Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Που οφείλεται το νέο κύμα ανατιμήσεων

Στα τρόφιμα περνούν αυξήσεις στις τιμές παραγωγού το 2022 -Εκατοντάδες καταγγελίες για… λειψές συσκευασίες στα Σ/Μ

Published

on

Ανατιμήσεις πάνω από 10% καταγράφονται σε κάποια ακόμη είδη όπως απορρυπαντικά, βρεφικές πάνες, σαμπουάν αλλά και τρόφιμα όπως το ρύζι. Οι αυξήσεις σε παιδικές πάνες, απορρυπαντικά, σαμπουάν είναι πιθανό να φτάσουν έως 30%, σε μπάρες δημητριακών και κονσέρβες έως 19% και έως 18% σε τυριά, μπισκότα, ελαιόλαδο και φρυγανιές έως 16%. Πηγές του κλάδου των Σ/Μ στην Πάτρα επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει τάση για ανατιμήσεις, κυρίως λόγω του πληθωρισμού, διαψεύδουν πάντως ότι καταφθάνουν λίστες με γενικευμένες ανατιμήσεις από προμηθευτές.

Για τις αυξήσεις στις τιμές σε κρέας και γάλα έχουν ήδη κάνει λόγο εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα παραγωγοί αλλά και τοπικοί μεταποιητές. Το πρόβλημα αφορά την αλυσίδα παραγωγής και η αύξηση του κόστους εκτροφής η οποία μέσα στο τελευταίο 4μηνο του έτους ξεπέρασε το 25%. Ήδη πολλά τυροκομεία παραδίδουν ποσότητες από νέα προϊόντα στα οποία έχει περάσει η αύξηση της τιμής παραγωγού από τον περασμένο Οκτώβριο.

Εκτός από την τιμή παραγωγού, σύμφωνα με τους εμπόρους, υπάρχει πλέον έλλειψη προσφοράς καθώς το κόστος εκτροφής έχει οδηγήσει πολλούς κτηνοτρόφους στην απόφαση είτε να μειώσουν είτε να εγκαταλείψουν την εκτροφή. Λιγότεροι κατά 10% ήταν οι κτηνοτρόφοι που παρέδωσαν αγελαδινό γάλα το 10μηνο του 2022 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Με πτώση έως και 5,6% έκλεισε και η παραγωγή στο αιγοπρόβειο γάλα το α’ εξάμηνο του 2022.

Το τελευταίο διάστημα λόγω της πίεσης για έλεγχο στις ανατιμήσεις στα τυροκομικά είδη, παρατηρούνται αθρόες εισαγωγές γάλακτος. Αθρόες είναι και οι εισαγωγές οπωροκηπευτικών το τελευταίο διάστημα κυρίως από Τουρκία και Βουλγαρία.

ΣΩΡΕΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει τα φαινόμενα με τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις στις τιμές αλλά και οι κρυφές αυξήσεις με… μείωση στο περιεχόμενο σε πολλές συσκευασίες. Στην ενέργεια αυτή έχουν καταφύγει πολλές επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων προκειμένου να αποφύγουν τις αυξήσεις στο ράφι, εξαιτίας της ενέργειας και των πρώτων υλών. «Οι έλεγχοι είναι συνεχείς» ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος και τόνισε ότι τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ανέρχονται ήδη στα 3 εκατομμύρια ευρώ. Η πρόεδρος ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου ανέφερε χθες την εκτίμησή της ότι οι ανατιμήσεις στην αγορά είναι μεγαλύτερες από 10% ενώ ζήτησε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, ειδικά στην αγορά τροφίμων και να δημοσιοποιούνται τα ονόματα των επιχειρήσεων με παραβατική συμπεριφορά.

ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΑΛΑΘΙ»

Την ενίσχυση του «καλαθιού του νοικοκυριού» με περισσότερα επώνυμα προϊόντα επιδιώκει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός των προϊόντων που συνθέτουν τα «καλάθια» είναι ιδιωτικής ετικέτας – τα όποια έτσι κι αλλιώς είναι φθηνότερα έναντι των επωνύμων- ήταν κάτι που παρατηρήθηκε από τις πρώτες κιόλας μέρες εφαρμογής του μέτρου.
Στο «τραπέζι» είναι και η δημιουργία «καλαθιού του νοικοκυριού» για την περίοδο της Σαρακοστής, με τον τρόπο που εφαρμόστηκε αντίστοιχα το «εορταστικό καλάθι» την των Χριστουγέννων. Στις υπάρχουσες κατηγορίες προϊόντων δηλαδή να προστεθούν και μερικά επιπλέον που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση λόγω της Σαρακοστής.

Ροή ειδήσεων

Advertisement