Connect with us

Διεθνή

Στα 10,5 τρισ. δολ. θα εκτιναχθεί φέτος ο κρατικός δανεισμός σε όλο τον κόσμο

Published

on

O κρατικός δανεισμός θα φτάσει τα 10,5 τρισ. δολάρια διεθνώς το 2023, σχεδόν 40% πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο πριν από την πανδημία COVID-19, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης S&P, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στην Ευρώπη. Παράλληλα, ο οίκος προβλέπει ότι το καθαρό κόστος των δημοσιονομικών μέτρων που σχετίζονται με την ενέργεια διεθνώς θα φτάσει το 1,65 τρισ. δολάρια το 2022-2023 (1,7% του παγκόσμιου ΑΕΠ).

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η S&P, παρά τη χαλάρωση του παγκόσμιου πληθωρισμού και την έξοδο της Κίνας από την πολιτική μηδενικής COVID-19, οι προκλήσεις στις παγκόσμιες μακροοικονομικές προοπτικές το 2023 παραμένουν σημαντικές. Αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σημαντικά, καθώς ο βασικός πληθωρισμός παραμένει υψηλός και οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια και θα τα διατηρήσουν υψηλά μέχρι και το 2024. «Τα 137 κράτη που αξιολογούμε θα δανειστούν 10,5 τρισ. δολάρια από τις αγορές το 2023, παρόμοιο με το ποσό που δανείστηκαν πέρυσι», σημειώνει ο οίκος.

Το ποσό είναι σχεδόν 40% πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο πριν από την πανδημία COVID-19, εκτιμά η S&P.

Η επίμονη πίεση στις δαπάνες λόγω των αυξημένων τιμών της ενέργειας είναι μία από τις βασικές αιτίες υψηλού δανεισμού, ειδικά στην Ευρώπη, όπως επισημαίνει. Το διπλό σοκ της πανδημίας και οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων που προκλήθηκαν αρχικά από την ανάκαμψη μετά την πανδημία και αργότερα ενισχύθηκαν από τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, ώθησαν τις κυβερνήσεις να αναπτύξουν και να διατηρήσουν δημοσιονομικά μέτρα για να αμβλύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το διπλό αυτό σοκ έχει επίσης αυξήσει τον κατακερματισμό για τα εγχώρια πολιτικά τοπία, καθιστώντας τη δημοσιονομική εξυγίανση πιο δύσκολη.

«Υπολογίζουμε ότι το συνδυασμένο κόστος της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης θα αγγίξει τα 10 τρισ. δολάρια την περίοδο 2020-2023», τονίζει η S&P. Το κόστος περιλαμβάνει την επίδραση της COVID-19 στα δημόσια οικονομικά που απορρέει από τη συρρίκνωση των εσόδων και τις υψηλότερες δαπάνες το 2020-2021, ύψους περίπου 8,4 τρισ. δολαρίων, όπως εξηγεί. Ακόμα κι αν οι επιπτώσεις των δύο σοκ είναι δύσκολο να διαχωριστούν, η S&P εκτιμά ότι το κόστος των δημοσιονομικών μέτρων που σχετίζονται με τις αυξημένες τιμές των εμπορευμάτων, ειδικά για την ενέργεια, θα φτάσει περίπου το 1,65 τρισ. δολάρια το 2022-2023.

Η Ευρώπη θα σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση δανεισμού εν μέσω στάσιμης ανάπτυξης και δημοσιονομικών πιέσεων, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών τιμών της ενέργειας. Συνολικά, όπως εκτιμά η S&P, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα εκδώσουν περίπου 1,75 τρισ. δολάρια σε ακαθάριστο μακροπρόθεσμο χρέος φέτος, αύξηση 348 δισ. δολάρια ή 20% σε σύγκριση με το 2022. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη επιστρέφουν στα επίπεδα πριν από τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, παραμένουν υψηλές από ιστορική προοπτική. Το υψηλό ενεργειακό κόστος θα ασκήσει πίεση στις κυβερνήσεις να διατηρήσουν τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τις επιδοτήσεις σε μια περίοδο που οι ευρωπαϊκές οικονομίες μένουν στάσιμες ή ακόμη και συρρικνώνονται. Αυτό θα είναι εις βάρος των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του αυξημένου δανεισμού εν μέσω σημαντικά υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ροή ειδήσεων

Advertisement