Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Οι ΜΕΘ χρειάζονται εκπαιδευμένο προσωπικό

Σημαντικές επισημάνσεις στο Συμπόσιο Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Πάτρα

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

 

Άνοιξε χθες τον κύκλο των εργασιών για το διήμερο 10ο Επιστημονικό Συμπόσιο επείγουσας και εντατικής νοσηλευτικής με γενικό τίτλο: τίτλο «Εξέλιξη& προοπτικές μετά την κρίση: Βιωσιμότητα, καινοτομία & ανάπτυξη» που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Αστήρ και διοργανώνεται από τον Τομέα Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής (ΤΕΕΝ) του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ) σε συνεργασία με το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Μια πλειάδα έγκριτων ακαδημαϊκών ( Μελών ΔΕΠ) από Νοσηλευτικές Σχολές όλης της χώρας και κλινικοί νοσηλευτές Προϊστάμενοι και Τομεάρχες από τις περισσότερες ΜΕΘ πανελληνίως, αποτέλεσαν τους εισηγητές του Συμποσίου ενώ δόθηκε βήμα και στους φοιτητές.

Με κριτήριο την σημαντικότητα του περιεχομένου του συγκεκριμένου Συμποσίου η «Γ» μίλησε με τον Καθηγητή Νοσηλευτικής, Πρόεδρο του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρο του Συμποσίου Νίκο Μπακάλη και την επικ. Καθηγήτρια Νοσηλευτικής Ελένη Αλμπάνη Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου με ερώτημα: Ποιες οι στοχεύσεις από το Συμπόσιο και ποιες εξ αυτών θεωρούνται επιτεύξιμες.
«Εισαγωγή καινοτομίας /τεχνολογίας

στην καθημερινή πρακτική»

Ο Καθηγητής Νοσηλευτικής Μπακάλης, επισημαίνει ότι οι στοχεύσεις του Συμποσίου αφορούν : «Στην ουσιαστική κατανόηση ενίσχυσης της εξειδικευμένης συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των κλινικών νοσηλευτών. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσεται μια σειρά από θέματα υψηλού κλινικού ενδιαφέροντος σε συμφωνία με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.»

Επίσης στοχεύουμε επισημαίνει ο Καθηγητής Μπακάλης σε μια σειρά απόλυτων προτεραιοτήτων που σχετίζονται με: «α)Την ανάδειξη των μηχανισμών ανθεκτικότητας των Συστημάτων Υγείας μέσω προαγωγής των καλών πρακτικών και την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων. β) Την ενδυνάμωση του νοσηλευτικού ανθρώπινου δυναμικού, μέσω της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και την ανάπτυξης δεξιοτήτων επικοινωνίας και διεπιστημονικής συνεργασίας, γ)Την παρουσίαση μελετών και την ανάπτυξη γόνιμου διαλόγου με τους συμμετέχοντες του Συνεδρίου, καθοδηγώντας την επικαιροποίηση των κλινικών πρωτοκόλλων φροντίδας με βάση τις ενδείξεις που υποστηρίζουν τα παραπάνω αποτελέσματα, δ)·Την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την παρουσίαση κλινικών εργαλείων (πχ εργαλεία διαλογής ασθενών, κλίμακες πόνου, κλίμακες βαρύτητας ή επίπτωσης κα) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κλινική πρακτική προς όφελος της φροντίδας των ασθενών σε ΜΕΘ και ΤΕΠ, και παράλληλα η ανάδειξη της προσομοίωσης και της πρακτικής εξάσκησης ως σημαντικά εργαλεία εκπαίδευσης καθώς και την εστίαση στην σύγχρονη ολιστική προσέγγιση φροντίδας των ασθενών, από την αρχική αντιμετώπιση έως την αποκατάσταση και με έμφαση στην ποιότητα της φροντίδας και την πρόληψη ανεπιθύμητων συμβάντων».

Τέλος, ο ίδιος υπογράμμισε την αναγκαιότητα έμφασης των επιπτώσεων της καθυστερημένης εισαγωγής στη ΜΕΘ και βεβαίως στην φροντίδα ασθενών στη ΜΕΘ με μια πολυδιάστατη προσέγγιση που περιλαμβάνει την κλινική φροντίδα, την βιωμένη εμπειρία, την μηχανική υποστήριξη της ζωής, τον εγκεφαλικό θάνατο και τις ηθικές και νομικές διαστάσεις της παρεχόμενης φροντίδας. Παράλληλα τόνισε ότι το Συμπόσιο αποσκοπεί να εστιάσει στην ανάδειξη του ηγετικού ρόλου των νοσηλευτών στην οργάνωση και τη διοίκηση αυτών των δομών. Καταλήγοντας ο ίδιος είπε πως «η συμμετοχή στο Συμπόσιο προσφέρει σε όλους τους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις, σκέψεις, ιδέες για ένα καλύτερο παρόν και ένα πιο αισιόδοξο μέλλον, παράλληλα με μέσα από εποικοδομητικό διάλογο για την Επείγουσα και Εντατική Νοσηλευτική».

 

Ε. Αλμπάνη: «Επαρκές και εκπαιδευμένο προσωπικό σε νέα πρωτόκολλα και σύγχρονες τεχνικές»

Από την πλευρά της η επικ. Καθηγήτρια Νοσηλευτικής Ελένη Αλμπάνη επεσήμανε, ότι η πανδημία ανέδειξε σε απόλυτες τιμές και έριξε focus στο τοπίο αποκαλύπτοντας με ευκρίνεια τις ανάγκες που έχει το Σύστημα Υγείας σε περιόδους πίεσης σε επίπεδο νοσηλευτών και επαγγελματιών υγείας « Υπήρχε επί πανδημίας εξαιρετικό προσωπικό αλλά έλλειπες για τις πολλαπλές ανάγκες στις ΜΕΘ. Πέραν του όγκου των ασθενών λόγω πανδημίας που χρειαζόταν αναμφίβολα πολλαπλάσιο προσωπικό, η έλλειψη σε προσωπικού υφίσταται και στην καθημερινή τρέχουσα ροή λόγω συνταξιοδοτήσεων και μη αναπλήρωσης θέσεων. Στο πλαίσιο αυτό η μέγιστη στόχευση είναι η κατανόηση της συνεχούς εκπαίδευσης των νοσηλευτών σε νέα πρωτόκολλα και νέες τεχνολογίες. Έτσι μόνον διασφαλίζεται η ποιότητα φροντίδας διαχείρισης του έκτακτου περιστατικού και παράλληλα του ασθενούς στην ΜΕΘ όπου υπάρχει πολυπλοκότητα διαχείρισης, που αφορά στο επαρκές και εκπαιδευμένο προσωπικό το οποίο θα συμβάλλει στην αποτροπή εμφάνισης επιπλοκών, από ανθεκτικά μικρόβια υπαίτια για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που θέτουν σε κίνδυνο την επισφαλή υγεία του ασθενούς στην ΜΕΘ και παράλληλα επιφορτίζουν με πρόσθετα κόστη το Σύστημα Υγείας»

Την τελετή έναρξης στις 20:30 μ.μ. πραγματοποίησε ο Αντιπερειφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος και την εναρκτήρια ομιλία του Συμποσίου ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Χρήστος Μπούρας. Χαιρετισμό απέδωσαν ο Καθηγητής Νοσηλευτικής πρόεδρος της Νοσηλευτικής και του Συμποσίου Ν. Μπακάλης, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, ο Διοικητής του ΠΓΝΠ Δ. Μπάκος, του ΓΝΠ Ηλ. Θεοδωρόπουλος, η Διοικητής του Καραμανδανείου Α. Ρηγοπούλου, καθώς επίσης οι Διευθύντριες της Νοσηλευτικής ΠΓΝΠ και ΓΝΠ. Ι.Μίχου και Κ.Αβαραμοπούλου και η Πρόεδρος του ΕΣΝΕ Ε. Κυρίτση

 

Το επείγον παιδιατρικό περιστατικό και η διαχείρισή του

Στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Επείγον Παιδιατρικό περιστατικό και η διαχείριση του στα ΤΕΠ» με συντονίστρια τη Ελένη Αλμπάνη επ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Πατρών
συμμετείχαν από δεξιά οι: Τζεναλής Αναστάσιος Επίκουρος Καθηγητής ΜΕΘ τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Πατρών, Βούλγαρη Μαρία, Νοσηλεύτρια Επειγόντων Ιατρείων ΓΝ παίδων Πατρων Καραμανδάνειο, Κυρίτση – Κουκουλάρη Ελένη , Πρόεδρος ΕΣΝΕ, Καθηγήτρια παιδιτρικής Νοσηλευτικής , Λαλαγιάννη Γεωργία , Προϊσταμένη Παιδιατρικής κλινικής -Μονόδας Νεογνών Καραμανδάνειο, Καραγιάννη Μαρίνα Υπεύθυνη Νοσηλεύτρια Επειγόντων Ιατρείων Καραμανδάνειο, Γραμματίκας Γεώργιος, Προϊστάμενος τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Καραμανδάνειο και Καλλιανέζος Παναγιώτης, Υπεύθυνος Νοσηλευτής Χειρουργικής κλινικής Καραμανδάνειο.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement