Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αντικειμενικές τιμές: «Κίνημα» από 125 Δήμους που ζητούν κούρεμα – Λήγει η προθεσμία του ΥΠΟΙΚ

Published

on

Οι όποιες αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές αποφασιστούν δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα εφαρμοστούν όταν ολοκληρωθεί η επανάληψη της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών

Μακραίνει ο κατάλογος των δήμων που ζητούν κούρεμα των αντικειμενικών τιμών καθώς ήδη 125 από όλη τη χώρα έχουν αποστείλει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών.

H σχετική προθεσμία που έχει δοθεί λήγει σήμερα αλλά οι δήμοι πιέζουν να δοθεί παράταση λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος. Με βάση τα στοιχεία που θα υποβληθούν το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών εφόσον διαπιστώσει βάσιμα ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι υπερβολικές.

Οι δήμοι εκμεταλλεύτηκαν την έκτακτη διαδικασία επανακαθορισμού των αντικειμενικών τιμών του ΥΠΟΙΚ για να ανακαλέσει τις υπέρμετρα μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών που θεσπίστηκαν το 2022. Οι 125 δήμοι θεωρούν υψηλότερες τις αντικειμενικές από τις πραγματικές, με αποτέλεσμα να προκύπτουν άδικες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ και άλλους 18 φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα.

Οι όποιες αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές αποφασιστούν δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα εφαρμοστούν όταν ολοκληρωθεί η επανάληψη της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών. Το πλέον πιθανό σενάριο προβλέπει οι αλλαγές να επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους ακινήτων του 2024 εκτός εάν υπάρξει κάποια απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα ανατρέπει το υφιστάμενο καθεστώς.

Σημειώνεται ότι την αρχή έκανε ο Δήμος Αθηναίων που ζητά μείωση των νέων αντικειμενικών κατά 50% ουσιαστικά σε 30 περιοχές από το 1ο, το 2ο, το 3ο και το 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα.

Στην ακριτική Κομοτηνή, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης προτείνει μείωση αντικειμενικών κατά 20%,κάτι που σημαίνει μείωση από 100 ευρώ στους οικισμούς με τις χαμηλότερες αξίες μέχρι 200 ευρώ σε αυτούς με τις υψηλότερες.

Η πρόταση του Δήμου Αγρινίου προς το ΥΠΟΙΚ είναι να υπάρξει οριζόντια μείωση κατά 30% τ

O δήμος Πατρέων ζητά «κούρεμα» 30% στις αντικειμενικές τιμές ενώ την οριζόντια μείωση κατά 20% των τιμών ζώνης των αντικειμενικών αξιών ενώ μειώσεις για την πόλη του Πύργου και τις τοπικές κοινότητες, με κάποιες επιπλέον εξαιρέσεις για μεγαλύτερες μειώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές, αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Πύργου.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement