Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μιλούν στην «Γ» ο Καθηγητής /Δ/ντής Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΠΝΛάρισας Θεόφιλος Καραχάλιος και ο Δ/ντής της Ορθοπαιδικής του Γ.Ν. Λάρισας Κώστας Μπαργιώτας

«Δεν περιγράφονται οι εικόνες»

Published

on

 

ΤΗΣ ΤΕΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

 

Ο χρόνος «πάγωσε» στην κοιλάδα των Τεμπών εγκιβωτίζοντας ένα μακάβριο χορό θανάτου αγγέλων που «πέταξαν» στο επέκεινα, τη φρίκη των επιζώντων και τη «σορό» της μοιραίας αμαξοστοιχίας.

Ο λόγος σε απόλυτη αδυναμία να περιγράψει τις σκηνές της τραγωδίας.

«Οι εικόνες που αντικρίσαμε δεν περιγράφονται με λόγια. Μείναμε άφωνοι από την έκταση του γεγονότος. Τραγικά δυσανάλογη ιατρική εικόνα. Περισσότεροι θάνατοι από ότι οι τραυματίες. Εφημερεύαμε εκείνο το μοιραίο βράδυ.

Αν και σε τέτοια συμβάντα ανοίγουν όλες οι Νοσοκομειακές δομές» επισημαίνει στην «Γ» ως γενική εκτίμηση της κατάστασης ο Καθηγητής / Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Θεόφιλος Καραχάλιος.

Στο ερώτημα ποιος ήταν ο όγκος των ασθενών που μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό ως το εφημερεύον Νοσοκομείο και ποιος ο αριθμός των βαριά τραυματισμένων; ο Καθηγητής Ορθοπαιδικής Θεόφιλος Καραχάλιος απαντά: «όπως είπα σε τέτοια συμβάντα ανοίγουν όλες οι Νοσοκομειακές δομές, επομένως τραυματίες υποδέχθηκε και το Γενικό Νοσοκομείο. Βεβαίως αρχικά μεταφέρθηκε μεγάλος όγκος ασθενών σε εμάς και ιδιαίτερα τραυματίες που έχριζαν χειρουργείου. Δεχτήκαμε 60 περίπου περιστατικά με θλαστικά τραύματα και προέβημεν σε 12 χειρουργικές επεμβάσεις. Στην ΜΕΘ νοσηλεύονται πέντε τραυματίες, οι δυο εγκαυματικοί εκ των οποίων ο ένας μεταφέρεται σε ειδική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Εγκαυμάτων ενώ οι άλλοι 3 νοσηλεύονται με πολυσυστημικές κακώσεις. Τα χειρουργικά περιστατικά βρίσκονται υπό απόλυτο έλεγχο και βεβαίως όλοι οι νοσηλευόμενοι τραυματίες» Στο ερώτημα ποιο είναι το μήνυμα, η απάντηση: «Απόλυτος σεβασμός στην οδύνη και στήριξη στους οικείους των χαμένων παιδιών»

 

 

KΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: «Η οδύνη δεν περιγράφεται με λέξεις»

«Η οδύνη δεν περιγράφεται με λέξεις. Η περιγραφή των γεγονότων που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε από τις 4:00 τα ξημερώματα όταν άρχισαν να καταφτάνουν οι τραυματίες 20 τον αριθμό από το τραγικό ατύχημα – ειρήσθω εν παρόδω. Ήταν νέα παιδιά που δεν είχαν φτάσει τα 30.-Δεν είναι δυνατόν να περιγραφεί το σοκ όλων μας. Απλά το μόνο που μπορώ να κάνω είναι μηχανική καταγραφή των περιστατικών που έπρεπε τάχιστα να εξετάσουμε, να χειρουργήσουμε και να νοσηλεύσουμε. Δεν μιλάω για την φρίκη από την θέα των μαύρων σάκων που κατέφθασαν πρώτα. Δυστυχώς οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 50, γιατί πέραν από τις απανθρακωμένες σορούς υπάρχουν σάκοι από μέλη σωμάτων που πιθανότατα δεν ανήκουν σε ένα άτομο. Μπορεί σε δυο ή και περισσότερους θανόντες».

Αυτές ήταν η πρώτες φράσεις κλειδιά του Διευθυντή της Ορθοπεδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και πρώην βουλευτή Κώστα Μπαργιώτα στην «Γ» όταν ρωτήθηκε να περιγράψει τις πρώτες ώρες μετά το φρικτό ατύχημα στα Τέμπη.

Στο ερώτημα ποια η βαρύτητα της κατάστασης των τραυματιών και πως περιέγραψαν τη σκηνή του ατυχήματος η ελαφρά τραυματισμένοι; απάντησε: «Δύο είναι οι βαριά τραυματισμένοι με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που είναι διασωληνωμένοι και φοβάμαι μήπως ο ένας δεν τα καταφέρει. Οι υπόλοιποι είναι ελαφρά τραυματισμένοι. Χειρουργήσαμε τρεις ασθενείς με κατάγματα, πέντε είχαν κακώσεις στην σπονδυλική στήλη και μώλωπες. Οι υπόλοιποι έχουν ελαφρά τραύματα και εκδορές αλλά είναι βαθιά σοκαρισμένοι. Όσον αφορά το πως περιέγραψαν το ατύχημα θα αναφέρω χαρακτηριστικά τι μας είπε ένας νέος 21 ετών που ήρθε μόνος τους στο Νοσοκομείο με βγαλμένο τον ώμο του αλλά ήταν τόσο σοκαρισμένος που φαινόνταν σαν να έρχονταν από άλλο πλανήτη. «Άκουσα ένα εκκωφαντικό θόρυβο, είδα φλόγες άκουγα ουρλιαχτά λες και ήμουν στην κόλαση. Πήδηξα από το παράθυρο δίχως να σκεφτώ τίποτα και ένοιωσα πόνο στον ώμο μου. Έχω ξαναβγάλει τον ώμο μου, δεν είμαι εγώ το πρόβλημα αλλά οι άλλοι»

O Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, τονίζει ότι επειδή το ειδικό κλιμάκιο ανίχνευσης DNA και οι ιατροδικαστές βρίσκονται στο Νοσοκομείο μας, η κατάσταση που επικρατεί δεν περιγράφεται. Γονείς και συγγενείς αναζητούν μάταια τους δικούς τους και υποβάλλονται στην πολύ σκληρή και επώδυνη διαδικασία να δώσουν δείγμα DNA, διαδικασία καθώς θα απαιτηθεί χρόνος για την πλήρη ταυτοποίηση». Καταλήγοντας ο κ. Μπαργιώτας υπογραμμίζει: «Είμαι Λαρισαίος και γεννήθηκα πίσω από τον ΟΣΕ. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό ξεκινάει από το 1985. Διατέθηκαν δις χωρίς να υλοποιηθούν οι υποδομές. Θυμάμαι από τότε που ήμουν έφηβος ότι και οι συνδικαλιστές αντιδρούσαν να μην γίνουν έργα και βγουν έξω από την πόλη».

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement