Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Φύλακας άγγελος» για έξι συνανθρώπους μας ο 22χρονος Δημήτρης Σκόνδρας του Αντωνίου και της Μαγδαληνής, που σήμερα ταξιδεύει στα ουράνια

Published

on

Της Ελένη Α. Γεωργοπούλου

Ψυχικό μεγαλείο, σεβασμός και υπόκλιση στους τραγικούς γονείς και τον αδελφό του 22χρονου Δημήτρη Σκόνδρα, ο οποίος χάρισε ευκαιρία ζωής, που ο ίδιος δεν είχε σε έξι συνανθρώπους μας.
Η καρδιά του Δημήτρη χτυπά από χθες σε 34χρονο ασθενή που νοσηλευόταν σε μηχανική υποστήριξη στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το ήπαρ έδωσε λύτρωση σε 22χρονο ασθενή στη Θεσσαλονίκη, οι νεφροί του μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενείς στο Λαϊκό Νοσοκομείο ενώ οι κερατοειδείς χιτώνες χαρίζουν το φως σε πάσχοντες στο Οφθαλμολογικό Κέντρο της Αθήνας.

Η δωρεά οργάνων ήταν επιθυμία της οικογένειας του άτυχου παλικαριού Δημήτρη Σκόνδρα, ο οποίος υπέστη ξαφνικά εγκεφαλική αιμορραγία το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου και δυστυχώς, η κατάστασή του ήταν μη αναστρέψιμη.
Μετά την πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου, προχθές το βράδυ, οι γονείς του παλικαριού, Αντώνης και Μάγδα Σκόνδρα και ο αδελφός του Ανδρέας πήραν την γενναία απόφαση μέσα στο απόλυτο πένθος τους, να προσφέρουν «δώρα ζωής».
ΜΕ ΣΘΕΝΟΣ ΨΥΧΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΩΡΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ
Με σθένος ψυχής από νωρίς χθες το πρωί κάνοντας τεράστια υπέρβαση βρέθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και παρακολουθούσαν την όλη διαδικασία (που ξεκίνησε στις 7 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 2 το μεσημέρι) για την λήψη των οργάνων από τις ιατρικές ομάδες που έφθασαν στο ΠΓΝΠ από τα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, αρχικά αφαιρέθηκε η καρδιά από τους καρδιοχειρουργούς του Ωνασείου κ.κ. Ζαρακλή και Χρυσοστομίδη, στη συνέχεια το ήπαρ και οι νεφροί από τον επίκουρο καθηγητή του ΠΓΝΠ Νικόλαο Καρύδη και τον επιμελητή Αθανάσιο Κοφινά από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Τελευταία αφαιρέθηκαν οι κερατοειδείς χιτώνες από τον επιμελητή Α΄ Οφθαλμολογίας του ΠΓΝΠ Μενέλαο Κανάκη και την επιμελήτρια του ΠΓΝΠ Φωτεινή Καπαρδώνη, ενώ συμμετείχε και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας του ΠΓΝΠ Αδαμαντία Αρέθα.
Στήθηκε γέφυρα «ζωής» για να φθάσουν το συντομότερο τα μοχεύματα στον προορισμό τους. Το ήπαρ μεταφέρθηκε με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας αρχικά από τη Λάρισα μέσω του Αράξου και μετά στην 113η Πτέρυγα Μάχης στη Μίκρα όπου με τη συνδρομή του Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας έφθασε στο Ιπποκράτειο (σε μια απόσταση 14 χλμ.) σε χρόνο ρεκόρ μέσα σε 9 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα!
ΤΟ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΓΝΠ
Συγγενείς της οικογένειας του 22χρονου ανέφεραν στην «Γ» πως επιθυμία των γονιών και του αδελφού του 22χρονου ήταν να δώσουν ζωή σε άλλες ζωές και ευχαριστούν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΠΓΝΠ που πάλεψαν για την ζωή του παιδιού τους.

Συλλυπητήρια και αναγνώριση προσφοράς
Στο πλευρό τους βρέθηκαν τόσο ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης όσο και ο διοικητής του ΠΓΝΠ «Παναγία η Βοήθεια» Δημήτρης Μπάκος, οι οποίοι τους εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για την απώλεια και παράλληλα τους ευχαρίστησαν για την ανυπέρβλητη προσφορά αγάπης που έκαναν.
Ο κ. Καρβέλης επαίνεσε τους γονείς για τη στάση τους και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στο πένθος τους δηλώνοντας στην «Γ»: «Εκφράζω τη θλίψη μου για τον πρόωρο και ξαφνικό θάνατο του 22χρονου παιδιού και τις ευχαριστίες μου στους γονείς, οι οποίοι μέσα στην βαθιά οδύνη τους αποφάσισαν να προσφέρουν αγάπη συμβάλλοντας ώστε άλλοι συνάνθρωποί μας να επανέλθουν στην κανονικότητα μέσω της δωρεάς των οργάνων που ολοκληρώθηκε με επιτυχία».
Ο κ. Μπάκος από την πλευρά του συμπλήρωσε: «Πραγματικά συλλυπούμαστε όλοι με την οικογένεια του 22χρονου για την πολύ άτυχη στιγμή που βιώνουν και παράλληλα εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας και καταθέτουμε τον σεβασμό μας για την απόφασή τους να χαρίσουν μέσα από την απώλεια του παιδιού τους σε άλλους συνανθρώπους μας, ελπίδα και σωτηρία. Τέλος, θα ήθελα από την πλευρά μου να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλο το ιατρικό, το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που άοκνα υποστήριξε την όλη διαδικασία δωρεάς οργάνων».
Υπενθυμίζουμε πώς η χθεσινή γέφυρα ζωής ήταν η δεύτερη μέσα σε τέσσερις ημέρες στο ΠΓΝΠ και η τρίτη από τις αρχές του 2023 στα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ.

Από τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στις Λυγιές
Σήμερα (3 μ.μ.) το «αντίο»
Το «τελευταίο αντίο» στο 22χρονο παλικάρι θα πουν σήμερα στις 3 το μεσημέρι η οικογένειά του, συγγενείς, φίλοι και γνωστοί από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στις Λυγιές.
Όλη η τοπική κοινωνία έχει συγκλονιστεί από το «χτύπημα» που δέχθηκε η αγαπητή οικογένεια της Πάτρας, ανθρώπων που με ήθος και αρχές πορεύονται στην ζωή τους μέσα από την επαγγελματική τους δραστηριότητα και την κοινωνική τους καταξίωση.
Ο Δημήτρης εργαζόταν στην οικογενειακή επιχείρηση – κρεοπωλείο στην οδό Σολωμού και έκανε όνειρα για το μέλλον του, που δυστυχώς δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει…
Ήταν ένα παιδί γεμάτο καλοσύνη, ευγένεια, ήθος, δυναμισμό, δραστήριο και αξιαγάπητο στους φίλους του αλλά και σε όλους όσοι τον γνώριζαν, ενώ είχε πάθος με το ποδόσφαιρο και «όργωνε» τα γήπεδα φορώντας την φανέλα του Ατρομήτου Λάππα, του Πάτραι και άλλων αθλητικών σωματείων της περιοχής.
Λίγους μήνες πριν είχε ολοκληρώσει την στρατιωτική θητεία στις ειδικές δυνάμεις. Όμως, η μοίρα του έπαιξε άσχημο παιχνίδι καθώς εντελώς ξαφνικά κατέρρευσε το περασμένο Σάββατο ενώ εργαζόταν στην επιχείρηση του πατέρα του και μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο με εκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία όπου και διασωληνώθηκε και δυστυχώς δεν τα κατάφερε.
ΦΛΙΓΚΟΥ: «ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ»
Η διευθύντρια της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Φωτεινή Φλίγκου μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως υπήρχε μια παθολογία στον εγκέφαλο εκ γενετής την οποία δεν μπορούσε να αντιληφθεί ο άτυχος νέος, δεν είχε δώσει ενδείξεις και παρόλο που το παιδί ήταν αθλητής και θα μπορούσε σε αυξημένες πιέσεις να δώσει μερικά συμπτώματα, δυστυχώς δεν έδωσε.

Ροή ειδήσεων

Advertisement