούστου μου» ενώ σε ερώτηση πως ο ίδιος έμπλεξε με το blues; Απάντησε: «Από μικρό παιδάκι είχα μια αγάπη για την μουσική. Θυμάμαι ρωτούσα τη μάνα μου όταν είχε έπαιζε το ραδιόφωνο κάποιο blues: γιατί ανατριχιάζω με αυτή την μουσική ; Από πιτσιρικάς άκουγα τον αμερικανικό σταθμό που έπιανε “καμπάνα” γιατί ήταν εδώ κοντά μας και ιδιαίτερα μου άρεσαν οι εκπομπές του Γούλφμαν Τζακ που έβαζε διάφορα από rock, soul, jazz, blues. Στην εφηβεία που καταλάβαινα περισσότερα κυριαρχούσε τότε το rock, κι έτσι άρχισα να ακούω με τους φίλους μου συγκροτήματα όπως οι Deep Purple, Uriah Heep, Crosby Stills, Nash & Young κ.α.»

Η ίδρυση των Blues Cargo ήρθε μετά από γνωριμία του Δημήτρη Ιωάννου με τον Ζαφειρίου στο γήπεδο του Αμύντα σε μια συναυλία του Φιλοπρόοδου Ομίλου Υμηττού το 1984. Στο live αυτό έπαιζε ο Γιώργος Πανούσης. Εκεί επίσης γνωρίστηκε με τον μπασίστα Δημήτρη Μεταξά που έπαιζε με τους George and The Dukes.

«Εγώ βάφτισα έτσι το γκρουπ. Μπλουζ φορτίο. Αυτό ήταν. Όταν έφυγε ο Πανούσης καταλήξαμε στο Blues Cargo. Θέλαμε να παίξουμε σύγχρονο ηλεκτρικό blues. Τον ήχο της Alligator. Αυτό τον ήχο τον είχαμε “φάει”. Από τις βασικές μου επιρροές είναι ο Jimmie Johnson. Σαν μπασίστας η βασική μου επιρροή είναι Johnny B. Gayten, o βασικός μπασίστας του Albert Collins με τεράστια δισκογραφία σαν session μουσικός. Ο καλύτερος blues μπασίστας για μένα στον κόσμο».

 

Σήμερα οι BLUES CARGO παρουσιάζονται με την εξής σύνθεση:

Δημήτρης Ιωάννου (ηλεκτρικό μπάσο, φωνή),

Στέλιος Ζαφειρίου /Σάκης Τσινούκας (ηλεκτρική κιθάρα),

Γιώργος Λαγογιάννης (πλήκρα, φωνή),

Μπάμπης Τσιλιβίγκος (σαξόφωνο),

Γιάννης Χριστόπουλος / Τόλης Γούλας (τύμπανα)

Πληροφορίες- Κρατήσεις: 6957316401.

Ροή ειδήσεων

Advertisement