Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Βροχή αιτήσεων για μείωση Αντικειμενικών-Σήμα για «σημειακές παρεμβάσεις» από την Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Αχαΐας

Published

on

Ο ένας μετά τον άλλο δήμοι  την Αχαΐα ζητούν με αιτιολογημένες γνώμες που αποστέλλουν στο Υπουργείο Οικονομικών, να μειωθούν  οι αντικειμενικές τιμές. Οι Αντικειμενικές εκτοξεύθηκαν τον Ιούνιο του 2021, συμπαρασύροντας τον ΕΝΦΙΑ και άλλους 18 φόρους ακινήτων, στο πλαίσιο της δυνατότητας που δόθηκε για επαναξιολόγηση τους.

Από 1/1/2022 πολλές περιοχές σε Πάτρα και Αίγιο εντάχθηκαν στο σύστημα των Αντικειμενικών γεγονός το οποίο οδήγησε σε υπέρμετρες επιβαρύνσεις έως και 1000% σε οικισμούς όπου οι τιμές, έως και το 2021, υπολογίζονταν με βάση τις τελευταίες αγοραπωλησίες και τις νέες οικοδομικές άδειες για τις κατασκευές.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών το 2021, κατά τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιοχές στη χώρα για τις οποίες εξ αρχής δεν εκφράστηκε σωστά η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Το γεγονός αυτό δημιούργησε αρκετές αδικίες ως προς τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης του συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των εντός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμού ακινήτων.

Ο καθορισμός τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων επηρεάζει τη φορολογική μεταχείριση των ιδιοκτητών ακινήτων στις περιοχές αυτές, διότι οι τιμές εκκίνησης λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που μεταβιβάζονται ή αποκτώνται με οποιαδήποτε αιτία.

Επιπλέον, η αξία της περιουσίας, όπως διαμορφώνεται βάσει αυτών, αποτελεί προϋπόθεση χορήγησης διάφορων κοινωνικών παροχών από το κράτος.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός να επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες με υπέρμετρη φορολογία και αφετέρου να στερούνται ενισχύσεων και παροχών, που υπό κανονικές συνθήκες δικαιούνται» αναφέρει στην επιχειρηματολογία του για τις διορθώσεις που θα επιχειρηθούν.

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας η αντιδήμαρχος Τασία Τογιοπούλου κατέθεσε την πρόταση για οριζόντια μείωση 30% με έμφαση στις κοινότητες που εντάχθηκαν το 2022 για πρώτη φορά στο νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Λόγω της αντίδρασης της αντιπολίτευσης όμως και μπροστά στο διαφαινόμενο ναυάγιο του θέματος, η δημοτική αρχή πέρασε την ευθύνη της διαμόρφωσης πρότασης στις κοινότητες. Σύμφωνα την Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Αχαΐας, στον Δήμο Πατρέων οι διορθώσεις πρέπει να γίνουν σημειακά κυρίως σε περιοχές που μπήκαν στον Αντικειμεκικό προαδιοροσμό το 2021. Στο σύστημα των Α.Α. εντάχθηκαν πέρυσι όλοι οι παραλιακοί οικισμοί και συγκεκριμένα σε Ακταίο, Ρίο, Καστελλόκαμπο, Δάφνες με Α.Α. από 900-1.450 ευρώ τ.μ. οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις είναι λογικές και σε άλλες όχι. Εντάχθηκε επίσης, όλη η παραλιακή ζώνη της Πάτρας (Παραλία-Βραχνέικα) με Α.Α. από 850 έως 950 ευρώ/τ.μ.

ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

Στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας η Δημοτική αρχή κατέθεσε πρόταση για την συγκρότηση Επιτροπής για τη σύνταξη γνώμης επί των Αντικειμενικών Αξιών ακινήτων Δήμου Αιγιαλείας.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά «έχουμε ήδη αναθέσει σε γραφείο εκτιμητών ακινήτων τη σύνταξη της σχετικής μελέτης το οποίο και επεξεργάζεται μια σειρά από προτάσεις για αναθεωρήσεις στις Αντικειμενικές Αξίες. Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι σε αρκετές περιοχές η εμπορική αξία είναι χαμηλότερη της Αντικειμενικής τιμής, ιδιαίτερα σε περιοχές της περιφέρειας που μπήκαν μάλιστα στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού από το 2022».

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους οικισμούς της Συμπολιτείας, όπου με την ένταξή τους στο νέο σύστημα με τις Αντικειμενικές τιμές από 850 έως 1.050 ευρώ/τ.μ., επήλθαν μεγάλες επιβαρύνσεις. Παρόμοιο πρόβλημα παρουσιάστηκε και στα συγκροτήματα της Δ.Ε. Ακράτας. Η πρόταση του δήμου θα περιλαμβάνει μειώσεις και σε περιοχές του Αιγίου όπου ήδη τα ακίνητα είναι ενταγμένα στον Αντικειμενικό προσδιορισμό, έως και 20%.

ΠΙΘΑΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Οι δήμοι, έχουν προθεσμία να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών εντός των ορίων τους, έως τις 20 Ιανουαρίου αλλά είναι πολύ πιθανό να δοθεί παράταση.

Οι προτάσεις τους προς την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών για τις μειώσεις των τιμών των αντικειμενικών τιμών, θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες.

Οι όποιες αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές αποφασιστούν δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα εφαρμοστούν όταν ολοκληρωθεί η  επανάληψη της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών. Το πλέον πιθανό σενάριο προβλέπει  οι αλλαγές να επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους ακινήτων του 2024 εκτός εάν υπάρξει κάποια απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα ανατρέπει το υφιστάμενο καθεστώς.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement